Ova stranica je namenjena trkačima koji nemaju puno iskustva sa planinskim trčanjem, a i planinom uopšte. Naravno, tu su trkači koji imaju nebeske trke iza sebe, ali ne obraćaju mnogo pažnju na ove stvari.

Mi obitavamo uglavnom na planinama iznad 2.000 m.n.v., gde je vreme nepredvidivo, nemilosrdno i nestabilno.

Pre bilo kakve odluke i pakovanja, dobro proučite finalne mejlove organizatora.

Oprema je vrlo bitna stavka svakog planinskog trkača. Tu nema puno filozofiranja. Đon, membrana, dodatna zaštita, sastav patika odlučuje da li ćete se mučiti ili ne. Da l’ ćete se klizati ili ne. Na kraju krajeva, možete doživeti i povredu. Zaboravite obuću za asfalt ako želite da trčite u planini. Pomirite se sa tim. Patike za planinsko trčanje imaju đon koji je prilagođen za trčanje po neuređenim, tehničkim terenima (zemlja, blato, kamenje, stene…). Ne zaboravite da vas na trci čekaju različiti uslovi i da patika prevashodno treba da vam pruži sigurnost prilikom kretanja po neuređenim, planinskim stazama. Izaberite balans između udobnosti i sigurnosti sa jedne strane i brzine i osećaja za teren sa druge strane. Više pene u đonu povećava udobnost patike, što je jako bitno kod dugih distanci, ali i uvećava težinu patike, što negativno utiče na odziv i brzinu trčanja. Patike sa „manje materijala” obično omogućavaju bolji osećaj za teren po kome se krećete i namenjene su iskusnim i naprednim trkačima koji imaju odličnu tehniku trčanja. Bitan je i gornji deo patike koji treba da omogući dobru ventilaciju i izbacivanje vode, kao i sigurnost i stabilnost stopala prilikom trčanja po tehničkim terenima.

Sada imate veliki izbor u Srbiji, za razliku od 2013. kad je pokrenuto prvo izdanje Stare planine.

Adidas Terrex (Intersport), Inov-8 (Tref Sport), Salomon i The North Face (Beosport), Scott (Planet Bike), Hoka One One (Run ’n More) itd. Na vama je, konsultujte se sa iskusnijim kolegama ili nam pišite.

Ostala oprema je takođe bitna, ali svakako ne kao patike koje su na prvom mestu. Ne koristite pamuk, nikad se neće osušiti na vama, postaje težak i svakako da nastaje podhlađivanje. Sintetika (polipropilen, elastin), merino vuna, sve što brzo izbacuje znoj i vlagu pun je pogodak.

Jakna treba da bude lagana, ali i da „diše“. Podrazumeva se da je vodonepropusna i otporna na vetar. Koliko god da vam je hladno na startu, znajte da ćete se brzo zagrejati. I ovde je bitan balans između vodonepropustnosti i ventilacije. Planinsko trčanje je dugotrajna i intenzivna aktivnost u često lošim uslovima, prilikom koje vaše telo izbacuje veliku količinu vlage. Nije dovoljno samo da jakna bude otporna na vodu i vetar. Jako je bitno da ona i dobro „diše i izbacuje vlagu koju telo generiše. Koristite materijale poput Pertex membrane koja nudi jako dobar balans između vodootpornosti/vodonepropusnosti i ventilacije. No, ta tehnologija se razvije iz godine u godinu.

Mali ranac za trčanje, takođe imate širok izbor. Krema za sunce, kačket ili buff marama, kao i naočare za sunce. Dosta trkača izgori, zavarava vas vetrić na 2.000 m.n.v., a sunce prži nemilosrdno.

Astrofolija je teška 80 grama i vrlo je jeftina. Verujte, najbitniji deo opreme, u šta su se uverili svi učesnici nakon pljuska i grmljavine. Ukoliko okrenete srebrnu stranu ka sebi, biće vam toplije. Ukoliko okrenete zlatnu, folija će vas štititi od sunca i toplote. Dakle, srebrna strana uz telo ukoliko vam je hladno!

Ako idete na duže distance, proverite baterije za čeonu. Ponesite rezervne obavezno. Pažljivo izaberite rezervne stvari za drop-begove (kese koje vas čekaju na punktovima ako ih je organizator najavio). Čarape treba dobro da vam stegnu stopalo, nosite Compeed silikonske flastere za žuljeve. Zlata vrede u nekim situacijama. Kao i flasteri za bradavice ukoliko ih lako iritirate. Dosta trkača nosi i vazelin ukoliko ima problema sa ojedom.

Štapovi za trčanje mogu vam biti jako korisni kod strmih uspona. Izaberite modele koji su namenjeni baš za planinsko trčanje. Ovakvi štapovi su obično izrađeni od kompozitnih materijala (najčešće karbon) što ih čini izuzetno laganim. Obično su rasklopivi, što omogućava da se lako spakuju u trkački ranac kada vam nisu potrebni.

Ovde nije cilj da analiziramo haj-tek membrane, materijale, ultralagane nove patike, rančeve, jakne. O tome možemo na skajraning vikendima, društvenim mrežama, predavanjima. Poenta je da svi znaju minimum i imaju osnovnu opremu za planinu kako bi bili bezbedni i nasmejani.

Planina je naše igralište, planina postavlja pravila i moramo je svi zajedno poštovati.