Oprema za boravak u planinama je naglo evoluirala u proteklih dvadeset godina. Deo zasluga za ovim trendom delom leži i u sve većem razvoju različitih sportova u planini. Novi formati koji su preneli svoju težnju da se konceptom brzine kretanja po planini ne prave kompromis sa sigurnošću koja je neophodna u surovim uslovima.Deo zasluga za razvoj outdoor opreme pripada i skyrunning-u.

Osnovni komad opreme neohodan radi bezbednog boravka u planinama je obuća. U slučaju skyrunning-a to su trail patike. U idealnom slučaju one moraju pružati zaštitu stopalima od oštrog kamenja i neravnog terena, štititi prednji deo stopala od udara, sa dobrim prijanjanjem za teren, lake i stabilne. U proteklih deset godina ovaj tip obuće je evoluirao u toliko različitih pravaca da više nego u bilo kom drugom sportu, svako može da pronađe jedan idealan par trail patika koji savršeno odgovaraju njegovoj fizionomiji i načinu kretanja. Njihov osnovni cilj je da pruže sigurnost onome ko ih nosi jer ne tako retko one mogu praviti razliku između manje ili veće povrede i lepog dana u prirodi.

Skyrunning odeća je donekle bliska opremi koja se koristi u klasičnom trčanju. Staze po prirodi nisu uvek savršeno uređenje, ukoliko postoje, i često podrazumevaju prelazak preko oborenih stabala, uspone i silaske sa stena, provlačenja kroz nisko oštro rastinje ili granje. Sve ovo podrazumeva veću otpornost tkanina od kojih su majce, šorcevi, jakne, pantalone ili helanke sačinjene. Osim zaštite od neposrednog dodira sa okruženjem, odeća mora pružiti i zaštitu od atmosferskih uticaja. Svaka udolina, visoravan ili  lokalni vrh ima sopstvenu mikroklimu i često je u jednom danu u planini na različitim mestima moguće iskusiti više godišnjih doba. Jako je dobro napraviti kompromis između većeg stepena zaštite ili nošenja dodatnih slojeva odeće na štetu brzine jer nagli pad temperature ili iznenadne padavine mogu brzo da uspore osobu nakon naglog gubitka toplote. Osim brzine, ovim se gubi i na bezbednosti.

Štapovi su izuzetno popularan komad opreme u zapadnoj Evropi. Oni omogućavaju stabilnije kretanje kao i preraspodelu snage čitavog a posebno pomažu na usponima. Istovremeno mogu predstavljati opasnost po ostale učesnike ukoliko su u rukama neobazrive osobe. Kao i u drugim sferam života, pravila ponašanja postoje i na stazama. Nikada nemojte ometati druge učesnike svojim štapovima i slučajno ili namerno im blokirati prolaz. Vaše odluke nose i odgovornost. Ukoliko odaberete da koristite štapove imajte na umu da morate omogućiti ljudima koji vas obilaze da to čine bezbedno po sebe i po vas.

U zavisnosti od terena i uslova u kojima se trke održavaju, organizatori mogu definisati obaveznu opremu. Cilj organizatora trka nikada nije da opterete učesnike nepotrebnom opremom. Pištaljke, astro folije, kabanice, kape,dodatni slojevi odeće, mobilni telefoni ili definisane količine tečnosti koja se mora nositi, ukoliko su predviđene kao obavezni sastavni deo opreme, su tu sa razlogom.

Van trka, a i u mnogim trkama, prilikom boravka u zabačenim delovima prirode neophodno je sa sobom imati mapu i kompas ili moderni gps uređaj. Pravilo palca kaže da će se tehnologija uvek pokvariti, tako da bez blagog poznavanja terena kojim ćete se kretati i sigurnih sredstava za navigaciju, rizikujete mnogo svakim odlaskom u divljinu.

Oprema u planinama ne podrazumeva samo obuću, odeću i ostala pomagala već i set veština koji svako nosi sa sobom. Koliko god bile lepe, planine imaju svoju ćud i lako mogu pretvoriti savršeno lep dan u borbu za preživljavanje.

Zato uvek dobro razmislite šta poneti sa sobom od opreme u planinu, pored, naravno, osmeha i pozitivne energije koja ide uz Skyrunning.

 Saveti oko opreme