Sky Race Besna kobila
11.jul (cca 30km 2.000D+) Vranje

Nov Sky Race, dosta pitomiji od Sokola ali ništa manje uspona. Obronci Srpske čuke i Besne kobile su idealni za nekog ko tek ulazi u svet planinskog trčanja. Konstantan uspon, pitome staze, česti izvori i široki zemljani putevi. Start je u Vranjskoj banji na 420mnv a cilj na 1.923mnv sa kog puca fantastičan pogled na Crnook, Valoge, Vardenik, Milevsku planinu, Šar planinu… Potpuno netaknuti deo Srbije. Prijave otvaramo 17. aprila a zatvaramo 1.juna. Nema naknadnih prijava. Imamo dve kategorije, planinari i trkači.

Jedna stvar razlikuje ovaj SkyRace-a od ostalih a to je pitom teren bez tehničkih deonica. Iako vam na profilu staze deluje da ima jedna strma deonica, ona nije eksponirana kao što deluje. Trasa je idealna za početnike i ljude koji se boje vertikala.Nema kamenja, sipara, krečnjaka, odseka… Priroda je fantastična, potpuno netaknuta. Sama staza vam pruža sjajne vidike i vrlo često otkriva vaš cilj – vrh Besne kobile. Što daje poseban gušt ovoj ruti.

Start je u 8h u samom centru Vranjske banje kod kule u parku gde će biti i kamp za šatore. Svi koji nemaju šatore, na raspolaganju će im biti prostorije osnovne škole koja se nalazi na 500m od kampa/starta. Obavezne su vreće i podloške.

Profil staze sve govori a ovde su vam i sve informacije vezano za KT i okrepu:

KT1 Lukova glava 7,5km (voda i overa kartona) vremensko ograničenje do 10h za planinare tj 2h od starta (posle se punkt rasklanja i nemate overu ). Na ovoj KT se mogu dopuniti i planinari.

KT2 Srpska čuka 13km (voda, slatkiši, voće, sokovi i overakartona). Okrepa i voda samo za trkače, vremenski limit 11:45 za planinare, posle tog vremena se KT rasklanja.

KT3 Prosečenica 20km (voda i overa kartona). Voda samo za trkače. Vremenski
limit za planinare 13:45.

KT4 Raskršće B.kobila 23,4km (voda, slatkiši, voće, sokovi i overa kartona). Okrepa samo za trkače, planinari mogu uzeti vodu. Vremenski limit za trkače 13:15 za planinare 15:15, nakon tog vremena nema rangiranja niti overe. Punkt se rasklapa tačno u 15:15. Poslednji prevoz za banju kreće u 18h od planinarskog doma, imajte to u vidu!

KT5 Besna kobila vrh, 25km, cilj i overa kartona (nema vode ni okrepe).

Najteži uspon vas očekuje od KT3 (20km) do vrha Musulj (Čukar) koji je na 22,6km. Tu je i malo “zarasliji” deo staze ali je prohodno bez problema. Posle vrha se spuštate do KT4 gde vas kontrolori upućuju ka planinskom domu “Besna kobila” koji je na cca 3km udaljenosti odatle i to jasnim makadamskim putem. Tamo vas čeka ručak dobrodošlice i organizovan prevoz za Vranjsku banju (cca sat i po vožnje). Takođe će vas tu dočekati i vaše stvari koje ćete ostaviti veče pred trku kad budete preuzimali vaše startne pakete.

Odlučili smo da skratimo stazu jer su prečice mnogo zanimljivije i interesantnije od monotonih makadamskih puteva. Takođe imate i više krošnji što će puno značiti u julu kao zaštita od sunca. Od 20- og km više nema hladovine ali će na toj nadmorskoj visini sigurno biti prijatnije a na grebenu se nadamo i nekom vetru.

Prijave traju do 1.juna (zatvaraju se u 16h) – Trka.Rs

Svi mlađi od 18 godina moraju imati overenu dozvolu od roditelja u sudu ili biti u pratnji jednog roditelja.

Merenje vremena (wi fi & foto ćelije) traje do 14h, svi koji nisu probili trkački limit i imaju regularno overene kartone, imaju rangiranje i rezultate u stotinku. Planinarima se “peške” upisuju vremena. Sem za najbrže planinare, gde se objavljuje lista vremena za prva tri mesta u obe konkurencije. Ostalima se upisuje vreme na karton da imaju za ličnu arhivu.

Autobus kreće u 16h 10.jula (petak) sa parking BG arene, vraća se u nedelju za Beograd. Polazak je iz Vranjske banje u 12h.

Ukoliko želite smeštaj u etno domaćinstvima u banji, kontakt i info: vrbanja@tovranje.rs Jelica Stevanović Pošalji mejl

Race office je na 200m od starta i kampa iznad caffe-a Kičer, tu ćete moći da podignete svoje startne pakete, potpišete izjavu u petak od 18 do 22h.Tad nam ostavljate i vaše stvari koje će vas čekati u planinskom domu “Besna kobila” (važi samo za trkače). Tu nakon trke vraćate startne brojeve i depozit, takođe dobijate i vaučer za ručak i ulazak u bus ka banji.Nije moguće podizanje startnog paketa u subotu ujutru. Molim vas ponesite sitno 200 din za deposit za startne brojeve.

Obavezna oprema astro folija i pištaljka (planinarima je dovoljan šuškavac). Prekoporuka je da nosite fuel bel sa vodom ili camel bag, ipak je u pitanju najtopliji mesec.

Ko odustane do 20og km (KT3), nema prevoza ka banji i kampu. Peške se vraća ka startu. Ko odustane ili probije limit na KT4 ima organizovan prevoz od planinarskog doma.

Očekuje vas odličan izazov i jako zanimljiva staza.

Spremite kupaće, vidimo se u Vranjskoj banji!

Skyrunning Serbia & TO grada Vranja

 

SkyRace Besna Kobila gpx