Prokletije Vertical Kilometer
25.jul (cca 3km 1.000 D+) Crna Gora

Stara dobra izreka kaže – “Sve planine Balkana mogu na jednu stranu a Prokletije na drugu”. Lepši, opasniji planinski masiv ne možete naći na Balkanskom poluostrvu. Ova trka će biti VK “world class”, start trke ide iz doline Grbaje ka Karanfilima i po prvim merenjima staza neće biti duža od 4km a već ćemo imati vertikalni kilometar. Staza će biti kružna tako da će svi finišeri nastaviti peške dalje ka grebenu Očnjaka i spustiti se sadruge strane ka planinskom domu Branko Kotlajić gde će nam biti baza. Napominjemo da će ova staza biti izuzetno strma i na nekim delovima tehnički dosta teška, naravno postavićemo užariju gde treba ali ova trka u startu nije za one koji se plaše visine ili im je “asfalt u krvi”. Računajte da nosite šatore, štapove itekako preporučujemo! Prijave otvaramo 3.maja a zatvaramo 15.juna. Nema naknadnih prijava. Kotizacija je 1500 dinara. Imamo jednu kategoriju -trkači. Ovu trku organizujemo u saradnji sa NGO Orjen Outdoor iz Crne Gore i PK Radnički iz Beograda. Jedino što Vam možemo garantovati da će Vam biti “prokleto dobro” na ovoj avanturi!

Kao što smo najavili, biće to „world class“ Vertical. U nešto malo više od 3km imate 950m uspona. Zbog bezbednosti nismo hteli da idemo dalje a pravilo ISF-a od 5% tolerancije nam dozvoljava da ovako „nakalibrišemo“ stazu. Videćete i sami, poslednjih 150 m je nemoguće trčati po onakvom kamenju. Svaki prethodni metar je trčljiv, naravno ko može.

Staza vas vodi sa treće livade Grbaje (Grebaje) i imate nekih 60m trčanja po ravnom (na stazi imate još 20m i to vam je to, sve ostalo je samo uspon). Sve je jasno izmarkirano farbom a biće i trakica. Do 750m uspona se jasno vidi start što daje posebnu draž ovoj trci, tri četvrtine staze se vidi sa polazne tačke.Cilj je malo iznad tkz Pečurke na stazi koja vodi ka Krošnji i Severnom vrhu Karanfila. Ambijent je nestvaran, iznad cilja snega ima još uvek i verovatno će ga biti i krajem jula. Start će ići na hronometar i krećemo u 10h ujutru 25.jula, svaki takmičar dobija svoje startno vreme a ide se na 60 sekundi. Moguće pomeranje starta za kasniji period ili za nedelju u slučaju lošeg vremena.

Vrlo bitno! Vodite posebno računa o odronu, staza nije naivna i ukoliko odronite kamen stopalom obavezno je vikanje KAMEN. Osluškujte i ove iznad sebe, sigurno će biti odrona a jedna deonica od 300m penje serpentinama cik cak i jako je nezgodna. Tu ćemo imati posebno naše ljude da gledaju i motre na svaki pokret. Prokletije zahtevaju maksimalnu koncentraciju i poštovanje. Za sekund može biti teških povreda, nama se desilo na markiranju da bežimo na sve strane u sekundi. Rtanj je prava pitomina.

Profil staze i gpx zapis je nemoguće dobiti jer svaki gps uređaj baguje u ozbiljnoj vertikali. Na vrhu ćete imati vodu i možete koristiti maksimalno 4dl (svaki litar moramo izneti na našim leđima) zato preporučujemo fuel belt sa vodom. Astro folija je obavezna. Štapovi su strogo zabranjeni za ovakav tip staze zbog ozbiljnih povreda, ovo smo dobili i kao preporuku od ISF-a kad je Vertikalni kilometar ekstreman kao što je primer sa Prokletijama. Dakle, štapovi su strogo zabranjeni!

Mini bus kreće u petak 24.jula u 15h sa parkinga BG Arene (kontakt vođe puta dobijate na mail). Očekuje vas sigurno 9h puta. Podizanje startnih paketa će biti moguće u Beogradu par dana pred put i na samoj lokaciji ujutru od 8h do 9h u domu Branko Kotlajić gde će biti i baza (race office) trke. Povratak je zakazan za nedelju 26.jul u 12h iz Grbaje.

Za sve one koji nisu uleteli u gratis bus organizovan je i mini bus za 15 osoba i mora se napuniti da bi ostala dogovorena cena povratne karte. Kontakt je Slobodan Popović 062661652, obavezne rezervacije i uplate pre puta.

Lista učesnika za gratis bus – Lista

Za sve one koji idu svojim kolima, preporučujemo put Kraljevo-Novi Pazar-Rožaje-Berane-Plav-Gusinje. Tu su manje gužve leti, pogotovo na graničnom prelazu jer je tad špic turističke sezone. Od Gusinja pratite oznake za planinarski dom „Branko Kotlajić“. Čim dođete do kraja asfalta sa desne strane je mala drvena brvnara i iznad nje napuštena vojna karaula. Tim makadamskim putem idete na gore i dolazite do doma www.pk-radnicki.rs/o-domu . Takođe korisne informacije možete videti i na ovom linku www.pk-radnicki.rs/kako-doci.

Smeštaj:

U planinarskom domu ima mesta za 18 osoba (jedna velika soba, potrebne vreće, spoljni wc, izvorska voda, smederevac). Mesto morate rezervisati i platiti PK Radnički (kontakt je Aleksandar Tijanic 063210983, alekst01@yahoo.com ) prvih 18 koji regulišu sve biće u domu a ostali mogu ispred u šatorima. Ponesite i čeone lampe obavezno.
Više informacija – www.pk-radnicki.rs/cene-smestaja.

Na 500m od doma se nalazi Eko katun Grbaje koji ima 30 ležajeva i restoran. Noćenje je 8 eura a polu pansion 20 eura. Kontakt je Srđan Pavićević +38269044572 I +38269693250 oba broja su dostupna i na Viberu. Restoran ima wi fi.

Na 200 m od ovog restorana postoji još jedan, gde se upravo završavaju bungalovi i u slučaju da nema mesta u Eko katunu možete kontaktirati Irfana Radončića za bukiranje +38267651771.

Od doma vam treba 10/15 minuta peške do starta trke, od restorana 7/8 minuta.

Bitan telefon – GSS CG +38240256084

Nakon trke vas očekuje ručak dobrodošlice. Vremenski limit je 120 minuta. Merenje vremena radimo kao na Rtnju, foto ćelije i wi fi, dakle imate vremena u stotinku. Neka pobedi najbrži!

Skyrunning Serbia, Orjen Outdoor, PK Radnički & NP Prokletije