Vlasina kamp
07-28.maj 2016.

Što bi rekao naš legendarni maratonac još iz vremena stare Jugoslavije, Tomislav Ašković, Vlasina je raj za trkače i visinske pripreme. Dok pouzdano znamo da su se i kajakaši spremali na ovom jezeru za Olimpijske igre osamdesetih godina, kao i fudbaleri Crvene zvezde devedesetih. Jasno je zašto smo izabrali ovu lokaciju a više o samoj lokaciji, koja je klasifikovana kao predeo izuzetnih odlika uvek možete naći na netu.

Baza našeg kampa se nalazi na 1.250mnv u Vlasinskim vrtovima. Definitivno najbolji smeštaj na Vlasinskom jezeru, zdrava domaća hrana, sjajan letnjikovac, mir, breze, wi fi. Sve što je potrebno za sportiste XXI veka, bilo da su rekreativci ili profesionalci.

Jezero okružuje gomila brda različitih nagiba koja idu i do 1.870mnv. Na 50m od smeštaja, nalazi se asfaltni put koji je ravan i ide duž obale jezera, sigurno u dužini od 15km. Dok je na 500m od smeštaja i fudbalski teren.

Imamo dve vrste prijava, 21 dan i 7 dana. Sedmodnevne grupe će se podeliti na sledeće datume:

  • 07-14.maj “Grupa 7A”
  • 14-21.maj “Grupa 7B”
  • 21-28.maj “Grupa 7V”

Treneri na kampu su Bojan Dulejan i Duško Momić, reprezentativci Srpske skajraning asocijacije na dugim distancama. Postoji mogućnost da će se kampu pridružiti i strani takmičari, učesnici svetske skajraning lige sa iskustvom “Salomon akademije” planinskog trčanja. Očekujte i našeg Kristijana Stošića, pobednika skajraning lige u 2015. koji će par dana sa vama trčati i podeliti svoje dvadesetogodišnje iskustvo.

Bojan Dulejan (1977.godište)

Bojan se kao mlađi bavio atletikom i naš je prvi finišer ultra trejla oko Mont Blanc-a (2012.). Iza sebe ima 18 klasičnih maraton i najmlađi je maratonac iz Srbije koji ima dvocifren broj Beogradskih maratona. Puno puta je učestvovao na planinskim maratonima a treba izdvojiti pobede na Ultra trejlu Stare planine (122km 5.600 uspona) 2014. i na Ultra skajmaratonu na Bobiji u 2015. (56km 3.000 uspona). Poseduje licencu planinarskog vodiča, završio kurseve alpinizma i orjentacije. Instruktor visokogorstva u PD Železničar iz Beograda.

Duško Momić (1976.godište)

Dušan je u sportu od malih nogu, prvenstveno kroz trčanje i planinarenje. Odrastao je u podnožju Fruške gore tako da je okružen brdima i odličnim uslovima za skajraning. Najbitniji uspesi u karijeri: prvo mesto na Fruškogorskom maratonu 2000.godine i ujedno najmlađi pobednik ovog maratona do danas ( tad je najduža distance imala 101km, pobedio je sa 23 godine). Prvo mesto na Bukovačkom maratonu 2014. (47km i 1.300 uspona) i rekord staze (4h6min).Prvo mesto na ultra trejlu Stare planine 2015.godine u konkurenciji 12 zemalja (122km 5.600 uspona) kao i prvo mesto na Persenk ultra u Bugarskoj 2015.godine (80km 3.500 uspona). Ukupno osam postolja u okviru Srpske skajraning lige 2015. Popeo Elbrus 2002.godine, završeni alpinistički tečajevi, predstavljao SCG na Evropskim i Svetskim prvenstvima u planinskom trčanju.

“Iako je kod nas koncept Skyrunninga relativno mlad njegovi takmičarski počeci dosežu do osamdesetih godina. Želeći nove izazove, poznati italijanski vodič Marino Giacometti počinje da organizuje trke u masivu planina Mont Blanc i Monte Rosa. Razlika u odnosu na sve dotadašnje planinske trke sa atletskim korenima je ta da koncept Skyrunninga imao nimalo zanemariv tehnički deo. Zato i ne iznenađuje da su tadašnji takmičarili bili kombinacija planinara i trkača, odnosno da im je trčanje predstavljalo pre svega fizičku pripremu za planinarenje i alpinizam.
Upravo tada se postavljaju i impresivni rekordi u penjanju poznatih planina. Bruno Brunod postavlja rekorde u penjanju na Aconcagua, Kilimanjaro, Monte Rosa i Matterhorn. Pogotovo su impresivni rekordi na Matterhorn (Bruno Brunod, 1995) koji je oboren tek 18 godina kasnije (Kilian Jornet, 2013) i još impresivniji rekord uspona na Mont Blanc (Pierre-André Gobet, 1990) koji se držao neverovatne 23 godine (Kilian Jornet, 2013).
Kako Skyrunning postoje popularniji metodi klasičnog atletskog treninga na duge staze počinju da se kombinuju sa treningom za planinare i alpiniste tako da sada imamo vrhunske takmičare koje svoje korene imaju u atletici (Marco De Gasperi) ili planinarenju/alpinizmu (Kilian Jornet, Karl Egloff), a podjednako uspešno se takmiče. Osnivanjem ISF-a (International Skyrunning Federation) 2008. godine definišu se tačni formati i okviri Skyrunning trka tako da sada svako ko voli trčanje po planini može naći sebe bar u jednom od formata, od dužinski kratkih Verical km pa sve do Ultra SkyMarathon-a.

Pored teoretskog dela kako se kroz godine razvijao trening na duge staze pogledaćemo treninge vrhunskih planinskih trkača i videti koje specifičnosti i razlike oni imaju u sebi i, na kraju, šta od svega toga možemo da primenimo u našim uslovima. Veoma bitna komponenta ovog kampa je međusobna razmena iskustava o Skyrunning trčanju sa trka kod nas i trka u inostranstvu. Za kondicionu pripremu ćemo koristiti standardne metode koje se koriste u atletici (duga trčanja, intervalni i tempo trening, trčanja promenljivim tempom i sl) uz specifičnosti koje nam nameću određeni formati Skyrunning trka (trčanje sa rancem, trčanje noću, trčanje sa štapovima sl). Istakli bismo da će učesnici imati praktičnu i teoretsku obuku iz orijentacije (kako sa kartom tako i sa GPS uređajem). Biće govora o specifičnoj opremi za planinsko trčenje, pogotovo na dužim distancama. Zajedno ćemo proći kroz to kako se planira trka i pričati o odlasku na najveće svetske trke u ovom sportu. Naravno, imaćemo predavanje o sada već nezaobilaznim GPS satovima i pravilnom korišćenju pulsmetra tokom treninga. Ishrana pre, za vreme i posle trke/treninga. – Bojan Dulejan”

Cena sedmodnevnog kampa je 180 eura po osobi bez prevoza a 200 eura sa prevozom.

Kamp pokriva sedam punih pansiona sa dve užine između obroka. Početni test, trening program prilagođen polazniku, nadzor trenera, dodatne obuke. Po trenutnoj formi, praviće se grupe.

Cena tronedeljnog kampa je 500 eura po osobi (podrazumeva prevoz).

Kamp pokriva 21 pun pansion sa dve užine između obroka. Početni test, trening program prilagođen polazniku, nadzor trenera, dodatne obuke. Po trenutnoj formi, praviće se grupe.

Svako sa članskom kartom naše asocijacije ima popust od 5 % na kamp pakete. Rok za prijave i uplatu avansa u iznosu od 30% je do 30.marta. Prioritet imaju učesnici koji ostaju tri nedelje, maksimalan broj prijavljenih je 15. Moguće je ostati i dve nedelje, samo duplirate sedmodnevni iznos.

Druga rata je u iznosu od 40% i uplaćuje se do 5.maja a treća u iznosu od 30% nakon kampa. Najkasnije do 5.juna.

Dakle svi uslovi su tu a kvalitetan rad nam je prioritet. Sve dodatne informacije o kampu i slanje upitnika na: skyrunning.serbia@gmail.com a molimo vas da u naslov mejla stavite „Vlasina kamp 2016“. Svako od potencijalnih učesnika mora popuniti ovaj upitnik – “UPITNIK”

“Ne da osvojite, već da budete osvojeni”!

Skajraning asocijacija Srbije