Sinjavina Sky Race 19.8.2023. Mojkovac

Nastavljamo sa sjajnom Sinjom, treća edicija se polako sprema. Ubacili smo Savine grede iznad jezera i sada je cilj u centru Mojkovca u prelepom parku. Ko je bio u 2022. godini zna koliko je dobra staza.

Moćni greben kao nov tehnički detalj na stazi ne treba potceniti. Udolina Lipova, koja je po Cvijiću jedna od najlepših na Balkanu, biće vam bukvalno u perspektivi sokola.

Da ne opisujemo u detalj stazu, većina vas je naučila i uvek možete pročitati naš najavni tekst iz 2019. na sajtu. Video sa prvog izdanja dovoljno govori

Jablanov vrh (2.206 m n.v.) vas čeka, kao najvisočiji vrh Sinjavine (stari naziv planine, sad se često koristi Sinjajevina). Nova distanca je 34 km (dakle 2 km plus), imate 2.000 m uspona, tri okrepe i kontrole na 10. km, 21. km i 29. km, kao i međukontrolu na Jablanovom vrhu. Prosečna nadmorska visina staze je 1.450 m.

Prevoz na start trke u G. Štitaricu je organizovan iz centra Mojkovca u subotu ujutru u 7 č. Očekuje vas nekih 30/40 minuta vožnje do starta.

Start kreće u 8 č. ujutru, iz sela G. Štitarica (kraj asfalta, kao i prve godine). U prvih 600 m se zauzima pozicija pre naglog skretanja u levo u koziju stazu, i tu ulazite odmah u carstvo vertikala. Ozbiljan uspon podno vrha Gusar, oko 700 m uspona u 3,5 km kad izlazite na gornji plato Sinjavine koji je pun vrtača.

Makadamskim putem (koji daje potpuno drugačiji osećaj, ne može se porediti sa našim makadamskim putevima) vijugate kroz carstvo krečnjaka do Savinog jezera podno Jablanovoh vrha gde je KT1 na 10. km. Tu imate okrepu, dopunu vode koliko vam treba i proveru obavezne opreme. Tu je sad nov deo, idete nalevo direkt na Savine grede a ne uz jezero. Kad izađete na glavni greben, zastanite nakratko. Pogled puca od Durmitora, Moračkih planina, Komova, Prokletija, Bjelasice – jedna od moćnijih panorama Balkana. Dok same „grede” daju posebnu perspektivu na dolinu Lipova, to smo već napisali, zar ne? Ima razloga zašto ponavljamo 😊

Na Jablanu je dodatna kontrola, i dalje nastavljate kroz tehnički teren, grebenom, kroz vrtače po nedođiji Sinjavine. Nakon par kilometara izlazite konačno na katune i makadamski put koji vas vodi do sedla i KT2 na 21. km (Poljane). Tu vas čeka okrepa i opet dopuna vode koliko vam treba. Smenjuju se krajolici, vidikovci, stoletni borovi, krš, uske stazice i sve je lakše za kretanje. Uživaćete ukoliko ste se pametno sačuvali na glavnom grebenu i usponima. Staza je vanserijska, jedna od najlepših!

KT3 je na 29. km na Katuničkom brdu, odakle se staza odvaja sa puta (kojim je išla u prethodnom izdanju trke) i prelazi na greben koji se preko Paljokine kose direktno spušta u Mojkovac – izlazite pravo ispred Turističkog centra na reci Tari. Taru prelazite preko starog kamenog mosta i odatle imate još samo 1 km do cilja. Staza vas vodi na trim-stazu, a potom preko pasarele prelazite magistralu i ulazite u sam centar Mojkovca, gde se pored spomenika serdaru Janku Vukotiću nalazi cilj trke.

Cilj je u centru Mojkovca.

Vremenski limiti:

KT1 Savino jezero 10. km – 10:45 č. (2 sata i 45 min. od starta)
KT2 Poljane 21. km – 13:15 č. (5 sati i 15 min. od starta)
KT3 Katuničko brdo 29. km – 15:30 č. (7 sati 30 min. od starta)
Finiš – centar Mojkovca 16:30 č. (8,5 sati od starta)

Profili, GPX i mapa trke:

Sinjavina Skyrace 2022 gpx – DOWNLOAD

Obavezna oprema: astro-folija, jakna za kišu/vetar, mobilni, čaša i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Posebno preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd..).

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Podizanje startnih paketa je u rejs-ofisu – opština Mojkovac 18. avgusta u petak od 18 do 22 č. u multimedijalnoj sali. Paketi se moraju preuzimati lično, i za ovu trku je obavezno lekarsko, ne starije od godinu dana.

Sve dodatne informacije oko trke biće predstavljene kroz finalni mejl i na tehničkom sastanku u petak u multimedijalnoj sali opštine od 21:30. č.
Prijave se otvaraju 27. decembra, a zatvaraju u utorak 25. jula 2023. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i aktivnu majicu trke. Kotizacija je 2.400 dinara (20 evra) do 07.01.2023. a od tad cena ide na 3.600 dinara (30 evra). Prijave su kao i uvek na portalu trka.rs.

Trka će nositi bodovanje u okviru Skajraning lige Srbije i Crne Gore za 2023. u formatu sky ultra (što je promena za razliku od 2022.).

Učesnički bus (45 mesta). Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 3.000 dinara. Dakle isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće 18. avgusta u 8 č. sa parkinga Štark arene. Dovozi vas u centar Mojkovca. Vraća se u nedelju, pokret u 11:30 takođe iz centra.

Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za autobus.

U slučaju loše prognoze, trka se pomera za nedelju 20. avgust 2023.

Preporuka za smeštaj je TO Mojkovac i molimo vas da što pre bukirate smeštaj pošto je prve godine bilo sve puno. Naravno, biće opcija kampa. TO Mojkovac kontakt tomojkovac@t-com.me

Dodela nagrada: centar Mojkovac, subota 19. avgust u 16:45 č. kod ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena dodela će se realizovati u Opštini.

Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

Vidimo se u Mojkovcu.