Dobro došli na najteži skajrejs lige u 2022. godini!

Nacionalni park Durmitor ne treba posebno predstavljati, UNESCO baština sa razlogom. Jedan od najposećenijih planinskih masiva u ovom regionu.

Staza nosi bodovanje za UTMB (najveću planinsku trku planete Zemlje), staza takođe ima i zvanični ISF skajraning sertifikat ( https://www.skyrunning.com/certified-courses/?_sft_country=montenegro ), kao i Prokletije, za Svetski kup u nebeskom trčanju. Trka dodatno nosi i 50% više bodova u 2022. godini u okviru naše lige.

Durmitor SkyRace

Pravi tehnički skajrejs koji zahteva maksimalan fokus. Tehničke deonice, dugi alpski usponi i silasci, sipar, snežne sekcije.
Ulazak u srce NP kroz Škrku ka najstrmijem usponu Durmitora!

Dužina i visinska razlika:

Ukupno po ITRA obradi 37 km sa 3.100 m uspona i spusta. Naš zapis je pokazao i više uspona (3.500 m), zapamtite ovu napomenu, značiće vam oko Zminjeg jezera. Ovakva je staza skajrejsa na Svetskom kupu u Italiji, dakle imamo je u svom dvorištu! Ovde ćete videti od čega ste. Dobro proučite profil staze i punktove, najviša tačka je 2.400 m n.v.

Start trke:

Start je planiran za 16. jul (subota) 2022. godine sa Žabljaka u 7 č. ujutru.

Opis staze:

Start je nedaleko od Crnog jezera, odakle se kreće stazom ka čuvenom Međedu. Prva deonica ima šume a onda izlazite u gornji deo Durmitorskog masiva gde idete na prevoj koji zaobilazi „Međede”, spuštate se ka Katunu Lokvice. Odatle penjete Minin bogaz (2.387 m n.v.) preko Sagorele Ploče. Na Zupce i Trojni prevoj (KT1 / 11km) gde vas čeka prva kontrola (samo kontrola, nema okrepe), pa na Zeleni vir paralelno sa Šarenim pasovima kroz Urdeni dȏ, do asflata gde vas čeka druga kontrola (KT2 Šarban / 16km) i prva okrepa.

Nakon okrepe, krećete uzbrdo ka Škrčkom ždrelu do na vrh moćnog Prutaša (KT3 / 20 km) gde će biti samo kontrola  (2.393 m n.v.). To vam je drugi vrh u sklopu trke. Staza vas vodi okomito ka Škrčkom jezeru odakle vas čeka najjači uspon ovog masiva. Veliko Škrčko jezero – Planinica (2.330 m n.v.) treći i poslednji vrh u sklopu Durmitor SkyRace-a. Kroz Ališnicu idete ka Crepulj poljani i Zminjem jezeru (KT4 / 28km) gde vas čeka druga okrepa i kontrola. Nakon toga se odvajate sa jake staze kod Mlinskog potoka levo, uzbrdo ka Bosači manje poznatim stazama. Odatle grabite ka gustim šumama Rakitovih bara podno Malog Štuoca ka cilju u Nadgori!

Vremenski limiti:

  • KT-1 – Trojni prevoj, 11. km trke, 10:30 (3 sata i 30 min. od starta) samo kontrola
  • KT-2 – Šarban, 16. km trke, 12:00 (5 sati od starta) prva okrepa
  • KT-3 – Prutaš, 20. km trke, 14:00 (7 sati od starta) samo kontrola
  • KT-4 – Crepulj poljana, 28. km trke, 17:30 (10 sati i 30. od starta) druga okrepa
  • Finiš – Nadgora 37km, 19:00 (12 sati od starta)

Profil, GPX i karta trke:  SkyRace Durmitor 2022 gpx

Kao što vidite, nema puno okrepa, teren je nepristupačan. Obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom.

Obavezna oprema:

Astro-folija, jakna za kišu/vetar, mobilni, čaša i pištaljka. Ukoliko nedostaje samo jedan deo opreme – diskvalifikacija.

Preporučujemo GPS-uređaj i štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd.). Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl i vodič trke kao i na tehničkom sastanku 15. jula 2022. u petak u 21:00 č.

Podizanje startnih paketa:

Rejs-ofis (baza trke) je u Žabljaku (naknadno objavljujemo tačnu lokaciju) u petak od 17 do 23 č.

Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko uverenje, ne starije od godinu dana. Prijave se otvaraju u januaru, a zatvaraju 16.6.2022. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate).

U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i aktivnu majicu, kotizacija je 3.600 dinara (30 evra) do 15.maja, nakon toga kotizacija je 4.800 din (40 eura).

Prijave – https://trka.rs/event/272/

S obzirom na to da je jako slaba reakcija za organizovani prevoz (razumljivo, zbog kovid situacije), nećemo imati učesnički minibus.

Pravila:

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija.

Dva mesta su za odustajanje gde možemo obezbediti prevoz na cilj, KT2 i KT4.

Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Durmitor SkyRace nosi 50% više bodova u sezoni 2022. Trka ima i alternativnu stazu (opciju B) u slučaju lošeg vremena. Moguće je i prebacivanje trke na nedelju, ako organizator proceni da je bezbednije.

Smeštaj:

Preporuka za smeštaj za sve trkače je da što pre bukiraju hotele, vikendice i eko-katune, pošto je trka u jeku sezone. Za početak možete se obratiti lokalnoj TO Žabljak (Vanji Krgović) vkrgovic@t-com.me  

Već smo napravili dogovor sa Nadgora Resort-om gde će biti cilj trke. Možete započeti bukiranje preko Luke – https://www.nadgora.com/

Dodatno je napravljen dogovor i sa atletskim kampom Ašković u Kovačkoj dolini. Kontakt je Danica danicaaskovic@gmail.com  

Korisne informacije:

Dodela nagrada:

Na cilju u Nadgori u subotu 16. jula 2022. u 19:30 č. kod ciljne kapije. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade, više o nagradnom fondu u junu i finalnom mailu.

Spremite se za direktora svih planina!