Prokletije Vertical Kilometer (Crna gora)

9.jul 2016.

Pa da ponovimo staru dobru izreku – “Sve planine Balkana mogu na jednu stranu a Prokletije na drugu”. Lepši, opasniji, planinski masiv ne možete naći na Balkanskom poluostrvu. Drugo izdanje “Prokletije Vertical Km” ide iz doline Grbaje (Grebaje) ka Karanfilima i ove godine vas zaustavljamo kod Krošnje (dakle biće za nijansu duža ali vas očekuje preko 1.000m uspona). Prijave otvaramo 12.06. i to na ovom linku – P R I J A V A a zatvaramo ih 28.juna u 16h. Nema naknadnih prijava. Kotizacija je 1500 dinara a prvih 15 ima mesto u mini busu. Nakon toga dobijate instrukcije za doplatu prevoza koju morate regulisati u 5 radnih dana (doplata 1.500 din).

Dakle u nekih 3km dobijate vertikalni km.

Staza vas vodi sa druge livade Grbaje (Grebaje) i imate nekih 60m trčanja po ravnom (na stazi imate još 20m i to vam je to, ostalo je samo uspon). Sve je jasno izmarkirano farbom a biće i trakica. Do 750m uspona se jasno vidi start što daje posebnu draž ovoj trci, tri četvrtine staze se vidi sa polazne tačke.Cilj je ove godine kod Krošnje odakle bi se dalje išlo ka Severnom vrhu Karanfila. Na dan trke će stajati ljudi iz organizacije i neće dozvoliti da se dalje penje ka vrhovima Karanfila.

Čuveni prolaz Krošnje je do sad odneo 6 života, niko vam neće braniti da penjete Prokletijske vrhove ali to morate raditi u svojoj režiji, mimo naše trase i tog dana kad mi odgovaramo za sve što se dešava na tom delu planine.

Ambijent je nestvaran, svi koji su bili to jako dobro znaju, možete pogledati video od prošle godine Video Prokletije 2015
Foto galerija

Start će ići na hronometar i krećemo u 10h ujutru 9.jula, svaki takmičar dobija svoje startno vreme i ide se na 60 sekundi. Moguće je pomeranje starta za kasniji period ili za nedelju u slučaju lošeg vremena.

Vrlo bitno! Vodite posebno računa o odronu, staza nije naivna i ukoliko odronite kamen stopalom obavezno je vikanje KAMEN! Osluškujte i ove iznad sebe, sigurno će biti odrona a jedna deonica od 300m penje serpentinama cik cak i jako je nezgodna. Tu ćemo imati posebno naše ljude da gledaju i motre na svaki pokret. Prokletije zahtevaju maksimalnu koncentraciju i poštovanje. Za sekund može biti teških povreda, nama se desilo na markiranju da bežimo na sve strane u sekundi.

Profil staze i gpx zapis je nemoguće dobiti jer svaki gps uređaj baguje u ozbiljnoj vertikali. Na vrhu NEĆETE imati vodu i zato preporučujemo fuel belt sa vodom. Astro folija je obavezna, proveravaće se na vrhu, ko je nema dodaje se 10 min na vreme. Štapovi su zabranjeni za ovakav tip staze zbog ozbiljnih povreda, ovo smo dobili i kao preporuku od ISF-a kad je Vertikalni kilometar ekstreman kao što je primer sa Prokletijama. Dakle, štapovi su strogo zabranjeni!

Mini bus kreće u petak 8.jula u 15h sa parkinga Kombank Arene (kontakt vođe puta dobijate na mail početkom jula). Očekuje vas sigurno 9h puta. Podizanje startnih paketa će biti moguće na samoj lokaciji ujutru od 8h do 9h u katunu/restoranu Maja Karanfil gde će biti i ručak dobrodošlice posle trke. Povratak je zakazan za nedelju 10.jul u 12h iz Grbaje.

Za sve one koji idu svojim kolima, preporučujemo put Kraljevo-Novi Pazar-Rožaje- Berane-Plav- Gusinje. Tu su manje gužve leti, pogotovo na graničnom prelazu jer je tad špic turističke sezone. Od Gusinja pratite oznake za planinarski dom „Branko Kotlajić“. Čim dođete do kraja asfalta sa desne strane je mala drvena brvnara i iznad nje napuštena vojna karaula. Tim makadamskim putem idete na gore i dolazite do doma – o domu –. Takođe korisne informacije možete videti i na ovom linku – kako doći -.

Smeštaj:

U planinarskom domu ima mesta za 18 osoba (jedna velika soba, potrebne vreće, spoljni wc, izvorska voda, smederevac). Mesto morate rezervisati na vreme i platiti PK Radnički (kontakt je Bojan 0641111303 i od njega možete dobiti sve informacije ) prvih 18 koji regulišu sve biće u domu a ostali mogu ispred u šatorima. Mesto za šator se naplaćuje. Preporučujemo čeone lampe, biće vam od koristi u i oko doma.

Na 500m od doma se nalazi Eko katun Grbaje koji ima 30 ležajeva i restoran. Noćenje je 8 eura a polu pansion 20 eura. Kontakt je Srđan Pavićević +38269044572 I +38269693250 oba broja su dostupna i na Viberu. Restoran ima wi fi.

Pored njega je i katun Maja Karanfil, gde će kao i prošle godine biti ručak dobrodošlice. Kontakt za smeštaj je Irfan Radončić +38267274499 ili na +38267651771

Sajt: Restoran Maja Karanfil

Od doma vam treba 10/15 minuta peške do starta trke, od restorana 7/8 minuta.

Bitan telefon – GSS CG +38240256084

Ove godine saradnja i pod pokroviteljstvom NP Prokletije – Nacionalni park Prokletije –

Nakon trke vas očekuje ručak dobrodošlice. Vremenski limit je 120 minuta. Merenje radimo na foto ćelije, dakle imate vremena u stotinku. Neka pobedi najbrži!