Staze Evropskog prvenstva u skajraningu za 2023. godinu!

Jedinstvena trka koju čeka cela Evropa, gde će se oprobati najbolji skajraneri Starog kontinenta, ali i svi koji vole ovaj sport. Čeka vas „open race” na sve tri distance, sa startom 15 minuta kasnije nakon zvaničnih trka Evropskog prvenstva.

Dakle, ovde su opisi, detalji i prijave za sve one koji idu na otvorenu trku, kao i svih prethodnih godina.

Tri distance, novo ISF internacionalno bodovanje, ITRA/UTMB, kao i bodovanje nacionalne lige sa 50% više bodova u 2023. godini. Gusinje, 14–16. jul 2023. VK 3,9 km 1.000 m uspona, Sky Race 30 km 2.150 m uspona i Sky Ultra 50 km 4.400 m uspona. Sve staze imaju međunarodni sertifikat ISF-a.

Opis staza i svi detalji u tekstu opisani su po redosledu dešavanja (VK petak – ULTRA subota – SKY nedelja).

Prokletije VK

Pravi vertikalni kilometar, jako strma i kamenita staza u najlepšoj dolini Crne Gore – Grebaji. Trka koja zvanično otvara Evropsko prvenstvo u skajraningu.

Dužina i visinska razlika:

Ukupno 3,9 km sa 1.000 m uspona

Start trke:

Start je planiran za 14. jul (petak) 2023. godine iz Grebaje (katun Maja Karanfil) i to 15 minuta nakon starta Evropskog prvenstva u ovom formatu. Start je masovan, a tačna satnica će tek biti određena u dogovoru sa Svetskom asocijacijom i zvaničnim protokolom i defileom predstavljanja svih nacija učesnika.

Opis staze:

Start ide iz doline Grebaje (katun Maja Karanfil) ka Karanfilima, i zaustavljamo vas kod Krošnje.

Staza vas vodi od Katuna Maja Karanfil i imate nekih 500 m trčanja po ravnom (na stazi imate još 20 m ravnog dela i to je to, ostalo je samo uspon). Sve će biti jasno izmarkirano zastavicama i trakicama. Do 750 m uspona jasno se vidi start, što daje posebnu draž ovoj trci, tri četvrtine staze vidi se sa polazne tačke. Od cilja kretanje dalje ka Severnom vrhu Karanfila neće biti dozvoljeno zbog veoma eksponiranog terena i opasnosti od pada. Naši ljudi iz orgnizacije biće postavljeni na ovim pozicijama i usmeriće vas u bezbednom pravcu ka startu.

Čuveni prolaz Krošnje je do sada odneo 6 života i molimo sve učesnike da penjanje ovih prokletijskih vrhova radite u sopstvenoj režiji i u nekoj drugoj prilici, a ne na sam dan trke. Organizator je odgovoran za sve što se dešava u ovom delu planine navedenog dana, i zato vas molimo za saradnju i razumevanje, a u cilju bezbednosti svih nas.

Vrlo bitno! Vodite računa o odronu, staza nije naivna i ukoliko odronite kamen stopalom, obavezno je upozorenje ostalih vikanjem: KAMEN! Osluškujte i iznad sebe, sigurno će biti odrona, a jedna deonica od 300 m penje serpentinama cikcak i jako je nezgodna. Tu ćemo imati posebno naše ljude da gledaju i motre na svaki pokret. Prokletije zahtevaju maksimalnu koncentraciju i poštovanje. Za sekund može biti teških povreda, vodite računa.

Profil staze i GPX zapis nemoguće je dobiti jer svaki GPS uređaj unosi grešku u uređaj, pošto ste u ozbiljnoj vertikali. Na vrhu NEĆETE imati vodu i zato preporučujemo da vodu ponesete sa sobom. Na ovoj stazi (formatu) nema okrepe, skroz ste autonomni. Astro-folija je obavezna, proveravaće se na vrhu, ko je nema dodaje se 10 min. na vreme. Štapove nećemo zabraniti, ali strogo vodite računa, lako i često se nanose povrede kolegama iza vas.

Vremenski limit:

Vremenski limit je 120 minuta. Merenje radimo na foto-ćelije, dakle imate vremena u stotinku. Neka pobedi najbrži!

Prokletije SkyUltra

Vanserijska ultra. Tehničke deonice, dugi alpski usponi i silasci. Ulaz u Albaniju, prelaz vrhova preko 2.200 m n.v. sa puno uspona. Staza može dobiti sertifikat „Lord of the rings” pošto se prolazi kroz kamene prerasti, stogodišnje borove, oštre grebene.

Pre nego li uđete u carstvo surovog krečnjaka Karanfila, najlepših vidikovaca ka Popadiji i Talijanki, dve najlepše udoline Crne Gore na dlanu (Ropojana i Grebaja), čeka vas Bor!

Naš GPS zapis je pokazao i više uspona, imajte to na umu!

Dužina i visinska razlika:

Ukupno 50,6 km sa 4.400 m uspona i spusta. Da li treba dodati nešto kad uporedite dužinu i uspon? Za nijansu lakša od Šarplaninskog SkyExtreme-a, ali sigurno lepša staza!

Start trke:

Start je planiran za 15. jul (subota) 2023. godine iz centra Gusinja u 7:15 č. ujutru.

Opis staze:

Start je kod opštine Gusinje gde se odmah skreće ka Vusanju i Ali-pašinim izvorima, pa se odvajate pre Ali-pašinih izvora nalevo.

Krećete put Bora na vrh Ćemena 2.036 m n.v. Tu vas čeka i KT1 Ćemena na 7. km trke. Kontrola i voda. Spust ka centru Gornjeg Vusanja i vijugavim, alternativnim putevima kroz selo dolazite do baze trke i Eko Katuna Rosi. Tu je KT2 (Rosi), kontrola i okrepa na 13. km trke. Dalje nastavljate uskim stazama uz stene i penjalište ka Ali-pašinim izvorima.

Kad krente uzbrdo, u šumi vas čeka izvor na samoj ruti. To neće biti jedino mesto sa izvorom. Nadomak katuna vas čeka još jedan izvor i sjajan pogled na okolinu. Na sedlu na Vezirovoj bradi čeka vas KT3 (Vezirova brada) na 21. km staze. Okrepa i nastavljate na vrh Podgoje (2.021 m n.v.) sa kog se pruža veličanstven pogled na Ropojanu, Trojan, Albaniju, Plav… Odatle kreće pravi teren, grebenom. Fokus mora biti na maksimumu, idete na vrh Malog Karanfila (2.119 m n.v.) kroz carstvo krečnjaka i trebaće vam ruke na ovoj deonici. Spuštate se okomito ispod Ljuljaševića i Očnjaka direkt u Grbaju na KT4 (Katun Maja Karanfil) na 27. km staze. Jaka okrepa i dopuna vode u katunu, drop-beg i ručak. Nemojte zaboraviti da odatle morate imati čeonu lampu, spremite i tople stvari. Put vas vodi pored planinarskog doma Branko Kotlajić gde skrećete u šumu na najpoznatiju stazu Nacionalnog parka Prokletije ka vrhovima Volušnice, Talijanke i Popadije. Tu vas čekaju najlepši pogledi, jak uspon, granična staza sa Albanijom i opet izlaz na preko 2.000 m n.v. Na vrhu Popadije je KT5 (samo kontrola) na 33. km.

Sa vrha Popadije se spuštate na katun Popadije ispod vrha Karaula (tu su i ostaci stare karaule u udolini) gde vas čeka okrepa (34. km staze) i dopuna vode. Odatle se odvajate ka Trojanu ka Albaniji. Na ovoj okrepi se morate dobro napuniti i okrepiti, duži period neće biti vode i okrepe zbog nepristupačnog terena.

Vraćate se na graničnu stazu pa na Trojanski prevoj, odakle dolaze turisti iz Lepuše. Ta deonica je vanserijska, okomiti vrhovi su oko vas kao i borovi. Nakon prolaska prvog vrha u sklopu grebena Trojana (koji je i najlepši) izlazite na sedlo pa na „nož” do samog vrha. Pogledi su fantastični, sam vrh je 2.200 m n.v. i tu će biti KT6 Trojan na 40. km trke (samo kontrola). Odatle se spuštate grebenom i odsecima ka Trojanskom prolazu (kamena prerast, bajka!). Na toj deonici striktno pratite zastavice, sa vaše leve strane biće ambis. Fokus mora biti maksimalan. Nakon prerasti idete kroz sipar i fantastičnu padinu punu stoletnih borova ka staroj karauli gde su samo ostaci temelja, i ka Katunu Balića. Tu je 42. km trke i biće obeležen izvor. Odatle se polako spuštate ka katunu Kodri Bajrovića gde je KT7 Kodra Bajrovića na 44. km trke. Čeka vas okrepa i kontrola. Odatle je sve lakše, nizbrdo makadamskim putem, kao i kolege na skajrejsu. Deonica pred Gusinjem je vrlo interesentna, i vodiće vas kroz gustu borovu šumu zvanu Šume Rahine. Tu će biti KT8 na 48. km (samo kontrola). Cilj je kod opštine Gusinje, gde je i start. Treba napomenuti da je ovaj deo od Katuna Balića do Gusinja pun medveda i ko se plaši neka ide u grupi ili nosi zvonce. Na potezu od Trojana do Gusinja biće raspoređen deo organizacije i GSS-a. Posebnu pažnju ćemo obratiti na taj deo staze.

Vremenski limiti:

  • KT-3 – Vezirova brada, 21. km trke, 12:45 (5 sati i 30 min od starta)
  • KT-4 – Katun Maja Karanfil, Grbaja, 27. km trke, 15:15 (8 sati od starta)
  • KT-5 – Popadija, 33. km trke, 17:45 (10 sati i 30 min. od starta)
  • KT-6 – Trojan, 40. km trke, 20:15 (13 sati od starta)
  • Finiš – centar Gusinja, 23:15 (16 sati od starta)

Profil, GPX i karta trke:

Prokletije 30km 2022 SkyRace (2000 points).gpx

 

Prokletije 50km SkyUltra.gpx

 

Prokletije Vertical km 2023 final.gpx

 

Kao što vidite, staze su ozbiljne. Obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom.

Prokletije SkyRace

Pravi skajrejs koji zahteva fokus 100%. Tehničke deonice, dugi alpski usponi i silasci. Prelazak preko surovog krečnjaka Karanfila, prolaz najlepših vidikovaca ka Popadiji i Talijanki, dve najlepše udoline Crne Gore na dlanu (Ropojana i Grebaja).

Dužina i visinska razlika:

Ukupno 30 km sa 2.150 m uspona i spusta. Naš zapis je pokazao i više uspona. Da biste znali o kakvoj se trci radi, dovoljno je da znate da se svih 2.150 m uspona nalazi u 15 km staze!!

Start trke:

Start je planiran za 16. jul (nedelja) 2023. godine iz centra Gusinja u 7:15 č. ujutru.

Opis staze:

Start je kod opštine Gusinje gde se odmah skreće ka Vusanju i Ali-pašinim izvorima. Do samih izvora imate oko 2,5 km i tu se ulazi u koziju stazu na kojoj vas odmah čeka jak uspon. U šumi vas čeka izvor na samoj ruti. To neće biti jedino mesto sa izvorom. Nadomak katuna vas čeka još jedan izvor i sjajan pogled na okolinu. Na sedlu na Vezirovoj bradi vas čeka KT1 (Vezirova brada) na 6. km staze. Okrepa i nastavljate na vrh Podgoje (2.021 m n.v.) sa kog se pruža veličanstven pogled na Ropojanu, Trojan, Albaniju, Plav… Odatle kreće pravi teren, grebenom. Fokus mora biti na maksimumu, idete na vrh Malog Karanfila (2.119 m n.v., najviša tačka skajrejsa) kroz carstvo krečnjaka i trebaće vam ruke na ovoj deonici. Spuštate se okomito ispod Ljuljaševića i Očnjaka direkt u Grbaju na KT2 (Katun Maja Karanfil) na 12. km staze. Jaka okrepa i dopuna vode u katunu, put vas vodi pored planinarskog doma Branko Kotlajić gde skrećete u šumu na najpoznatiju stazu Nacionalnog parka Prokletije ka vrhovima Volušnice, Talijanke i Popadije. Tu vas čekaju najlepši pogledi, jak uspon, granična staza sa Albanijom i opet izlaz na preko 2.000 m n.v. Na vrhu Popadije je KT3 (samo kontrola) na 17. km.

Sa vrha Popadije se spuštate na katun Popadije ispod vrha Karaula (tu su i ostaci stare karaule u udolini) gde vas čekaju okrepa (18. km staze) i dopuna vode.

Od KT3 i okrepe nema više teških delova, uglavnom su to širi makadamski putevi koji idu nadole ka Dolji. Deo pred Gusinjem je interesentan i vodiće vas kroz gustu borovu šumu zvanu Šume Rahine. Tu će biti KT4 na 26. km (samo kontrola). Cilj je kod opštine Gusinje, gde je i start.

Vremenski limiti:

• KT-1 – Vezirova brada, 6. km trke, 9:00 (1 sat i 45 min. od starta)
• KT-2 – Katun Maja Karanfil, Grbaja, 12. km trke, 11:15 (4 sata od starta)
• KT-3 – Popadija, 17. km trke, 13:45 (6 sati i 30 min. od starta)
• KT-4 – Šume Rahine, 26. km trke, 15:45 (8 sati i 30 min. od starta)
Finiš – centar Gusinja, 16:30 (9 sati i 15 min. od starta)

Obavezna oprema:

Za VK je već opisana gore u tekstu. Astro-folija, jakna za kišu/vetar, mobilni, čaša i pištaljka za SKY i ULTRU. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Trkači na 50 km moraju imati i čeonu lampu, koja će im biti u drop-begu u Grebaji. Pored čeone, za ultraše je i GPS-uređaj obavezan!

Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Na delu od Podgoje ka Karanfilima preporučujemo da ih spakujete. Tu vam trebaju slobodne ruke. Posebno za skajrejs preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd.). Sve dodatne informacije oko trke biće predstavljene kroz finalni mejl i vodič trke (Prokletije Race Guide 2023.) i na tehničkom sastanku u Gusinju.

Podizanje startnih paketa:

Rejs-ofis (baza trke) je u Gusinju (naknadno objavljujemo tačnu lokaciju i rad).
Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko za SKY i ULTRA distance, ne starije od godinu dana. Prijave se otvaraju u novembru, a zatvaraju 13.6.2023. (utorak) u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate).

U učesničkom paketu za VK i Sky Race trkač dobija unikatnu finišersku medalju i pamučnu majicu.

U učesničkom paketu za Sky Ultra trkač dobija finišersku medalju i aktivnu majicu.

Cene kotizacija:

VK – 1.800 din do 10. decembra, nakon toga kotizacija je 2.400 dinara.

SKY – 3.000 din do 10. decembra, nakon toga kotizacija je 4.200 dinara.

ULTRA – 4.800 din do 10. decembra, nakon toga kotizacija je 6.000 dinara.

Prijave – trka.rs

Učesnički minibus (20 mesta) ide kao i na ranijim trkama za Gusinje i Vusanje. Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 3.000 dinara. Dakle, isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće u četvrtak 13. avgusta u 15 č. ujutru sa parkinga Štark arene. Vraća se u nedelju, pokret u 12:30. Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za minibus.

Pravila:

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija.
Jedino mesto za odustajanje gde možemo obezbediti prevoz na cilj jeste KT u Grebaji. Za ultraše će biti izvodljivo i u katunu Popadije.
Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.
Svaka trka na Prokletijama nosi 50% više bodova u sezoni 2023. Svi formati imaju i alternativnu stazu (opciju B) u slučaju lošeg vremena.

Smeštaj:

Preporuka za smeštaj za sve trkače je da što pre bukiraju hotele, vikendice i eko-katune pogotovo zbog dolaska velikog broja nacija na Evropsko prvenstvo. Za početak možete se obratiti lokalnoj TO Gusinje turizam@opstinagusinje.me
Korisne informacije:

Dodela nagrada:

U skladu i dogovoru sa ISF-om i zvaničnom ceremonijom dodela na Evropskom prvenstvu, centar Gusinja. Svi detalji će biti objavljeni blagovremeno.

Uskoro stiže i zvaničan web site manifestacije.

Spremite se za najlepšu i najizazovniju planinu Balkana!

Vidimo se na Prokletijama!