Poslednja trka sezone vraća skajraning karavan u Srbiju i to njen jugoistočni deo. Opština Babušnica, gde smo 2017. održali SkyUltru koja je imala individualni i timski format.

Sad se vraćamo na poprište čuvenog „Lužničkog megdana” koji je transformisan u nebesko trčanje tj. SkyRace za 2022. godinu.

Skajrejs koji ne treba potceniti, nikako! Staza, distance i uspon kao sa Tornika, ali sa par izrazitih tehničkih detalja gde će biti i užarija. To vam dovoljno govori, to Zlatibor nije imao. Krečnjak, sipar, prava staza. Najniža tačka trke je na 490 m n.v. (start, Babušnica) a najviša na 1.238 m n.v. (vrh Golemi Stol). S obzirom na termin, očekujemo lep kolorit i pitomo vreme.

Start je planiran za 8. oktobar (subota) 2022. godine iz centra Babušnice u 8 č. ujutru. Put vas vodi ka Kaluđerevu i Korbesu iznad sela Vava grebenom Stolske planine – starim karavanskim putevima i napuštenim pašnjacima gde vas čeka prva okrepa i kontrola oko 9. km trke KT1 – reka Balvan.

Nastavljate ka Malom Stolu (zaobilazi se sam vrh), odakle se krećete ka podnožju Golemog Stola i ulazite u prvi žleb gde se nalaze sipar i užarija. Ovo je ozbiljna deonica i trebaće vam maksimalna pažnja.

Nakon izuzetno strmog i nezgodnog dela dolazite do vrha Golemog Stola na 15. km. Tu vas čeka samo kontrola, ništa više. Sledi spust istočnom stranom gde sa leđa prilazite jednom od najlepših sela Lužnice – Kijevcu. Tu vas čeka KT3 na 18. km sa sve okrepom.

Nakon KT3 kreće dobar grebenski uspon po kamenjaru opet u pravcu Golemog Stola. Ne izlazite na vrh, već do kuloara pred sam vrh odakle siparom silazite kroz drugi žleb na ovoj trci. Opet vas očekuje deo gde je potreban maksimalan oprez i upotreba užarije.

Izlazite na put Kijevac – Stol na KT4 Sipar (20. km). Odatle idete šumskim stazicama (čitaj prečicama) preko Oljinaca direkt u centar Stola gde će biti cilj. Dakle, neće se ići standardnim makadamskim putem (koji bi do tad trebalo da bude i asfaltiran), već starim putevima koji su daleko živopisniji i lepši.

Staze će biti markirane trakicama, plus zastavicama. Imaćemo tzv. „metle”, ljude koji će ići poslednji i rasklanjati markacije, samim tim ćete biti i bezbedniji, uvek je neko iza vas. Posebna ekipa će biti u žlebovima, da vas sve dočeka.

Vrlo šarenolika podloga, od blata, širokog makadama do trave i brutalnog sipara. Krečnjaka isto neće faliti. Obavezna oprema se može menjati, iz preporučene u obaveznu, sve će zavisiti od vremenskih uslova.

Vremenski limiti:

  • KT 1 reka Balvan (9 km) 10:00 č.
  • KT 2 Golemi Stol (15 km) 11:30 č.
  • KT 3 Kijevac (18 km) 12:30 č.
  • KT 4 Sipar (20 km) 13:30 č.
  • Finiš – selo Stol 14:30 č. (6 i po sati od starta)

GPX zapis staze možete preuzeti ovde – 

Lužnica Final GPX Track 2022.gpx

Obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom. Uvek morate biti autonomni.

Obavezna oprema: astro-folija, jakna / šuškavac, mobilni, čaša (može i bidon/flask) i pištaljka. Ukoliko nedostaje jedna stavka ide penal od 30 minuta, nedostatak dve stvari je automatska diskvalifikacija. Ne preporučujemo štapove, sem ako nemate dobru opciju za kačenje na ranac. U oba žleba moraju ruke raditi, samo će vam smetati. Posebno preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke!

Napomena: jednim kuloarom idete uzbrdo, drugim nizbrdo. Ovo su možda i najopasnije deonice kojima ste išli kod nas od nastanka lige. Ovaj sipar je vrlo nezgodan, čak i veće kamenje se pokreće. Mi ćemo sve očistiti, ali vas molimo za maksimalnu pažnju.

Sve dodatne informacije oko trke biće predstavljene kroz finalni mejl, tehnički sastanak će se održati u sali Opštine Babušnica u petak 7. oktobra u 21 č.

Podizanje startnih paketa je u prostorijama TO Babušnica u sklopu kupališnog kompleksa u petak 7. oktobra od 17 do 22 č. Paketi se moraju preuzimati lično kako biste potpisali izjavu odgovornosti, lekarski je potreban. Ne sme biti stariji od godinu dana. Prijave se zatvaraju 12.9.2022. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i pamučnu majicu.

Kotizacija je 2.400 dinara (20 evra).
Prijave su, kao i uvek, na portalu trka.rs. Za ovu trku nije organizovan učesnički prevoz.

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Organizator ima diskreciono pravo da trku odloži za nedelju u slučaju loše vremenske prognoze ili da prekine trku ako proceni da su uslovi opasni za učesnike.

Ukoliko vam treba preporuka za smeštaj, pišite lokalnoj TO – tobabusnica@gmail.com Uslovi su se znatno poboljšali i sad ima dovoljno smeštajnih kapaciteta. Pritom će biti organizovana i sala za spavanje, naravno gratis. Za to se obraćate nama na mejl.

Za sve učesnike biće organizovan i ručak dobrodošlice na cilju u selu Stol.

Dodela nagrada: kod ciljne kapije u selu Stol u 15 č., odmah nakon završetka trke. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

Trka će nositi bodovanje u okviru Skajraning lige Srbije i Crne Gore za 2022. Ko se bude borio za plasman, ovo je poslednja trka gde možete izboriti veći broj bodova.

Pokrovitelji Lužničkog SkyRace-a su TO Babušnica i opština  Babušnica.

Ne da osvojite, već da budete osvojeni!