Avala SkyTrail 01.mart (16km 850D+) Beograd

Sezonu otvaramo na Beogradskoj planini, imaćete tu čast da idete “STAZAMA SRNA” koju će za Vas posebno pripremiti jedan od naših najboljih ultra maratonaca. Potajno priželjkujemo sneg, da bude još zanimljivije a zavirićete u svaki kutak Avale. Prijave otvaramo 21.decembra a zatvaramo 15.februara. Moguća je prijava i posle roka kao i na licu mesta ali nažalost ne možemo garantovati “učesnički paket”. Postoji samo jedna kategorija – trkač!

Avala SkyTrail, Tragovima Srna, je trka približne dužine od 17km sa oko 900 metara vertikalnog uspona i isto toliko spusta. Trka obilazi jedan krug šumama Avale krećući se šumskim putevima, uskim stazama, sa par deonica van staza.
Trka startuje i završava se na platou ispred planinarskog doma Čarapićev brest. Staza je kratka i mada pojedinačni usponi gledano prema visinskoj razlici nisu preveliki izazov za one koji su navikli na brdsko trčanje, njihov raspored je odabran tako da predstavlja veliki izazov za one koji žele da stazu savladaju u najkraćem vremenu. Ukoliko težite da rizikujete sve što imate, staza može da vas slomi jer 900m D+ je ipak samo 100m manje od vertikalnog kilometra. Za one koji nisu tu sa imperativom pobede, staza je dizajnirana tako da vas provede kroz najlepše kutke ove male i pitome planine koji su retko posećeni i od strane iskusnijih lokalnih planinara. Staza vas vodi preko nabujalih potoka, kroz stare bukove i četinarske šume, do najlepših vidikovaca i svih važnih spomenika Avale. Staza je dobro obeležena posebno za ovu trku, tako da rizika od gubljenja nema. Broj prelazaka puteva je sveden na minimum, ali svi učesnici se mole da vode računa prlikom njihovog prelaska. Zbog bezbednosti svi prelazi će biti dodatno obezbeđeni. Sama putanja će biti čuvana u tajnosti do finiša trke, kako bi se sprečila bilo kakva skraćivanja planirane staze. Na trasi će se nalaziti 5 kontrolnih tačaka sa okrepama i praćenjem prolaza, kao i određeni broj nenajavljenih kontrola.
S obzirom da je Avala mali i osetljivi ekosistem, bilo kakva kretanja van već postojećih staza ili obeleženih putanja, kao i ostavljanje nerazgradljivih odpadaka je strogo zabranjeno i podrazumeva diskvalifikovanje učesnika.
Vremenski uslovi mogu varirati od ranog proleća do jake zime. U ovom periodu su česte pojave i niske oblačnosti na Avali tako da je uz malo sreće možete doživeti na svega 500m nadmorske visine.

Pored ove trke organizujemo i „SkyFamily“ trku, to podrazumeva trku za roditelje sa decom. Staza neće biti duža od 5km (oko 200 uspona) a prijave će se obavljati na licu mesta. Bitno pravilo koje važi – jedan roditelj mora biti deo tima. SkyFamily kreće 10 min nakon glavne trke.

Vreme: 1. Mart 2015 – 11h
Vremenski limit: 6h
Dužina: 17km
Vertikalna razlika: 900m D+
Teren:

  1. Zemljani putevi
  2. Makadamski putevi
  3. Uske staze
  4. Kamenjar
  5. Van staza
  6. Asfalt (4% staze)

Obavezna oprema: ne postoji obavezna oprema na ovoj stazi
Smeštaj i dolazak:
Smeštaj je moguć u planinarskom domu Čarapićev brest kao i u šatorima na platou ispred doma. Dom se nalazi na 17km od centra Beograda, dok je sama Avala dobro povezana autobuskim linijama sa gradom. Autobusima je moguće doći do Belog potoka, ili do početka kružnog puta oko Avale odakle vas do doma deli 20 minuta pešačenja.
Race director: Nikola Perać

Avala možda jeste najniža planina u Srbiji, ali ova staza će vas podsetiti da u njenoj utrobi leži grotlo vulkana.