Rtanj Vertical Kilometer

21.mart (5km 1100 D+) Boljevac

Prvi “VerticalKilometer” u Srbiji! Rtanj 21.mart

Čuveni piramidalni vrh Šiljak misterioznog Rtnja (1.565mnv) i njegova severna strana Vas očekuju. Na samo 190 km od Beograda Vas očekuje jedna od najstrmijih kozijih staza Istočne Srbije. Legende kažu da je to vremenska kapija, čakra Zemlje, NLO lokacija ali Vam mi svakako možemo potvrditi da je ova planina poseban doživljaj. Vertikalni kilometar je izuzetno atraktivan format u Skyrunning komuni i pravi izazov za sve trkače. U 2011. i 2012. se ovom stazom trčalo na 4 elements trci. Sama ruta neće biti skroz ista ali rekord te staze drži Dejan Popović sa 62 min. Prijave otvaramo 15.januara a zatvaramo 5.marta. Moguća je prijava i posle roka kao i na licu mesta ali nažalost ne možemo garantovati “učesnički paket” ili mesta u takmičarskom autobusu. Postoji samo jedna kategorija –trkač. Više o ovom predelu i magičnom Rtnju možete pogledati na sledećem linku: Magični Rtanj.
Spremite se za NLO vertikalu!

Vreme je da testirate sebe na pravi način. Ultimativni izazov Skyrunning formata je svakako “Vertikalni kilometar”. Ukoliko ste pročitali sistem bodovanja jasno vam je da trkač mora i treba biti svestran. Podjednako dobar kako na kraćim tako i na ultra distancama. Trka startuje u blizini napuštenog rudnika sa severne strane u 10h. Svi takmičari moraju biti u 9:40 kod starog napuštenog rudnika sa severne strane.Odatle nas očekuje desetak minuta pešačenja do samog starta. Na samoj stazi i u povratku nakon trke će biti organizovane dve okrepne tačke. Prva okrepa vas očekuje na 2.5 km staze. Druga okrepa je obezbeđena na silasku sa planine (nakon cilja) na sedlu na južnoj strani. Po dolasku na cilj tj vrh Šiljak, možete se zadržati neko vreme, što i preporučujemo jer je pogled fantastičan. Nakon cilja, biće vam pokazana staza kojom se krećete ka podnožju. Povratak nazad je čuvenom (markiranom) stazom sa južne strane ka selu Rtanj (suprotan pravac od kog ste došli, imate nekih 9km sa 900D-) gde vas čeka mini bus i klopa. Takođe, obezbedićemo vam i prevoz od sela Rtanj do vaših kola koja će ostati na startu (udaljenost starta od sela Rtanj je 4km).

Dolazak i smeštaj

Postoji više prilaza Rtnju, najbolji je od auto puta i isključenja kod Paraćina. Skreće se desno kod etno kompleksa “Balašević” i posle par km ste na krivini kod starog rudnika (pogledati G. Earth prikaze). Drugi pravci su iz Boljevca i Sokobanje.Na vama je da odlučite hoćete li doći veče pre toga i prespavati negde ili ćete pravo iz svog kreveta na start. Na raspolaganju imate motel u selu Rtanj (Milenium), etno konak Balašević i Kolibu na Grzi (najbolji uslovi – Koliba Grza ).

Organizovani prevoz

Za prvih 28 takmičara koji se prijave i plate kotizaciju organizovan je besplatni prevoz od Beograda do starta trke. Mini bus kreće sa parkinga BG Arene (parking koji gleda ka glavnom ulazu) 21.marta u 6h. Ukoliko se nalazite na ovom spisku (prema evidenciji na trka.rs) i ne nameravate da koristite organizovan prevoz, molimo vas da nas o tome obavestite najkasnije do 15. marta.

Oprema

Ne postoji obavezna oprema, međutim u slučaju loših vremenskih uslova i hladnijeg vremena od učesnika se može zahtevati da sa sobom ponesu šuškavce ili dodatne slojeve. O eventualnoj obaveznoj opremi učesnici će biti obavešteni pre trke kada budu bili poznati vremenski uslovi koji nas očekuju. Štapovi su dozvoljeni na ovoj trci, ali ukoliko se odlučite da ih koristite vodite računa o bezbednosti drugih učesnika na stazi oko vas. Sve stvari koje nameravate da koristite nakon završetka trke i uspona na Šiljak morate nositi sa sobom tokom trke. Ne postoje mogućnosti da vas rezervna oprema čeka na vrhu.
Prijave zatvaramo 5.marta a posle toga ne garantujemo učesnički paket. Vremenski limit je 135 minuta do vrha, dakle svako ko dođe posle 12:15 nema plasman niti finišersku medalju.
Postoji samo jedna kategorija – trkači.
Organizovani prevoz za Beograd polazi iz sela Rtanj u 17h posle ručka dobrodošlice u motelu Milenium.

Vreme: 21. mart 2015 – 10h
Vremenski limit: 135 min
Dužina: 5km
Vertikalna razlika: 1000m+
Obavezna oprema: ne postoji obavezna oprema na ovoj stazi (u zavisnosti od vremenskih uslova, obavezna oprema će biti tražena)

Prijave: Prijavite se
Lista prijavljenih: Runners
Race director, info kontakt: Marko Nikolić 063.86.70.711