Sokolov put SkyRace

15.oktobar 2016.

Treće izdanje već dobro poznate trke u Srbiji, Sokolov put, zakazano je za 15. oktobar. Prvi sky race u Srbiji, organizovan 2014, drugo izdanje u maju 2015. god učinile su ovu trku omiljenim dogadjajem koji trkači ne propuštaju. Dobro poznata staza na Suvoj planini, od Niške Banje do njenog najvišeg vrha, Trema (1810mnv), dugačka je 22 km uz 2169 m uspona. Jesenje izdanje trke će sigurno biti dosta žiposnije, a nadamo se i dobrim vremenskim uslovima. U slučaju lošeg vremena, trka se odlaže za dan kasnije. Rekord staze drži Kristijan Stošić 2 sata i 35 min. i Ivana Milić u ženskoj konkurenciji sa vremenom 3 sata i 30 min.

 

Prijave su otvorene, a zatvaraju 30. septembra na portalu: trka.rs. Nakon ovog datuma, nema naknadnih prijava zato obezbedite vaš startni broj na vreme. Kotizacija za učešće na trci iznosi 1.800 din ili 15 e za strane trkače. Startni paket obuhvata: učešće na trci, promotivnu majicu, okrepu na stazi, prevoz nakon završetka trke, ručak nakon trke kao i finišersku medalju. Prvih 50 koji uplate kotizaciju moći će da obezbede sebi mesto u učesničkom autobusu uz doplatu od 1.000din na relaciji BG-Niška Banja-BG. Nakon čekiranja prvih 50, učesnici će dobiti info o doplati. Učesnički autobus kreće 14. oktobra, u petak u 17h, sa parking Kombank Arene u BG-u, dok je povratak iz NIške Banje planiran za nedelju, 16. oktobar u 19h.

Najbolje takmičare očekuju vredne novčane i robne nagrade. Proglašenje pobednika i dodela nagrada biće organizovana u Niškoj Banji istog dana, 15. oktobra u večernjim satima.

Za sve koje žele da upotpune svoj boravak u Nišu, dobiće u ponudi i nekoliko avanturističkih izleta za nedelju, 16. oktobar. Dodatni program kačimo naknadno.

Opis staze i program trke

Za sve one koja će prvi put učestvovati sledi detaljan opas staze i kocepta trke. Sokolov put vas vodi iz centra Niške Banje (280mnv) preko Koritnika, Crnog kamena, Mosora i Sokolovog kamena na Trem (1.810mnv). Jedna od najatraktivnijih ruta u našoj zemlji, definitivno sa najjačim usponom, sjajnim vidikovcima duž grebena Suve. Samo zamislite distancu polumaratona, a da treba da popnete Midžor sa nivoa mora. Staza će biti markirana klasičnim planinarskim markacijama i trakicama, dok će svaki punkt imati oznaku sa kilometražom i nazivom KT. Prvih 12km staza je makadamska (mix zemlje i kamena) sa mogućnošću da će biti i blata na nekim delovima. Od 12km do 19km je kozija stazica puna kamenja (krečnjački teren), tu nema blata. Vrlo teška za trčanje, budite pazljivi! Posebno atraktivna i tehnički zahtevnija na Mosoru (spuštanje), gde se može osetiti pravi duh skyrunninga. Od 19km do kraja je isto uska kozija stazica, ali mnogo bolja za trčanje, ne očekujte blato.

Start trke je 15. oktobra u 8 časova kod fontane u centru Niške Banje. Cilj je vrh Trem. Mislimo da je vreme da i planinari potrče, te će ove godine biti samo jedna kategorija na trci: trkači / trkačice. Limit za završetak trke je 7 sati tako da se i malo spremniji planinari, rekreativnci mogu oprobati na stazi. Dakle do 15h će se meriti vreme na Tremu, posle tog vremena logistika odlazi. Kada takmičari stignu do vrha čeka ih još nekih 6 km spusta do punkta Bojanine vode, gde će ih čekati “drop bag”-ovi sa rezervnim stvarima i prevoz do Niške Banje, tj. početne tačke. Na Bojaninim vodama javljate se organizatorima radi dobijanja vaučera za prevoz i ručak koji će vas čekati u Niškoj Banji u restoranu Gurmanova tajna. Poslednji prevoz sa Bojaninih voda kreće u 16:30 časova, nakon tog vremena celokupna organizacija i logistika se povlači u Nišku Banju sa GSS-om. Limiti će se striktno poštovati.

Kako bi vaša trka bila validna, potrebno je da na trci imate jasno istaknut startni broj i uvek sa sobom evidencioni karton koji će vam kontrolori čekirati na kontrolnim tačkama. Ukoliko imate čekirane sve KT, završili ste trku. Pored kontrolnih tačaka, na stazi su postavljane i osvežavajuće stanice, sa vodom, voćem, slatkišima, hranom itd.

Kontrolne i osvežavajuće tačke na stazi Sokolov put:

KT 1 – Rautovo – 6 km. Kontrola + H2O (nema nošenja vode)

KT 2 – Rajac – 9 km + H2O. Refresh point (voće, hrana..) moguće je doliti vodu u lične bidone ili mehure

KT3 – Repetitor – 13 km. Kontrola + H2O moguće je doliti vodu u lične bidone ili mehure

KT4 – Sokolov kamen – 17 km. Samo čekirate karton

H2O point – Devojački grob – 19km (nema nošenja vode)

KT5 – Cilj – Trem – 22 km

Obavezna oprema koju morate imati na stazi: astro folija i pištaljka. Ko ima dobar šuškavac i kabanicu koja štiti od vetra i kiše, ne mora imati astro foliju. Nema ostavljanja ličnih stvari na punktovima! GSS ide poslednji i “čisti” stazu.

Registracija i sastanak pred trku – Niška Banja 14. oktobar od 18 do 23h

Registracija takmičara, preuzimanje startnih paketa i sastanak učesnika i organizatora održaće se dan pred trku, 14.oktobra u periodu od 18 do 23h. Predstavljanje trke i davanje instrukcija obaviće se u 21h u Race office-u čiju ćemo lokaciju naknadno objaviti. Prilikom registracije, takmičar mora lično prisustvovati, potpisati izjavu odgovornosti, preuzeti startni paket. Molimo vas da pripremite 200 din ili 2 e kao depozit za vaš startni broj koji nam nakon trke vraćate, mi vama novac ili ga možete zadržati. Ukoliko su vas vaši prijatelji koji su morali da otkažu učešće zamolili da im pokupite startne pakete, molimo vas da to uradite u periodu predvidjenom za registraciju. Nakon toga se paketi ne mogu preuzeti. Svi mladji od 18 godina moraju imati potpisanu saglasnost roditelja, overenu u sudu. Lekarski pregled nije neophodan.

Prilikom registracije dobijate kesu sa ispisanim vašim startnim brojem za odlaganje vaših rezervnih stvari koje će vas čekati nakon cilja na Bojaninim vodama. Možete nam doneti i vaše drop begove, rančiće sa jasno ispisanim brojem na njima. U sklopu startnog paketa dobijate gratis prevoz od Bojaninih voda do Niške Banje kao i ručak nakon trke u restoranu Gurmanova tajna. Vaučere za ove usluge dobijate nakon trke na Bojaninim vodama ukoliko budete imali startni broj na sebi. Takođe na B.vodama dobijate i finišerske medalje ukoliko vam je karton komplet overen i limit nije probijen. Nagradni fond objavljujemo do 15.09.2016.

Sve što morate obaviti pred trku od formalnosti ili pitati, uradite to u petak veče. U subotu pre 6h ujutru 90% ljudi iz organizacije odlazi u planinu i bavimo se samo realizacijom trke.

Smeštaj u Niškoj Banji i okolini

Niška Banja raspolaže raznovrsnim smeštajnim kapacitetima, od manjih hotela, apartmana do jako pristupačnog privatnog smeštaja. Na raspolaganju vam je sportska hala u kojoj se može spavati, ponesite vreću i podlošku. Ispred sportske sale nalazi se veliki parking prostor gde možete parkirati vaša vozila. Kamp prostor kod Školske česme koji je bio organizovan proteklih godina ove godine će nažalost biti bez obezbedjenja, tako da ko odluči da bude smešten u kampu, sam odgovara za svoje stvari. Zato preporučujemo salu jer je u pitanju oktobar i noći mogu biti hladnije. Pride tu su vam i tuš kabine, wc…

Više informacija o smeštaju potražite na sledećem linku ili kontaktirajte Turističku organizaciju Niša. Na sajtu Turističke organizacije možete se detaljnije informisati o Nišu i njegovoj okolini, prirodnim i kulturnim atrakcijama i sebi upotpuniti vikend boravak. Pored veoma atraktivne Suve planine, posetite Jelašničku ili Sićevačku klisuru, kao i neke od jedinstvenih kulturnih spomenika Ćele Kulu i novootvoreni arheološki lokalitet, Medijanu.

Video 2014.

Video 2015.

Facebook stranica

Finalne i detaljnije informacije o programu trke dobićete i neposredno pred trku, do tada uživajte u treninzima. Vidimo se na Suvoj planini, gde ćemo zatvoriti Skyrunning sezonu za 2016. godinu.

Trka se i ove godine organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Niša i Opštinom Niška Banja.

Sokolov put gpx