Sky Race Sokolov put
01.maj (22km 2.200D+) Niš

 
Da li treba predstavljati ovu trku? Sigurno da ne, verovatno najlepša i najpopularnija planinska trka 2014. godine u Srbiji. Niškabanja-Mosor-Sokolov kamen-Trem! U 2015. će se održati u petak s obzirom da je neradni dan a posebno Vas očekuju programi u subotu i nedelju ukoliko želite da provedete Prvomajske praznike u okolini Niša koji ima dosta toga da ponudi. Svakako Vam organizujemo izlet u Cerjansku pećinu, adrenalinsku pešačku turu po Sićevačkoj klisuri itd. Rekord drži Nenad Živković (2h 46min). Prijave otvaramo 1.marta a zatvaramo 10.aprila. Nema naknadnih prijava. Ostaju dve kategorije, planinari i trkači. Promo spot sa prvog izdanja ove trke možete pogledati na sledećem linku: Promo spot.

Vreme je za drugo izdanje udarne trke Skajraning lige Srbije, više o bodovanju i značaju ove trke možete videti na sledećem linku – Rezultati (rezervni dan u slučaju lošeg vremena je subota 02.maj). Mesto okupljanja, Niška banja.

O ruti

Fantastična staza vas vodi preko Koritnika, Crnog kamena, Mosora i Sokolovog kamena na Trem. Jedna od najtežih jednodnevnih ruta u našoj zemlji, definitivno sa najjačim usponom sa sjajnim vidikovcima duž grebena Suve. Samo zamislite distancu polumaratona a da treba da popnete Midžor sa nivoa mora.Trka kreće u 8h ujutru iz centra Niške banje. Okupljanje takmičara je u četvrtak 30.aprila u 21h, potpisivanje izjave odgovornosti, dodela paketa, startnih brojeva, majci. Organizovan je gratis prevoz autobusom (BG-Niška banja-BG) kao i ručak dobrodošlice u petak po podne na Bojaninim vodama, za sve učesnike. Takođe je organizovan i prostor za kampovanje sa toaletima i vodom za piće (dakle, spremite šatore).Uvek možete bukirati sebi smeštaj u Niškoj banji koji je krajnje pristupačan kao i termin za saunu i hidro masažu. Banja ima veliki smeštajni kapacitet pa ne morate zvati dosta ranije. Kontakt osoba vezano za Nišku banju: Jelena Todorović TO Niš (0691523351) Posle izlaska na Trem (finiš trke), svi takmičari treba da se spuste do Bojaninih voda preko Devojačkog groba (još cca 6km) gde će ih čekati vozila organizatora koja prebacuju sve do starta, Niške banje. Naravno pre toga kao što smo napomenuli, čeka vas ručak u domu.

„Sokolov put“ 22km, bitne stavke

– Start Niška banja
– Cilj vrh Trem
– Dužina staze 22km sa 2.169mnv uspona
– Najviša tačka 1.810mnv
– Najniža tačka Niška banja 280mnv
– 1 osvežavajuća stanica na 9km (moguće ostavljanje stvari, imate hranu, vodu, slatkiše)
– 3 kontrolne tačke
– 4 izvora/stanice sa vodom
– Obavezna oprema: astro folija i pištaljka
– Kotizacija 1200 din za trkače, 600 din za planinare, prijave na Trka.rs
– Paket dobrodošlice: majica trke, karta staze, evidencioni karton, finišerska medalja
– Vremensko ograničenje za trkače 7 sati, za planinare 10 sati
– Planinari ne koriste osvežavajuće punktove, samo vodu mogu dopuniti na 13km kod repetitora (ispod Mosora)
– Planinari nemaju rangiranje za Srpsku Skajraning ligu
– Limit 300 učesnika

Svi detalji

Dosta vas je nestrpljivo zvalo, pitalo, pisalo. Niste učestvovali prošle godine i dužni smo da prođemo još jednom kroz sve. Izvukli smo sva vasa pitanja, i više od toga, kako bi vam napravili listu korisnih informacija pred samu trku.Jednostavno, stavili smo se u vašu kožu.
– Trkači mogu ostaviti svoje stvari organizatoru u četvrtak uveče na potpisivanju izjava i preuzimanju startnog broja (crna kesa na kojoj ce pisati vaš startni broj).Te stvari ce vas cekati u mini busu na Bojaninim vodama kad zavrsite trku (ne na nekom usputnom punktu).Dakle, stvari nam predajete u četvrtak veče na dodeli startnog paketa i potpisivanju izjave odgovornosti.Planinari sami nose svoje stvari!
– Svi morate biti u četvrtak veče u Niskoj banji u kampu izmedju 20 i 23h najkasnije. Kako planinari tako i trkači, ko ne obavi sve formalnosti i lično ne prisustvuje ne moze biti učesnik trke. Niko ne moze umeto vas potpisati izjavu odgovornosti, morate imati i ličnu kartu/pasos sa sobom radi identifikacije.
– Startni brojevi su isti za celu ligu i za njih ćete ostaviti deposit od 200 dinara, ko hoće da ih zadrži za uspomenu nema problema. Depozit ostaje kod nas, bitno je da razvijamo ekološku svest, nije nam potrebno da printamo za 9 trka, 9 različitih startnih brojeva.
– Staza će biti markirana klasičnim planinarskim markacijama i trakicama, plus će svaki punkt imati oznaku sa kilometražom. Sve isto kao i 2014. Gde nije bilo ni najmanjih problema
– Na Mosoru (12km trke) vas očekuje uska, strma stazica. Zanimljiv spust I jako atraktivan. Vodite računa, tu se stvara mali čep ali to je sve normalno, u skladu sa ISF pravilima. Za SkyRace je čak i poželjno imati kratke tehničke deonice, sve je to u duhu Skyrunninga!
– Na kontrolnoj tački “Rajac” trkači mogu ostaviti višak stvari organizatoru, samo na toj tački (9km trke)
– Organizovan je gratis prevoz za prvih 70 takmičara koji se prijave I plate kotizaciju, autobus kreće u četvrtak u 17h sa parking BG Arene (posle zatvaranja prijava dobićete mail sa instrukcijama i kontakt vođe puta) budite tacni, kreće se na vreme! U pitanju je parking koji gleda na glavni ulaz u Arenu.Autobus krece iz Niške banje u petak u 20h ka BG ako sve bude kako treba.
– Na raspolaganju imate kamp (mapa u prilogu) koji je na 5 min hoda od starta. Na 150m je i veliki parking kao i sportska hala u kojoj takođe možete spavati ako nemate svoj šator ili bude hladno. Kamp će imati mobilne toalete, štabni šator i pitku vodu.
– Ko ima dobar šuškavac i kabanicu koja štiti od vetra i kiše, ne mora imati astro foliju. Pištaljka je obavezna.Planinari svakako ne moraju imati astro foliju.Uvodimo naviku o nošenju astro folije zbog ISF – a, generalno je obavezna svuda po svetu na ovakvim trkama. Najbolje ste to naučili na Staroj planini prošle godine. Nekima je život spasila.
– Na Bojaninim vodama vas čekaju mini busevi koji vas vraćaju u Nišku banju. Uzmite u obzir vremenske limite, oni vaze do Bojaninih voda a ne do Trema.Dakle, za 7h poslednji trkači moraju biti na B.vodama a planinari za 10h (18h). Tu imate i ručak. Limiti će se striktno poštovati, posle tog vremena nema ko da vas vraća nazad.Postojaće još jedna lokacija za vremenski limit na stazi, Devojački grob ali tome ćemo na licu mesta.
– Ručak dobrodošlice je za sve ucesnike (svi dobijate i specijalne trakice kako bi se razlikovali od turista i prolaznika), sve vas čeka kod doma. Trakice obavezno nosite na ruci do kraja manifestacije
– Planinari mogu samo na jednom mestu dopuniti vodu, I Repetitior (13km).Trkači imaju četiri mesta, isto kao planinari plus Rautovo (6km), Rajac (9km) i Devojacki grob (19km)
– Na Rajcu je i dodatna energija samo za trkace, voće, sokovi, čokoladice itd…
– Ne treba vam lekarsko uverenje ali svi mladji od 18 god moraju imati saglasnost od roditelja overenu u sudu
– Svaki ucesnik mora imati ličnu kartu na potpisivanju izjave odgovornosti
– Na svim kontrolnim tačkama se nalaze kontrolori koji vam obavezno perforatorima overavaju evidencioni karton trke. Ako imate sve overeno, znači da ste zavrsili trku
– Pored već napomenutih kontrolnih tački i lokacija, organizatori će biti rasporedjeni uzduz cele staze sa GSS-om kako bi nadgledali regularnost trke
– Sve što morate obaviti pred trku od formalnosti ili pitati, uradite to u četvrtak veče jel u petak pre 6h ujutru 90% ljudi iz organizacije odlazi u planinu i bavimo se samo realizacijom trke
– Staza je takva da prvih 12km imate makadamsku stazu (mix zemlje i kamena) sa mogućnošću da će biti i blata na nekim delovima.Od 12km do 19km je kozija stazica puna kamenja (krečnjački teren), tu nema blata.Vrlo teška za trčanje, budite pazljivi! Od 19km do kraja je isto uska kozija stazica ali mnogo bolja za trčanje, ne očekujte blato.
– Nema naknadnih prijava.

Rok za prijave i kotizacije je 10.april do 16h, sve je već otvoreno preko portala trka.rs. Nagradni fond će biti objavljen najkasnije do 09.aprila a o autobus imate sve informacije u stavki broj 5.

Više informacija možete dobiti na mailu skyrunning.serbia@gmail.com ili na +381638670711 (direktor trke – Marko Nikolić)

Su- organizator: Turistička organizacija Niš i Niška banja www.visitnis.com
FB page Sokolov put

Album sa prošlogodišnje trke