Prokletije VK (Vertical kilometer) 2022. deo je svetske serije VK OPEN Championships – https://www.skyrunning.com/%ef%bb%bf%ef%bb%bf2022-%ef%bb%bf%ef%bb%bf%ef%bb%bf%ef%bb%bf%ef%bb%bf%ef%bb%bfvk-open-championship/

 

Za sve one koji vole brze, kratke i strme staze!

Osam trka u sedam zemalja, i Crna Gora po prvi put u društvu najboljih. Rame uz rame sa Brazilom, Čileom, Italijom, Portugalijom, Bugarskom i Španijom.

Više informacija o celom VK karavanu i pravilima – https://www.skyrunning.com/like-the-vertical-the-vk-open-championship-is-back/

Sprema se, dakle, treće izdanje “najstrmijeg” formata skajraninga i jedini vertikal nakon dužeg vremena. Prve dve edicije su održane 2015. i 2016. godine. Lokacija se ne menja, dobru i kvalitetnu stazu ne treba dirati. U međuvremenu, staza je dobila i VK sertifikat svetske asocijacije – ISF pod čijom kapom se i održava ova svetska serija. Start ide iz doline Grebaje (katun Maja Karanfil) ka Karanfilima, i ove godine vas zaustavljamo kod Krošnje (očekuje vas 1.100 m uspona u 3,5 km). Prijave otvaramo 22.06. na portalu trka.rs. Kotizacija je 2.400 dinara, i ko je uplati do 1. avgusta ima učesničku majicu i finišersku medalju. Nakon toga je moguća prijava i na sam dan trke, ali se ne dobija medalja i majica.

Start:

Start je masovan, ali razdvojen za elitu i otvorenu trku.

Planiran je za 9 č. ujutru u nedelju 14. avgusta, dan nakon SkyRace-a i SkyUltre. Moguće je pomeranje starta za kasniji period u toku dana u slučaju loših vremenskih uslova.

Staza:

Staza vas vodi od Katuna Maja Karanfil i imate nekih 500 m trčanja po ravnom (na stazi imate još 20 m ravnog dela i to vam je to, ostalo je samo uspon). Sve će biti jasno izmarkirano zastavicama i trakicama. Do 750 m uspona se jasno vidi start, što daje posebnu draž ovoj trci, tri četvrtine staze se vidi sa polazne tačke. Od cilja kretanje dalje ka Severnom vrhu Karanfila neće biti dozvoljeno zbog veoma eksponiranog terena i opasnosti od pada. Naši ljudi iz orgnizacije biće postavljeni na ovim pozicijama i usmeriće vas u bezbednom pravcu ka startu.

Čuveni prolaz Krošnje je do sada odneo 6 života i molimo sve učesnike da penjanje ovih prokletijskih vrhova radite u sopstvenoj režiji i u nekoj drugoj prilici, a ne na sam dan trke. Organizator je odgovoran za sve što se dešava u ovom delu planine navedenog dana, i zato vas molimo za saradnju i razumevanje, a u cilju bezbednosti svih nas.

Vrlo bitno! Vodite računa o odronu, staza nije naivna i ukoliko odronite kamen stopalom, obavezno je upozorenje ostalih vikanjem: KAMEN! Osluškujte i iznad sebe, sigurno će biti odrona, a jedna deonica od 300 m penje serpentinama cikcak i jako je nezgodna. Tu ćemo imati posebno naše ljude da gledaju i motre na svaki pokret. Prokletije zahtevaju maksimalnu koncentraciju i poštovanje. Za sekund može biti teških povreda, vodite računa.

Profil staze i GPX zapis je nemoguće dobiti jer svaki GPS uređaj unosi grešku u uređaj, pošto ste u ozbiljnoj vertikali. Na vrhu NEĆETE imati vodu i zato preporučujemo da vodu ponesete sa sobom. Na ovoj stazi (formatu) nema okrepe, skroz ste autonomni. Astro-folija je obavezna, proveravaće se na vrhu, ko je nema dodaje se 10 min. na vreme. Štapove nećemo zabraniti, ali strogo vodite računa, lako i često se nanose povrede kolegama iza vas.

Vremenski limit:

Vremenski limit je 120 minuta. Merenje radimo na foto-ćelije, dakle imate vremena u stotinku. Neka pobedi najbrži!

Podizanje startnih paketa:

Rejs-ofis (baza trke) je u Gusinju (naknadno objavljujemo tačnu lokaciju) u petak 12. avgusta od 17 do 23 č. I na sam dan trke od 8 do 9 č. ujutru u katunu Maja Karanfil.

Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku nije obavezno lekarsko.

Tehnički sastanak je takođe u petak u 21:00 č. (tačnu lokaciju dobijate u finalnom mailu).

Pravila:

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija.

Na VK trkama ne postoje mesta za odustajanje, sami se morate spustiti do starta.

Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Ova trka ne nosi bodove za Ligu Srbije i Crne Gore, već samo za Svetsku ligu.

Smeštaj:

Preporuka za smeštaj za sve trkače je da što pre bukiraju hotele, vikendice i eko-katune. Za početak možete se obratiti lokalnoj TO Gusinje turizam@opstinagusinje.me

Korisne informacije:

Dodela nagrada:

Ispred katuna Maja Karanfil, u Grebaji odmah nakon završetka trke. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

Vidimo se u Grebaji, dobrodošli u Gusinje!