Dobro došli na najteži skajrejs regiona! Realno najzahtevnija trka po pitanju planinskog trčanja na ovim prostorima. Da ne biste negde pogrešili u pripremi kao većina kolega 2022. (kad je bilo prvo izdanje ove trke), pročitajte uvek s vremena na vreme prve dve rečenice.

Nacionalni park Durmitor ne treba posebno predstavljati, UNESCO baština sa razlogom. Jedan od najposećenijih planinskih masiva u ovom regionu.

Staza nosi bodovanje za UTMB (najveću planinsku trku planete Zemlje), staza takođe ima i zvanični ISF skajraning sertifikat kao i ITRA bodove: https://tracedetrail.fr/fr/trace/trace/238547

Trka dodatno nosi i 50% više bodova u 2024. godini u okviru naše lige (format ULTRA).

Durmitor SkyRace

Pa da počnemo, pravi tehnički skajrejs koji zahteva maksimalan fokus. Tehničke deonice, dugi alpski usponi i silasci, sipar, (i verovatno) snežne sekcije bez obzira na to što je ova zima slaba (no videćemo već).

Ulazak u srce NP kroz Škrku ka najstrmijem usponu Durmitora! Uneli smo male izmene u odnosu na prvo izdanje, start i cilj je na obali Crnog jezera.

Dužina i visinska razlika:

Ukupno po ITRA obradi 35,2 km sa 2.800 m uspona i spusta. Nama je uređaj pokazao 3.000 m uspona tako da ipak računajte da ima više. Dakle izbačen je najlakši deo ka Nadgori što možete videti i na karti. Ovde ćete videti od čega ste. Dobro proučite profil staze i punktove, najviša tačka je 2.400 m n.v.

Start trke:

Start je planiran za 27. jul (subota) 2024. godine sa Crnog jezera u 7 č. ujutru.

Opis staze:

Start je kod Crnog jezera blizu restorana, odakle se kreće stazom ka čuvenom Međedu. Prva deonica ima šume, a onda izlazite u gornji deo Durmitorskog masiva gde idete na prevoj koji zaobilazi „Međede”, spuštate se ka Katunu Lokvice. Odatle penjete Minin bogaz (2.387 m n.v.) preko Sagorele Ploče. Na Zupce i Trojni prevoj (KT1 / 11 km) gde vas čeka prva kontrola (samo kontrola, nema okrepe), pa na Zeleni vir paralelno sa Šarenim pasovima kroz Urdeni dȏ, do asflata gde vas čeka druga kontrola (KT2 Šarban / 16km) i prva okrepa.

Nakon okrepe, krećete uzbrdo ka Škrčkom ždrelu do na vrh moćnog Prutaša (KT3 / 20 km) gde će biti samo kontrola (2.393 m n.v.). To vam je drugi vrh u sklopu trke. Staza vas vodi okomito ka Škrčkom jezeru odakle vas čeka najjači uspon ovog masiva. Veliko Škrčko jezero – Planinica (2.330 m n.v.) treći i poslednji vrh u sklopu Durmitor SkyRace-a. Mi ćemo se sad potruditi da na tom vrhu obezbedimo vodu, više informacija u narednim mesecima. Dalje, kroz Ališnicu idete ka Crepulj poljani i Zminjem jezeru (KT4 / 28km) gde vas čeka okrepa i kontrola. Nakon toga se odvajate sa jake staze kod Mlinskog potoka desno, ka cilju na Crnom jezeru odakle ste krenuli!

Vremenski limiti:

  • KT-1 – Trojni prevoj, 11. km trke, 10:30 (3 sata i 30 min. od starta) samo kontrola
  • KT-2 – Šarban, 16. km trke, 12:00 (5 sati od starta) prva okrepa
  • KT-3 – Prutaš, 20. km trke, 14:00 (7 sati od starta) samo kontrola
  • KT-4 – Crepulj poljana, 28. km trke, 18:00 (11 sati od starta) druga okrepa (ali na Planinicu sad ide voda)
  • Finiš – Crno jezero 35 km, 19:00 (12 sati od starta)

Profil, GPX i karta trke:

Durmitor-SkyRace-2024-final.gpx

Kao što vidite, nema puno okrepa, teren je nepristupačan. Obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom. Morate biti poluautonomni. Shvatite vrlo ozbiljno ovu trku, gde je u prvom izdanju samo 35% trkača uspelo da stigne na cilj.

Obavezna oprema:

Astro-folija, jakna za kišu/vetar, mobilni, čaša i pištaljka. Ukoliko nedostaje samo jedan deo opreme – diskvalifikacija.
Preporučujemo GPS-uređaj i štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd.). Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl, kao i na tehničkom sastanku 16. jula 2024. u petak u 21:00 č.

Podizanje startnih paketa:

Rejs-ofis (baza trke) je u Žabljaku (naknadno objavljujemo tačnu lokaciju kao i za tehnički sastanak) u petak 26. jula od 18 do 23 č.
Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko uverenje, ne starije od godinu dana. Prijave se otvaraju u martu, a zatvaraju 24.6.2022. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate).

U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i majicu, kotizacija je 4.100 dinara (35 evra) do 25. marta, nakon toga kotizacija je 5.300 din (45 eura).

Prijave – https://trka.rs/events/533/

Nećemo imati učesnički minibus iz Beograda.

Pravila:

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija.

Dva mesta su za odustajanje gde možemo obezbediti prevoz na cilj, KT2 i KT4.

Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.montenegro@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Durmitor SkyRace nosi 50% više bodova u sezoni 2024. Trka ima i alternativnu stazu (opciju B) u slučaju lošeg vremena. Moguće je i prebacivanje trke na nedelju, ako organizator proceni da je bezbednije pošto je staza na nekim delovima opasna.

Smeštaj:

Preporuka za smeštaj za sve trkače je da što pre bukiraju hotele, vikendice i eko-katune, pošto je trka u jeku sezone. Za početak možete se obratiti lokalnoj TO Žabljak https://www.tozabljak.com/kontakt/

Korisne informacije:

Dodela nagrada:

Na cilju kod Crnog jezera u subotu 27. jula 2024. u 19:30 č. kod kapije. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade, više o nagradnom fondu u junu i finalnom mejlu.

Spremite se za direktora svih planina! I realno trku sezone, Balkanski KIMA trofeo!