Kotor Vertical km
19.mart 2016. (2,8km 1.000 D+)

 

“Trka od mora do neba”
Drugo izdanje trke Kotor Vertical Extreme, drugara iz Crne Gore, NVO Orjen Outdoor i AK Niskogorci, a uz podršku i pod kalendarom Skyrunning Srbije. Jedna od retkih staza na svetu poput Limone sul Garda- e, Canazei-a, Chamonix-a, sa startom u urbanoj sredini, u jednom od najlepših starih gradova, kroz jedinstvene predele kotorskog zaledja.

Start je predvidjen na Severnim vratima Starog Grada – 1 mnv, preko vertikalnog sipara, atraktivnih “Pestingradskih – vilinih vrata”, staza vodi do cilja, na samom vrhu Pestingrad 1009 mnv, iznad Kotora. Dužina staze je 2,8 km, dok je uspon 1007 m. Po dolasku na cilj trkači će biti usmereni na Krstac gde je planiran ručak, a nakon toga i prevoz za sve takmičare autobusom nazad u Kotor. Staza je vrlo zahtevna i ekstremna, namenjana samo ozbiljnim sportistima i trkačima. Prijave za trku: trka.rs Pokušajte da oborite svoje rekorde ili rekorde prošlogodišnjih pobednika: najbrži je istrčao za 41:25, a najbrža 1:10:55. Prijave otvaramo sredinom januara (trka.rs) a više informacija ćete imati na linkovima u prilogu. Napomena, staza je toliko strma da nijedan gps uređaj ne može da napravi zapis.

Srećno!

Info: NVO ORJEN Outdoor

Za one kojima ovo nije dovoljno, sutradan, 20. marta, organizujemo Trebinje Vertical Km. Ekipa Skyrunning Serbia sa zainteresovanima, nakon završene trke u Kotoru u večernjim satima odlazi za Trebinje. Organizovan je autobus iz Beograda do Kotora, Trebinja i nazad do Beograda.I to za prvih 50. Prvi uslov za autobus je da se takmičar prijavi na obe trke i izvrši uplatu. Drugi je da nakon toga doplati još 1.000 dinara za povratni kartu. S obzirom da je povratna karta na regularnim autobuskim linijama oko 6.000 dinara, jasno vam je koliko mi dotiramo. Uskoro više instrukcija o svim detaljima.

Trebinje Vertikal – trka u kamenu!

5,2km / 960m uspona / 20.mart 2016.

Trebinje, grad sunca, vina, meda, platana ali i atraktivne hercegovačke prirode. Na samo nekoliko desetina kilometara od hrvatskog i crnogorskog primorja ovaj gradić smješten je na 274m/nv. U urbanom dijelu grada dominiraju zidine starog grada između rijeke Trebišnjice i Dučićevog parka. Na rijeci postoji više mostva od kojih je najpoznatiji Perovića-Arslanagića most sagrađen 1574g. i jedan je od važnijih kulturno-istorijskih znamenitosti grada. U okolini Trebinja nalazi se pet starih pravoslavnih manastira.
Kao i u cijeloj Hercegovini, i u ovom dijelu prirodom preovladava krš. Trebinje je okruženo sa četiri planine a to su: Orjen, Bjelasnica, Viduša i Leotar. Upravo na Leotar, koji se nalazi neposredno iznad grada, vodi trka Trebinje Vertikal.
Rekli su o Trebinju – ekolozi: “Oaza”, ljekari: “Sanatorijum”, agronomi: “Misir”, arheolozi: “El Dorado”, farmakolozi: “Besplatna apoteka”, pisci: “Pjesnička gubernija”, glumci: “Scena na kojoj svi igraju”, slikari: “Sve je već gotovo, samo da se urami”, a šta će reći „nebeski trkači“ ostaje da se vidi…
Trka kreće sa obale rijeke Trebišnjice (274m/nv), pored Perovića-Arslanagića mosta kog trkači prelaze odmah nakon starta. Startna pozicija je jedan kilometar od centra grada. Zatim se prolazi kroz naselje Gradina i dolazimo do magistralnog puta (460m od starta) kog pratimo narednih 1000m.

Sa puta se ulazi u planinarsku stazu (1460m od starta) koja vodi do vrha Leotara. Stazom blagog nagiba ide se narednih 2740m nakon čega se nastavlja drugom znatno strmijom stazom (4200m od starta) jer se time skraćuje put do vrha planine odnosno cilja trke. Ovim dijelom staze potreban je dodatni oprez iako nema opasnih i eksponiranih dijelova. Nakon što savladamo i taj dio dolazimo do betonskog puta kojim se stiže do repetitora na vrhu, prelazimo put a zatim smo na cilju trke – vrhu Leotar (1228m/nv).
Dužina ove uglavnom krševite staze je 5200m dok visinska razlika iznosi oko 960m, dakle na samim granicama za jedan Vertikal 🙂 Sve vrijeme trke pruža se lijep pogled na grad i okolinu, a sa vrha vide se: Orjen, Žijovo, Komovi, Bioč, Volujak pa sve do Veleža i Biokova, prema jugu pogled seže ka beskrajnoj jadranskoj pučini.
Prijave kreću od sredine januara na portalu trka.rs
Uskoro više detalja.

DA SMO ZDRAVO!

Organizatori:

www.vucjizub.org
Vertical weekend

 

Trebinje gpx