Dragi trkači,

Ispred vas je kalendar izbornih trka i uslova za svetska prvenstva za 2024. godinu. Napravljeni su model i sistem kvalifikacija, kao i bodovanje za nacionalnu ligu.

Nacionalna liga i sistem za 2024:

Ulazimo u desetu sezonu i vreme je za nov sistem rangiranja. Imamo tri formata, VK zbog Svetskog (seniorskog i juniorskog): Sky Classic (Sky Race), Vertical KM (Rumija) i Sky Extra (Ultra + Durmitor). Na raspolaganju vam je 6 trka/lokacija.

Bodovanje je isto kao i ranije – svaka trka nosi sledeći iznos počev od prvog mesta: 100-80-70-60-54-48-42-36-30-26-22-18-16-14-12-10-8-6-4 zaključno sa 20. pozicijom i kod muškaraca i kod žena. Stara planina (SkyRace i Ultra Kopren), Prokletije i Durmitor će, kao odabrane trke u sezoni 2024, nositi 50% više bodova za svaku poziciju. Ultra Midžor na Staroj nema 50% više bodova.

Za finalnu rang listu uslov je da imate 3 trke iz kalendara. Nema uslova za formate, ali ko ima 4 trke i ta će se računati. Možete imati i sve trke, ali računaju vam se četiri najbolja rezultata, a znate koje trke nose 50% više bodova. Dakle, 3 je minimum za finalnu rang listu, 4 maksimum.

Kalendar za 2024:

  • Kolašin SkySnow // računa se kao SKY format i biće izborna trka za seniore za tu disciplinu za Svetsko u Španiji (septembar), i za starije juniore U23 za juniorski SkyRace (Rumija svetsko juniorsko, kraj juna) i za masterse u Portugaliji (april). Dok će pobednici u obe konkurencije (posebno SRB, posebno MNE) automatski ići na Svetsko SkySnow prvenstvo u Italiju 7. marta.
  • Lužnički SkyRace // format Sky Classic, boduje se za Ligu i Juniorsko (sve formate).
  • Ultra Trail Stara planina // (Ultra Midžor ne nosi 50%) svi formati su izborni za Svetsko seniorsko u Španiji.
  • Rumija Skyrunning, Svetsko juniorsko prvenstvo // VK i SkyRace izborne za Svetsko seniorsko, SkyTrail nije i ne nosi bodove za Ligu.
  • Durmitor SkyRace // izborna trka za svetsko seniorsko za Ultru, nosi 50% više bodova za Ligu.
  • Prokletije SkyRace & SkyUltra // nosi 50% više bodova za Ligu.

Nakon svake trke, u roku od 7 dana izbacujemo ažuriranu rang listu. Lista se pravi od Lužnice (obećavamo). Pobednici Lige (u obe konkurencije) dobijaju startni broj i avio kartu za SkyMaster u 2024. (20.novembar / Marato dels Dementes, Valensija, Španija 42km 3.800D+), kao i unikatnu majicu.

Ispod imate “ranking” liste za sve sezone. Sem 2020. i 2021. gde je to bilo nemoguće zbog Covid situacije (malog broja trka).

RANKING 2024 RANKING 2023 RANKING 2022 RANKING 2019 RANKING 2018 RANKING 2017 RANKING 2016 RANKING 2015

 

Uslovi za nacionalne timove SRB & MNE:

Da biste uopšte ušli u proceduru za Svetska prvenstva u 2024. godini, morate popuniti ovaj upitnik

i poslati ga na mejl: skyrunning.serbia@gmail.com najkasnije do 15.12.2023.

VK format, na raspolaganju imate JEDNU trku u kalendaru za Svetsko seniorsko koje će se gledati. Bar-Rumija (Vrsuta VK). I kontrolni test na Rtnju (sever) TBA. Seniori moraju realizovati OBA uslova da bi ujurili normu. Za juniore samo Rtanj, s tim da ovde juniori mogu juriti i uslov za SkyTrail za Bar Svetsko (Youth A & B).

SKY RACE formati, seniori imaju na raspolaganju Kolašin SkySnow, SkyRace Dupljak i SkyRace Rumija. Seniori moraju uraditi dve trke. Juniori koji jure ovaj format imaju Kolašin (dakle samo U23 kategorija) ili Lužnicu – uslov je jedna.

SKY ULTRA format, seniori imaju na raspolaganju obe Ultre na Staroj, kao i Durmitor SkyRace. Dovoljno je da urade jednu – ako ne ispune uslov na Staroj imaju popravni na Durmitoru.

 

* Više o sistemu i dodatnim detaljima krajem godine, nakon vaših zvaničnih prijava.