Tara Grab UltraSkyMarathon

17. septembar 2016.

O destinaciji:

Kamp Grab, vrhunska destinacija za aktivnosti u prirodi i pravo mesto za nebesko trčanje. Ukoliko se odlučite za ovu trku znajte da ste na jednoj od najlepših lokacija na čitavom toku reke Tare. Naša baza, sam start i cilj se nalazi uz samu obalu, 9km od Šćepan polja, u srcu bukove i hrastove šume. Potpuna divljina u kampu Grab će vas raspametiti.

Na donjem nivou kampa, pored reke nalazi se ugostiteljski objekti, bar, restoran, terase sa pogledom na nebo-plavu i kristalno čistu reku. Tradicionalna kuhinja i hladna izvorska voda su tu da upotpune doživljaj. Na gornjem nivou kampa su smeštajni kapaciteti (sobe sa sopstvenim kupatilom), bungalovi, šatori.

Ceo kamp je pokriven internetom, a sve smeštajne jedinice pružaju pogled na okolne planine (obronci Ljubišnje i Pivske planine).

Tara Grab SkyTrail / 33km 1.450 D+ (kraća trka)

Start obe trke je u 8 časova ujutru, na livadi gornjeg dela kampa Grab (prekoputa recepcije), što je ujedno i cilj. Odmah posle par stotina metara ulazite u usku koziju stazicu i tu vas očekuje „čep“. Zato će na startu prioritet na liniji imati najbrži trkači. Očekuje vas smena makadamskog puta, kozijih staza i livada u prva 3km, a onda u 1km prava vertikala i tehnička stazica.

Miks kotrljajućeg kamenja, panjeva, klizave zemlje na eksponiranom terenu. Ovaj deo pređite koncetrisani (pogotovo pri povratku). Nakon 4km izlazite na prelep vidikovac „Maričine grede“ gde se nalazi i drveni mobilijar. Vrlo brzo izlazite na makadamski put koji je dug oko 1km i opet ulazite u usku stazicu gde grabite uzbrdo kroz prelepu šumu i livade. Negde na osmom km izlazite na čuveni vidikovac i vrh „Sokolina“ (cca 1.500mnv i najviša kota trke) odakle puca pogled na kanjon Tare, Sušice i masiv Durmitora i Ljubišnje. Vodite računa jer je u pitanju odsek, a markacije će vas voditi udesno na dole do prve kuće gde će biti kontrola br 1, okrepa i dopuna vode (KT1 Sokolina, 9km trke).

Od kontrolne tačke idete makadamskim putem nekih 2km do asflata gde skrećete levo. Asfaltni put ide kroz četinarsku šumu i idete njim u dužini od 3km gde skrećete ka Jerinićima udesno na makadamski put. Od trenutka kad ste sišli sa asfalta ulazite u carstvo vrtača i neverovatnu scenografiju. Na visoravni Pivske planine pogled puca ka Durmitoru, Bioču, Magliću. Ovo iskustvo ćete pamtiti sigurno, konstantne, ali blage promene uzbrdo -nizbdro i tako sve do kontrolne tačke „Poljane“ koja se nalazi na 24km trke. To znači da, između KT1 i KT2 imate čitavih 15km, nemojte to da vas brine jer za razliku od starta do KT1 gde imate 1.100m uspona, na ovoj deonici imate samo 200m uspona. Dakle, dosta brže ćete se kretati do Poljane tj. KT2 gde vas čeka okrepa, a savet je da se svakako „natankate“ vodom na svim kontrolama.

Od KT2 idete ka Crkvičkom polju; opet imate asfalt (al kratku deonicu) i prolazite pored planinarskog doma. Markacije vas posle vode desno od asfalta na makadam ka Maričinim gredama gde ćete zatvoriti krug i krenuti nazad nizbrdo istom kozijom stazom ka cilju. Vodite računa, staza je nezgodnija iz tog pravca i vrlo strma što se da videti po gps profilu. Vremensko ograničenje je 6,5 sati tj. 14:30. Postoji još jedno vremensko ograničenje na KT2, do 13h (5h od starta). GPS zapis staze, karta i profil su na kraju ove stranice.

Tara Grab UltraSkyMarathon (duža trka, uskoro više informacija)

Kako naći bazu trke: Pozicija – Kako doći i računajte da vam kroz Bosnu treba zeleni karton ako idete svojim vozilom. Putničkim vozilom se može skroz do kampa, u pitanju je solidan makadamski put.

Bukiranje smeštaja: info@anitra.me za bungalove, sobe, brvnare, samo naglasite u subject-u maila da je u pitanju Skyrunning trka. Link objekata možete pogledati ovde Objekat.

Svakako imate i opciju kampovanja sa vrhunskim uslovima. Na samoj livadi imate wi fi, izvor, par tendi sa stolovima, 6 tuš kabina, 5 lavaboa i utičnice za struju. Ukoliko donosite svoj šator cena je 4 eura po osobi po danu (u cenu je uključena boravišna taksa, osiguranje, ulaz u regionalni park Piva). Ako rentate šator i vreću u Grabu to vam je još 4,5 eura po osobi po danu. Računajte da su šatori za rentanje za 3 osobe i da ih ima 10 komada, vreća za rentu ima za sve šatore (30 kom) a podrazumeva se da uz njih dobijate i podlošku.

Savetujemo da svoj smeštaj ili kamp prostor rezervišete na vreme.

Što se tiče hrane, sve obroke možete imati u restoranu (doručak je 4,2 eura, ručak 6 eura, večera 5,6 eura, a sendviči 2,5 eura). Ko je za opciju „sam svoj kuvar“ potreban vam je primus i gorionik i sve to možete obaviti u svom šatoru. Najbliža prodavnica je udaljena 25-30km (Plužine ili Foča) tako sve što planirate morate poneti sa sobom.

Takmičarski centar (race office): Donji deo kampa Grab, drvena kućica prekoputa šanka. Startni paketi se podižu u petak 16. septembra od 20 do 24h. Za takmičare na dužoj distanci je potrebno validno lekarsko uverenje ne starije od 12 meseci. Kao i obično, pripremite 200 din (2 e) kao depozit za startni broj, koji će vam biti vraćen ukoliko ne želite da zadržite broj. Za učešće maloletnih lica, potrebna je saglasnost roditelja ili staratelja overena u sudu.

Autobus: prvih 45 takmičara koji uplate kotizaciju imaju mesto u učesničkom autobusu, nakon toga ide doplata u iznosu od 1.200 dinara (dobijate jasne instrukcije na mail kad se zatvori lista). Isti kreće u petak, 16. septembra u 16h sa parkinga Kombank arene. Pošto autobus ne može prići do samog kampa, terenci koji će vas dočekati mogu da prevezu vaše stvari do kampa, a vas očekuje 2km pešačenja. Ponesite čeone lampe. Povratak za Beograd je planiran u nedelju 18.septembra u 14h. Svoje stvari možete ubaciti u terence koji voze sve do autobusa i to morate uraditi do 13:30h. Imate dva prelaza granice (Mokra gora i Šćepan polje) tako da se pripremite za iste i ispoštujte proceduru.

Dodatne aktivnosti u nedelju: Rafting 16km sa ručkom 38 eura. Hydrospeed 8km – 30 eura po osobi, a minimalna je grupa od 4 čoveka. Svi programi će se realizovati odmah posle doručka kako bi posle stigli da se spremite za polazak. Sve vezano za ove aktivnosti možete takođe bukirati na info@anitra.me

Prijave se otvaraju krajem jula na portalu trka.rs, a zatvaraju se 1.septembra u 16h.

Kotizacija: SkyTrail 1.800 dinara (15 eura), Ultra SkyMarathon 2.800 dinara (23 eura). Ručak dobrodošlice je planiran u subotu između 13 i 17h u donjem delu kampa uz reku. Za isti ćete dobiti vaučer u takmičarskom centru. Svaki takmičar koji završi trku dobiće finišersku medaju, dok najbolje očekuju nagrade.

Dobrodošli u najveći kanjon Evrope, dobrodošli na jednu od najspektakularnijih trail trka Balkana. Vidimo se sredinom septembra u Crnoj gori.

Tara Grab SkyTrail gpx