Otvaramo desetu sezonu na ski-stazama centra „Kolašin 1600” 24. februara 2024!

Nakon dva izdanja na Kopaoniku i dva izdanja na Jahorini zimski trkački karavan se seli u Crnu Goru na Bjelasicu. Vrlo atraktivan i težak skajraning format, nova staza je ozbiljna i samim time postaje prva sertifikovana SkySnow trka od strane ISF-a u ovom delu Evrope. Pord toga nosi i 1 ITRA bod kao i mountain ocenu 6 – https://tracedetrail.fr/fr/trace/trace/238246 (na ovom linku možete videti sve detalje i skinuti GPX).

Po prvi put da jedna naša SkySnow trka ide iznad 2.000 m n.v. Najduži uspon u cugu ima 370 m a najduži spust čak 460 m.

Pokrovitelj manifestacije je TO Kolašin uz podršku NTO, Skijališta Crne Gore, hotel Bianca i NVO Sinjavinski maraton. Trka nosi bodove za Skajraning ligu Crne Gore i Srbije, kao i uslov za odlazak na Svetsko prvenstvo u Španiju.

Pre nego li se upustite u ovu avanturu, morate znati da je pravi izbor opreme ključan za ovu trku. Mini‑dereze ili patike sa spajkovima MNOGO pomažu i olakšavaju život na ovakvoj podlozi. Pogotovo što nova staza ima baš strme delove i vrlo je zahtevna. Na najvećim usponima preporučujemo hodanje po ivici staza gde se izbegava led. Ista je preporuka što se tiče štapova, toplo ih preporučujemo.

Stavljamo vam i par korisnih linkova:

Trčanje po utabanim ski‑stazama je poseban doživljaj, popričajte sa svojim kolegama koji su učestvovali prethodnih godina da vam prenesu iskustvo i utiske.

Očekuje vas 13,3 km sa 1.350 m uspona i 1.190 m spusta. Start je planiran za 24. februar (subota) 2024. godine kod početne stanice žičare K7 u 5:30 č. ujutru u sklopu ski-centra „Kolašin 1600”. Put vas vodi lagano u prvih par minuta i odmah krećete desno uzbrdo na okomite ski-staze gde vas čeka pravi rolerkoster do planinarskog doma Vranjak (7 km od starta) gde se nalazi jedina okrepa, kontrola i provera obavezne opreme.

Nakon toga idete na najvišu kotu skijališta kao i same trke, na Troglavu gde će biti ratrak koji će čekati trkače u slučaju probijanja limita (i prevoza na cilj).

Tu vas očekuje ozbiljna vertikala.

Sa vrha vas očekuje (nadamo se) fantastičan pogled na CG planine i put ka bajkovitim katunima, a cilj vas čeka ispod restorana na platou u nivou skijašnice i prodaje ski-karata. Staza se nigde ne ukršta, a tačne pozicije sa vremenskim limitima kontrolnih tačaka šaljemo u finalnom mejlu nekoliko dana pre trke. Neke kontrole neće biti najavljene kako bismo se postarali da niko ne krati stazu.

Na cilj svakako morate stići do 9 časova kad kreće sa radom skijalište. To je rok za završetak trke.

Staze će biti markirane plavim ili crvenim sprejom (strelice na snegu) plus zastavice i trakice.

Takođe će ekipa sa motornim sankama pratiti tok trke, kao i lokalni GSS.

Vremenski limiti:

  • Troglava (10,5 km) 8:40
  • Finiš – Restoran Troglava 09:00 (3 č. i 30 min. od starta)

Okrepa Vranjak 7. km (popis stvari koje će biti na ovoj tačci stiže u finalnom mejlu).

Na cilju u restoranu Troglava očekuje vas domaćinski doručak.

GPX zapis staze možete preuzeti ovde – Sky Snow Kolasin 2024.gpx

Obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom. Uvek morate biti autonomni.

Obavezna oprema: astro-folija, jakna / šuškavac, mobilni, čeona lampa, rukavice, kapa, čaša i pištaljka. Nema penala, nedostatak bilo kog dela obavezne opreme je automatska diskvalifikacija. Preporučujemo štapove koji na sebi imaju male krplje (plastične graničnike), ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Ukoliko ostavite negde štapove ili ih bacite, to je isto diskvalifikacija. Posebno preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Svi znamo kakvi su vremenski uslovi bili u februaru 2022. na Jahorini i zato morate biti maksimalno spremni.

Sve dodatne informacije oko trke biće predstavljene kroz finalni mejl, tehnički sastanak će se održati u hotelu Bianca u petak 23. februara u 21 č.

Podizanje startnih paketa je u rejs-ofisu u hotelu Bianca u centru Kolašina u petak 23. februara od 18 do 22 č. Paketi se moraju preuzimati lično kako biste potpisali izjavu odgovornosti, lekarski nije potreban. Prijave se zatvaraju 29.01.2024. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju, pamučnu majicu i doručak na cilju (poseban vaučer).

Kotizacija je 2.400 dinara (20 evra) do petka 17. novembra, a od tog perioda 3.600 dinara (30 evra) do zatvaranja.

Prijave su, kao i uvek, na portalu trka.rs. Nije organizovan prevoz (učesnički minibus) iz Beograda.

Upite za smeštaj možete slati na mejl: tokolasin@gmail.com

Biće organizovan i gratis smeštaj u Sportskoj sali u centru Kolašina. Za tu opciju pišete nama.

Takodje će lokalna TO organizovati prevoz minibusevima od centra Kolašina do ski-centra i nazad po povoljnim cenama. Za to isto pišete njima.

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.montenegro@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Organizator ima diskreciono pravo da trku odloži za nedelju u slučaju loše vremenske prognoze, da izmeni rutu i napravi „stazu B” ili da prekine trku ako proceni da su uslovi opasni za učesnike.

Dodela nagrada: u restoranu Troglava nedaleko od ciljne kapije u 9:15, odmah nakon trke. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

Jedva čekamo, uvek je veliko zadovoljstvo otvoriti novu lokaciju i trčati novim stazama! Verujemo da će i većina vas uživati u skijanju nakon trke, mi hoćemo 🙂 .

Vidimo se u Kolašinu!