Tornička Bobija Sky Trail & Ultra Sky Marathon 25 & 56km
19.septembar Ljubovija

Za kraj Skyrunning lige Srbije Vas očekuje Sky Trail i Ultra Sky Marathon na čarobnim predelima Zapadne Srbije. Jedna staza za obe discipline a start iz centra Ljubovije, cilj je kod Šumske kuće. Pred Vama će biti kanjon Tribuće, vidikovci, mix četinara i listopada, pogled na Omegu Drine, jer taj kraj ima puno toga da ponudi. Kako planinari vole da kažu, taj deo je “Durmitor u malom”. Prijave otvaramo 01.avgusta i zatvaramo 25.avgusta. Nema naknadnih prijava. Trka opadajućeg lista? Da, uz pregršt jesenjih boja, to Vas čeka na Toničkoj Bobiji! Sve o formatu trka možete pogledati na sledećem linku, stranica br 3 ISF SKY RULES

SkyTrail i Ultra SkyMarathon Tornička Bobija, kao završne trke Skyrunning lige Srbije održaće se 19. septembra 2015. godine u najživopisnijim predelima opštine Ljubovija i planine Bobije. Najslađe za kraj ili ne procenite sami, ali znajte da vas čeka netaknuta priroda, tri najčistije reke regiona, Drina, Tribuća i Trešnjica, kanjoni i useci, vodopadi i vidikovci, prava seoska idila Zapadne Srbije.
Za takmičare su pripremljenja dva formata trke, SkyTrail – dužine 25km sa 1.580 uspona i 600m spusta i Ultra SkyMarathon dužine 56km sa 3.000 m uspona i 2.000m spusta. Start trka zakazan je za 8 časova iz centra Ljubovije kod kružnog toka, ispred zgrade opštine Ljubovija.
Prvih 3 km staze vodi kroz sam grad asfatom i kasnije nastavlja obroncima Bobije sa pogledom na Drinu uz smenjivanje pašnjaka, voćnjaka, četinarskih šuma sa sjajnim makadamskim stazama za trčanje.

Prvi Kontrolni punkt KT1 „Vidikovac Nemić“ nalazi se na 8. km gde vas čeka voda i čekiranje evidencionih kartona namenjen svim trkačima na dužoj i kraćoj stazi. Drugi Kontrolni punkt KT2 “Četinarsko Raskršće” nalazi se na 18. km sa okrepom, vodom, hranom i overom evidencionih kartona za obe distance a odatle put na levo (sever, Prisedo) vodi trkače na 25km a na desno (jug, pogled na omegu Drine) na 56km.

Takmičare na 25km očekuje 100m asfalta na 20km i onda jak uspon u prva 2/3km, koji je strm kao ozbiljan Vertical. To je najkraća i najatraktivnija staza koja vodi na sam vrh Torničke Bobije. Cilj je kod Šumske kuće gde vas čeka ručak i vaše stvari (drop bags).

Trkači sa duže distance nakon KT2 “Četinarsko Raskršće” skreću desno ka vidikovcu i posle 3km vide mesto sa koga se pruža najbolji pogled na „omegu“ Drine, nakon čega idu oko Boškovca u zaseok Zabrđe gde se spuštaju 5/6km (obratiti pažnju na izvore) u najlepši kanjon ove regije, kanjon Trešnjice. Staza kojom prolazite kroz kanjon poznata je i kao „đačka staza“ koju su đaci iz okolnih sela svakodnevno koristili za odlazak u školu. Prava kozija staza i jak uspon, u tom delu se spuštate na 300mnv. Specijalni rezervat prirode „Kanjon Trešnjice“ poznat je po strmim odsecima, netaknutom prirodom, ukrštenjem sa rekom i kanjonom Tribuće, kao i lokalitet sa beloglavim supovima, čistača prirode (pazite da im ne postanete plen, trenutno je Boškovac dom 24 para ovi gospodara visine). Iskoristite priliku u Zabrđu da se dopunite vodom, jer vas čeka jak uspon na izlazu iz kanjona ka sledećoj Kontrolnoj tački KT3 „Đački punkt“ koji je na 33km (dakle ramak između KT2 i 3 je 15km) kod škole u selu Gornje Košlje. Tu vas čeka okrepa, slatkiši, hrana, voće, voda i overa evidencionih kartona. Odatle je jasan i velik makadamski put ka sledećoj tački, moguće i da će jedan deo biti asfaltiran do same trke jer se uveliko radi na tome u toku leta. KT4 “Šumska kuća” čeka vas na 41. km, voda i overa evidencionih kartona. Vaš put se ne završava na ovom punktu, već nastavljate dalje preko Rudnika nadole i pravite krug oko Bobije do KT5 „Prisedo“ na 51. km, gde vas čeka okrepa i overa kartona. Na toj deonici ćete imati 1,5km asfalta. Kao i takmičare sa kraće staze i vas očekuje jak vertikalni uspon na Torničku Bobiju i nakon toga dolazak na cilj kod Šumske kuće. To će vam biti drugi put da dolazite do Šumske kuće ali sad sa leđa a nemate ni metar ponovljene staze.

Limit za takmičare na SkyTrailu je 5 sati i 30 minuta (13:30 do cilja). Svi trkači nakon tog vremena nemaju plasman. Limit na Ultri je KT3 6 sati 45 minuta (14:45), KT4 8s ati 20 minuta (16:20) a na KT5 10 sati (18h).

Sve takmičare očekuje ručak dobrodošlice na cilju, sjajan pogled na Medvednik i odmor. Stvari koje ste ostavili na prijavi, čekaće vas kod Šumske kuće.
Nakon trke organizovan je prevoz autobusom do Ljubovije, koji će vas čekati na skretanju za „Bobiju“, udaljen 3 km od Šumske kuće ka kome će vas organizatori uputiti. Dakle očekuje vas 3km šetnje nizbdro posle trke i ručka. Kako budete pristizali na cilj tako ćete se grupisati i za prevoz autobusom. Molimo vas za malo strpljenja do sledećeg polaska autobusa, opustite se u prirodi nakon trke i uživajte. Prevoz autobusom mogu koristiti samo učesnici trke.

Prijava i preuzimanje učesničkih paketa održaće se u prostorijama srednje skole “Vuk Karadzić” u Ljuboviji, od 18 do 22h u petak 18.septembra. Autobus kreće sa parkinga BG Arene u 17h u petak. Prvih 50 prijava sa uplaćenom kotizacijom i imate mesto u autobusu. Kamp prostor nalazi se ispred škole, a obezbedjena je i sala za spavanje u školi (ponesite svoju opremu). Adresa škole: Drinska bb. Ljubovija raspolaže malim brojem smeštajnih kapaciteta, te vam savetujemo kamp i salu za spavanje. Kontakt osobe za smeštaj u Ljuboviji i okolini je Turistička organizacija Ljubovija – office.tolj@gmail.com i office@tolj.rs

Kotizacija za SkyTrail će iznositi 1.200 din a za Ultra SkyMarathon 2.400 dinara. Sve prijave kao i do sad idu sa portal trka.rs

Karte, profili, gpx, GE prikaz starta, kampa i race offica su vam u produžetku ovog texta. Prijave zatvaramo 25.avgusta

Tornička Bobija Sky Trail 25km

Tornička Bobija Ultra Trail 56km

Ps. SkyRaid format nećemo ubacivati ove godine