Šar planinski Sky Race
02.avgust (cca 28km 2.300D+) Kosmet / Makedonija

Očekuje Vas top Sky Race, verovatno najteži u 2015. Ne samo što ćete imati blizu 30km i preko 2.300mnv uspona već zato što ćete pred sobom imati tri vrha oko 2.500mnv. Neće biti tehničkih detalja kao na Sokolu ali neće biti ni puno pitomih delova staze kao na Besnoj kobili. Šarski greben je spektakularan i ovo će biti trka za pamćenje. Start je iz Štrpca sa 800mnv preko Piribrega, Sejmenske kule i Ljubotena a završava u Starom selu sa Makedonske strane. Očekujte dosta gledalaca jer se tradicionalno za Sv.Iliju izlazi na Livadičko jezero pa je Šara taj dan puna ljudi. Prijave otvaramo 25.aprila a zatvaramo 1.jula. Nažalost nije moguća prijava posle roka ili na licu mesta iz razloga što je ova trka organizaciono mnogo zahtevna i moramo dostaviti tačne spiskove graničnoj policiji u Skoplju i Prištini dosta ranije. S obzirom da je u pitanju nedelja, trka će se održati makar se oglasio i sv.Ilija. Imamo jednu kategoriju – trkači. Ovu trku organizujemo u saradnji sa NVO Beli vuk iz Štrpca i TREX Makedonija. Tragovima Šarplaninaca, pa ko pretekne!

O Šar planini
Upoznajte prekrasan svet Šar planine, fantastičnu postojbinu daleko čuvenog Šarplaninca. Šar planina ili Šara jedan od najdužih i najvećih planinskih masiva Balkana, kako po dužini tako i po visini. Šara se odprilike prostire 80km u dužinu i 25km u širinu. Nekada se zvala Catena del Mundo tj „Verige sveta“ jer je deo neprekidnog planinskog bila od Jadranskog do Crnog mora.  

Prostire se u pravcu severoistok – zapad – jugozapad. Kreće od reke Lepenice i Kačaničke klisure, na jugu je izvor reke Vardar, na jugozapadu Štirovička reka deli Šaru od Koraba a na zapadu je granica Sirinićka župa i Prizrenska Bistrica. Odlukuju je livade, oštri vrhovi, jezera i uski putevi po graničnom bilu. Najistaknutiji vrh je Ljuboten (2499mnv) koji je i najizdvojeniji ka severu, deluje impozantno sa svojim piramidalnim izgledom. Sama Šara ima više od 20 vrhova preko 2.000mnv od kojih se čak tri preko 2.700mnv – Titov vrh 2.744mnv, Mali Turčin 2.704mnv i Bakardan 2.702mnv. Od interesantnijih vrhova izdvajamo Kobilicu, Brustovec, Bistricu, Rudoku, Golemu Vracu itd. Priroda je posebno obdarila Lešnicu i Goru sa prelepim slapovima i vrhovima kao što su Plat, Sreden kamen i Kriva Šija.

Šara je nastala u vremenu tercijala i alpskog nabiranja. Geološki je nastala od paleozoitskih škriljaca i dolomita. Aktivna glacijacija je napravila puno cirkova, valova i morenskih materijala. Preko 25 jezera krasi Šaru, ledničkog porekla, od toga je 14 stalnih a najviše je Gornje Dobroško na preko 2.400mnv, Najpoznatija su Bogovinjsko, Crno, Livadičko, Jažinačko, Karanikoličko..Obiluje raznovrsnom florom i faunom i zaštićeno je prirodno dobro. Od medveda, divokoza do sitnijih divljači, sve možete videti pa čak i najređu vrstu – risa.

Kad god se priča o ovoj planini, sinonim je „Šarplaninac“, endemska vrsta psa koja obitava po njenim padinama i vrhovima. Ponos svih stanovnika Šar planine. Iz tog razloga ovaj prekrasan i poseban pas je zaštitni znak naše trke.

Pravila
Uopšteno o trci
Šarplaninski SkyRace spada u kategoriju tog formata u okviru Internacionalne Skyrunning federacije – http://www.skyrunning.com/ Više o formatu – Trke na nadmorskoj visini između 2.000 i 4.000 metara, minimalne dužine od 20 a maksimalne 30 kilometara (prihvatljivo odstupanje je 5%). U zemljama gde nadmorske visine ne dosežu do 2.000 metara, takmičenja na kojima ukupan vertikalni uspon prelazi 1.300 metara, mogu se organizovatikao SKYRACE trke.

Šarplaninski SkyRace se organizuje u severnom delu masiva, organizatori su NGO Beli vuk – Štrpce Kosovo, TREX Makedonija i Skyrunning asocijacija Srbije. Skyrunning Srbija je punopravna članica ISF-a i ove godine organizuje 9 trka u regionu koje možete pogledati na sledećem linku – SKYRUNNING SERBIA KALENDAR. Pored glavnih organizatora trke, aktivno učestvuju i pokrovitelji kao i su organizatori: USAID-SBEP Skoplje, Kosovo, opština Jegunovce i Štrpce. Trka je prekogranični projekat, sa vrlo ozbiljnim procedurama što daje posebnu draž ovoj trci i pripremi iste.
Sa ovom trkom konačno započinjemo zajedničko druženje i razvijanje sportskog duha sa svim narodima iz ove oblasti i ponovo aktiviramo usnulog džina koji ima najbolje predispozicije u regionu za mnoge skyrunning formate. Ovom trkom želimo da pokažemo da se sve predrasude mogu prevazići, da smo dovoljno sposobni da svi zajedno stvaramo lepšu budućnost Balkana. Cilj je da pokažemo sledećim generacijama da postoje načini kako svi zajedno možemo bolje i zdravije živeti na ovim prostorima, pogotovo u regiji Šarplanine koja nam toliko toga nudi.

Staza
Dužina staze je približno 30km sa 2.300m uspona. Start je u Štrpcu na 800mnv odakle se izlazi na ski centar „Brezovica“ (1.720mnv) na vrh Piribreg (2.524mnv, najviša tačka trke) vrh Sejmenska kula (2.324mnv), vrh Ljuboten (2.499mnv), planinarski dom Ljuboten (1.640mnv) i finiš u Starom selu na 820mnv.

Datum održavanja
Šarplaninski SkyRace se održava 2.avgusta 2015. Start je zakazan u 8 ujutru u centru Štrpca.

Vremenski limit
Vremenski limit za završetak trke je 6h 30minuta, što znači do 14:30 ako se startuje u planirano vreme.

Učesnici
Učesnik može biti svako ko ima 18 + godina, ne postoji gornja granica. Svaki učesnik mora biti zdrav, kako fizički tako i psihički da izdrži ovaj ultimativni izazov. Lekarski sertifikat je obavezan i ne sme biti stariji od godinu dana. Takođe na ovoj planini se jako brzo menjaju vremenski uslovi tako da morate imati sve neophodne stvari sa sobom (astro folija, šuškavac, pištaljka, mobilni telefon). I morate biti u dobroj formi, nije mala visinska razlika a ni sama nadmorska visina po kojoj trčite.

Prijavljivanje
Prijavljivanje se vrši na sledećem linku – Trka.rs Period za prijavljivanje je od 25.04. do 1.07.2015. Startnina je 10 eura.

Program
01.avgusta (subota) autobus kreće sa parkinga Beogradske arene u 7h ujutru i treba mu cca 8h do Štrpca, molimo ponesite lične karte i pasoše obavezno. Po dolasku možete preuzeti svoje startne pakete u štabu trke (naknadno dobijate tačne instrukcije mailom). Večera dobrodošlice od 20h 02.avgust od 7 do 7:30 uzimanje startnih brojeva za takmičare koji su došli ujutru. Start je tačno u 8h, 12h je prognoza da će prvi stići na finiš. Vremensko ograničenje je 14:30 i svako ko dođe posle tog vremena na cilj nema plasman. Od 14h organizujemo ručak dobrodošlice u Starom selu a u 15:30 je ceromija dodele nagrada.

Kontrolne tačke i vremensko ograničenje
Start Štrpce
KT1 Ski centar Brezovica
KT2 Piribreg 3 h
KT3 Sedlo pod Ljubotenom 4h 30 min
KT4 pl. Dom Ljuboten
Finiš Staro selo 6h 3o min

Okrepne stanice
1 – Ski centar Brezovica….8km….hrana i piće
2 – Piribreg….12km….hrana i piće
3 – Sedlo pod Ljubotenom….20km….hrana i voda
4 – pl. Dom Ljuboten….24km….hrana i piće

Bezbednost
Staza će biti vidljivo i učestalo obeležena kako slučajno ne bi došlo do gubljenja. Na ključnim mestima će biti kontrolori koji će vam davati instrukcije za dalje.Takođe će biti prisutni volonteri i pripadnici Gorske službe spasavanja, u slučaju intervencije. Svaki trkač učestvuje na svoju odgovornost i treba da dobro obrati pažnju o ličnoj bezbednosti ali i o bezbednosti drugih takmičara. Ukoliko primetite da bilo ko ima problem, pomognite mu, to je preče od bilo kog rezultata. Ukoliko mu ne možete pomoći, obavezno pozovite telefonom gorsku službu. Broj za hitne slučajeve ćete imati na evidencionom kartonu trke. Ako nema signala, obavestite prvog kontrolora ili volontera, svi će imati radio vezu.

Svaki takmičar prihvata da je svestan opasnosti i da je velika mogućnost povreda na ovakvim terenima i trkama. Zato treba da bude maksimalno koncetrisan i spreman za ono što ga čeka na Šari. Šara zahteva vaše puno poštovanje i vrhunsku spremu, za ovu lokaciju se posebno tempira forma. Za bilu kakvu povredu ili nesreću takmičar sam snosi odgovornost. Od strane organizatora će sve biti urađeno i postavljeno da do toga ne dođe, vrlo savesno i posvećeno će ceo tim postaviti takmičenje na visok stepen bezbednosti i mogućnost da uvek možemo reagovati brzo. Samo u slučaju jakog nevremena i grmljavine organizator ima pravo da promeni stazu ili da trku otkaže, to su uslovi više sile.

Obavezna oprema
– mali ranac ili fuel belt
– minimum litar vode ili neke druge tečnosti
– pištaljka
– vetrovka (šuškavac) ili astrofolija
– mobilni telefon, uključen na silent mode
– evidencioni karton sa profilom trke, bitnim tačkama, brojem za hitni slučaj i vremenskim limitima (startni paket)
– startni broj na vidljivom mestu

Preporučujemo:
– štapove
– rukavice
– kapa ili bandana (buff)
– mali komplet prve pomoći
– malo hrane, gelovi kao rezerva za okrepu

Nagrade
Predviđeni za najbolje (prva tri mesta u ženskoj i muškoj konkurenciji). Detalji kasnije.

Odgovornost ka prirodi
Šar planina je jedan poseban eko sistem, očekujemo od učesnika da se ponašaju odgovorno i da slučajno ne bacaju otpadke uzduž staze.Mi treba da smo primer drugima i da uvek ostavimo staze skroz čiste. Takođe nemojte dirati bilo kakvo rastinje ili životinjski svet na koji naiđete.

Staza
Šarplaninski SkyRace se održava u najsevernijem delu tog planinskog masiva. Dužina staze približno iznosi 30km sa 2.300m uspona.

Ova trka ima prekogranični karakter, počinje od Štrpca (Kosovo) a završava u Starom selu sa Makedonske strane (opština Jegunovce). Start je u samom centru Štrpca na cca 800mnv odakle vas čeka oko 1km asflata kroz uličice ove varoši, odakle prelazite na uske zemljane puteve, odmah vas očekuje dobar uspon. Predeo je pitom ali i pun životinja, smenjuju se šume i livade do starog makadamskog puta ka repetitoru. Ka samo ski centru vas vodi jasan i jak makadamski put. Na asfaltu vas čeka kontrolna tačka i odmah krećete makadamskim stazama ka Piribregu preko Lavljih vrata i ski staza. Taj gornji deo ima samo travu i potoke, oko vas su žičare. Malo pre Piribrega i od Piribrega čeka vas mix trave i kamenja, prosečni uspon je 23% a maximalan 41%.Na vrhu Piribrega je kontrolna tačka i okrepna stanica. Od Piribrega se prati glavni grebenski put Šare u pravcu sever/istok.Na pojedinim mestima je uska kozija staza, negde je i samo mix trave i kamenja. Ovo je najlepši i najživopisniji deo trke.Izlazite u jednom trenutku na vidikovac, gde će vam sa leve strane biti Livadičko jezero koje izgleda fantastično. S obzirom da je Ilindan, po običaju će biti puno sveta i očekujte publiku i podršku. Od vrha Lividica i Sejmenska kula teren je mix trave, zemlje i kamenja. Dužina ovog dela je oko 7,5km gde je uspon oko 200m a spust oko 600m visinske. Onda stižete na sedlo pod Ljubotenom gde je kontrolna tačka i okrepna stanica. Od sedla počinje najstrmiji deo trke, u 880m imate 340m visinske razlike sa prosečnim nagibom od 37% i maksimalnim od 50%. Teren je težak, sipar (za one koji ne znaju. Mix sitnog i krupnog kamenja koji vam uvek beže ispod nogu). Na vrhu će biti kontrolor, da vas registruje i ubeleži broj. Od vrha Ljuboten staza u početku ide na jugoistočni greben planine. Ovaj deo je pun krečnjaka (kamen) i vodite računa. Potom se staza spušta i onda dobijate i travu pod nogama. Posle 1km staza okreće na jug i spušta se do planinarskog doma Ljuboten na 1.630mnv gde je sledeća kontrola i okrepna stanica, poslednja, četvrta u nizu. Od planinarskog doma staza se spušta širokim makadamskim putem, imaćete jedno kraćenje koje će biti dobro i vidno obeleženo. To je uska staza, zemljana. Potom stižete na poslednju krivinu ka Starom selu gde izlazite na asfalt. Idete na dole do velikog fudbalskog igrališta u donjem delu sela gde je i kraj trke. Ovaj segment tj deo od planinarskog doma do cilja ima oko 6km.

U tabeli su prikazane kontrolne tačke staze sa rastojanjima po segmentima i visinskim razlikama kako u usponu tako i spustu. Prikazana je i prognoza vremena za najbrže kao i limiti za najsporije.To vreme se mora poštovati i niko ne sme da nastavite dalje ako „prebaci“ limit.

Facebook, Twitter