Otvaramo devetu sezonu na Olimpijskim stazama 11. marta 2023!

Svi već znate kako izgleda nov format skyrunninga, prošle godine je održano prvo Svetsko prvenstvo u Španiji i trka na Jahorini. Jedina tog tipa u ovom delu Evrope.

Naša asocijacija je još 2016. i 2017. napravila ovaj format trka na Kopaoniku – ispostavilo se da smo išli ispred vremena. Već je tad ovaj vid trčanja na utabanim ski‑stazama pokazao potencijal, gledajući odličan odziv i rezultate. Da ne pominjemo atraktivnost, težinu i specifičnost SkySnow discipline.

Kao i u 2022. domaćin i pokrovitelj je OC Jahorina uz podršku hotela Rajska dolina gde je baza trke i cilj. Nakon odlične saradnje nastavljamo dalje. Ovaj put trka je i kvalifikaciona u rangu SKY formata za Evropsko prvenstvo na Prokletijama. Više o svemu na https://www.skyrunning-serbia.com/rezultati/ !

Po težini, uslovima i vremenu potrebnom za prolazak kroz cilj, dosta je bliža SKY formatu nego li VK, da ne bude zabune zašto je izabrana baš za taj format.

Pre nego li se upustite u ovu avanturu, morate znati da je pravi izbor opreme ključan za ovu trku. Mini‑dereze ili patike sa „spajkovima” MNOGO pomažu i olakšavaju život na ovakvoj podlozi. Ista je preporuka što se tiče štapova, toplo ih preporučujemo.

Stavljamo vam i par korisnih linkova:

Trčanje po utabanim ski‑stazama je poseban doživljaj, popričajte sa svojim kolegama koji su učestvovali prošle godine da vam prenesu iskustvo i utiske. Dobro, ne morate, bila je mećava  a mi se nadamo da se neće dva puta ponoviti.

Očekuje vas ukupno 15 km sa 1.150 m uspona i spusta. Start je planiran za 11. mart (subota) 2023. godine sa Poljica u 5:15 č. ujutru. Put vas vodi levom ski-stazom do vrha žičare i Olimpijskog bara. Spust ide Ogorelicom 1 da bi se pela na gore Ogorelicom 2, ali ne do samog vrha već traverzira ka stazi 3b do restorana „Koliba Mladost” (6,5 km od starta) gde se nalazi prva okrepa i provera obavezne opreme.

Odatle ide spust na Skočine (Praču) do dna, pa uzbrdo crnom stazom na čuveni ženski Olimpijski spust.

Tu vas očekuje ozbiljna vertikala, to je jedini deo staze koji ćemo mi utabati, gde ratrak ne može proći.

Nakon izlaza sa Prače, uključujete se na „zimsku pešačku” stazu koja ide kružno grebenom ka Olimpijskom baru (12,5 km staze, druga okrepa). Tada kreće spust drugom stazom koja paralelno ide sa vašim prvim usponom (1a / crvena staza), dolazite u istu udolinu odakle ste krenuli, a cilj vas čeka ispred hotela „Rajska dolina”. Dakle, samo na kraju ponavljate nekih 300 m stazu. Na cilj morate stići do 9 časova kad kreće sa radom skijalište.

Biće više kontrola na stazi, to ćemo vam poslati u finalnom mejlu a neke neće biti najavljene kako bismo se postarali da niko ne krati stazu.

Staze će biti markirane plavim ili crvenim sprejom (strelice na snegu) plus zastavice.

Tabač (ratrak) će stajati kod Olimpijskog bara (12,5 km) u slučaju otkazivanja ili sigurnog probijanja limita. Takođe će ekipa sa motornim sankama pratiti tok trke, kao i lokalni GSS.

Vremenski limiti:

  • Olimpijski bar (12,5 km) 8:40
  • Finiš – Hotel Rajska dolina 09:00 (3 č. i 45 min. od starta)

Okrepe (popis stvari koje će biti na ove dve tačke stiže u finalnom mejlu):

  • Koliba Mladost 6,5km
  • Olimpijski bar 12,5km

GPX zapis staze možete preuzeti ovde – Jahorina Skysnow.gpx

Kao što vidite, limiti su okej. Obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom. Uvek morate biti autonomni.

Obavezna oprema: astro-folija, jakna / šuškavac, mobilni, čeona lampa, rukavice, kapa, čaša i pištaljka. Nema penala, nedostatak bilo kog dela obavezne opreme je automatska diskvalifikacija. Preporučujemo štapove koji na sebi imaju male krplje (plastične graničnike), ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Posebno preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Svi znamo kakvi su vremenski uslovi bili u februaru 2022.

Sve dodatne informacije oko trke biće predstavljene kroz finalni mejl, tehnički sastanak će se održati u hotelu Rajska dolina u petak 10. marta u 21 č.

Podizanje startnih paketa je u rejs-ofisu u restoranu hotela Rajska dolina u petak 10. marta od 18 do 22 č. Paketi se moraju preuzimati lično kako biste potpisali izjavu odgovornosti, lekarski nije potreban. Prijave se zatvaraju u ponedeljak 13.02.2023. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i pamučnu majicu.
Kotizacija je 2.400 dinara (20 evra) a od 01.12.2022 3.000 dinara(25evra). .

Prijave su, kao i uvek, na portalu trka.rs. Nije organizovan prevoz (učesnički mini bus) iz Beograda.

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Organizator ima diskreciono pravo da trku odloži za nedelju u slučaju loše vremenske prognoze, da izmeni rutu i napravi „stazu B” ili da prekine trku ako proceni da su uslovi opasni za učesnike.

Ukoliko vam treba preporuka za smeštaj, pišite nam na gore navedeni mejl. Bilo da je u pitanju ski‑centar ili Pale, mi smo vam na raspolaganju.

Kao i prošle godine, opština Pale će gratis organizovati smeštaj u objektu Crvenog krsta koji ima sve uslove (grejanje, posteljinu, toalete). Broj kreveta je naravno limitiran, planirajte na vreme.

Dodela nagrada: Ispred hotela Rajska dolina kod ciljne kapije u 9:15, odmah nakon trke. U slučaju lošeg vremena, biće unutar hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

Trka će nositi bodovanje u okviru Skajraning lige Srbije i Crne Gore za 2023. kao i za EC na Prokletijama. Verujemo da će i većina vas uživati u skijanju nakon trke, mi hoćemo 😊

Vidimo se na Jahorini!