Dobro došli na najlepšu i najatraktivniju trku Lige!

Više nećemo predstavljati ovu lepoticu, dovoljno je da pogledate video sa prošlogodišnjeg izdanja:

Dve distance, bodovanje za UTMB i nacionalne lige sa 50% više bodova u 2022. godini. Gusinje, 13. avgust, Sky Race 30 km 2.150 m uspona i Sky Ultra 50 km 4.400 m uspona. SkyUltra je dobila i ISF sertifikat za Svetski kup – https://www.skyrunning.com/certified-courses/?_sft_country=montenegro

Prokletije SkyRace

Pravi skajrejs koji zahteva fokus 100%. Tehničke deonice, dugi alpski usponi i silasci. Prelazak preko surovog krečnjaka Karanfila, prolaz najlepših vidikovaca ka Popadiji i Talijanki, dve najlepše udoline Crne Gore na dlanu (Ropojana i Grebaja).

Dužina i visinska razlika:

Ukupno po ITRA obradi 30 km sa 2.150 m uspona i spusta. Naš zapis je pokazao i više uspona. Da biste znali o kakvoj se trci radi i da ne postoji slična konfiguracija trke u okruženju, dovoljno je da znate da se svih 2.150 m uspona nalazi u 15 km staze!! Dobro proučite profil staze, ovo je svetski kalup. Dva ITRA boda i mountain ocena 9.

Start trke:

Start je planiran za 13. avgust (subota) 2022. godine iz centra Gusinja u 7 č. ujutru, zajedno sa Sky Ultra-om.

Opis staze:

Start je kod opštine Gusinje gde se odmah skreće ka Vusanju i Ali-pašinim izvorima. Do samih izvora imate oko 2,5 km i tu se ulazi u koziju stazu na kojoj vas odmah čeka jak uspon. U šumi vas čeka izvor na samoj ruti. To neće biti jedino mesto sa izvorom. Nadomak katuna vas čeka još jedan izvor i sjajan pogled na okolinu. Na sedlu na Vezirovoj bradi vas čeka KT1 (Vezirova brada) na 6. km staze. Okrepa i nastavljate na vrh Podgoje (2.021 m n.v.) sa kog se pruža veličanstven pogled na Ropojanu, Trojan, Albaniju, Plav… Odatle kreće pravi teren, grebenom. Fokus mora biti na maksimumu, idete na vrh Malog Karanfila (2.119 m n.v., najviša tačka skajrejsa) kroz carstvo krečnjaka i trebaće vam ruke na ovoj deonici. Spuštate se okomito ispod Ljuljaševića i Očnjaka direkt u Grbaju na KT2 (Katun Maja Karanfil) na 12. km staze. Jaka okrepa i dopuna vode u katunu, put vas vodi pored planinarskog doma Branko Kotlajić gde skrećete u šumu na najpoznatiju stazu Nacionalnog parka Prokletije ka vrhovima Volušnice, Talijanke i Popadije. Tu vas čekaju najlepši pogledi, jak uspon, granična staza sa Albanijom i opet izlaz na preko 2.000 m n.v. Na vrhu Popadije je KT3 (samo kontrola) na 17. km.

Sa vrha Popadije se spuštate na katun Popadije ispod vrha Karaula (tu su i ostaci stare karaule u udolini) gde vas čekaju okrepa (18. km staze) i dopuna vode. Tu je i račvanje staza, odatle se ultraši odvajaju ka Trojanu, a vi nastavljate nizbrdo ka Gusinju.

Od KT3 i okrepe nema više teških delova, uglavnom su to širi makadamski putevi koji idu nadole ka Dolji. Deo pred Gusinjem je interesentan i vodiće vas kroz gustu borovu šumu zvanu „Šume Rahine”. Tu će biti KT4 na 26. km (samo kontrola). Cilj je kod opštine Gusinje, gde je i start.

Vremenski limiti:

  • KT-1 – Vezirova brada, 6. km trke, 8:45 (1 sat i 45 min. od starta)
  • KT-2 – Katun Maja Karanfil, Grbaja, 12. km trke, 11:00 (4 sata od starta)
  • KT-3 – Popadija, 17. km trke, 13:30 (6 sati i 30 min. od starta)
  • KT-4 – Šume Rahine, 26. km trke, 15:30 (8 sati i 30 min. od starta)
  • Finiš – centar Gusinja, 16:15 (9 sati i 15 min. od starta)

Prokletije SkyUltra

Brutalna ultra koja je na granici formata SkyExtreme. Tehničke deonice, dugi alpski usponi i silasci. Ulaz u Albaniju, prelaz vrhova preko 2.200 m n.v. sa puno uspona. Staza može dobiti sertifikat „Lord of the rings” pošto se prolazi kroz kamene prerasti, stogodišnje borove, oštre grebene. Ko voli trke tipa TOR, UTMB, Skyrunning World Series, eto prave staze.

Pre nego li uđete u carstvo surovog krečnjaka Karanfila, najlepših vidikovaca ka Popadiji i Talijanki, dve najlepše udoline Crne Gore na dlanu (Ropojana i Grebaja), čeka vas Bor! Pa taman kad se kolege na skajrejsu odvajaju, vas čeka najviši vrh – Trojan 2.200 m n.v.

Naš GPS zapis je pokazao i više uspona, imajte to na umu!

Dužina i visinska razlika:

Ukupno 50,6 km sa 4.400 m uspona i spusta. Da li treba dodati nešto kad uporedite dužinu i uspon? Za nijansu lakša od Šarplaninskog SkyExtreme-a, ali sigurno lepša staza! Naravno nosi najtežu ocenu od strane ITRA na Balkanu, kao i Šara.

Start trke:

Start je planiran za 13. avgust (subota) 2022. godine iz centra Gusinja u 7 č. ujutru, zajedno sa Sky Race-om.

Opis staze:

Start je kod opštine Gusinje gde se odmah skreće ka Vusanju i Ali-pašinim izvorima, ali za razliku od kraće staze, vi se odvajate pre Ali-pašinih izvora nalevo. Na samoj raskrsnici na asfaltu stajaće volonteri sa putokazima kako ne biste produžili na 30 km.

Krećete put Bora na vrh Ćemena 2.036 m n.v. Tu vas čeka i KT1 Ćemena na 7. km trke. Kontrola i voda. Spust ka centru Gornjeg Vusanja i vijugavim, alternativnim putevima kroz selo dolazite do baze trke i Eko Katuna Rosi. Tu je KT2 (Rosi), kontrola i okrepa na 13. km trke. Dalje nastavljate uskim stazama uz stene i penjalište ka Ali-pašinim izvorima.

Ukrštate se na stazu skajrejsa, i kao kolege na kraćoj distance, u šumi vas čeka izvor na samoj ruti. To neće biti jedino mesto sa izvorom. Nadomak katuna vas čeka još jedan izvor i sjajan pogled na okolinu. Na sedlu na Vezirovoj bradi čeka vas KT3 (Vezirova brada) na 21. km staze. Okrepa i nastavljate na vrh Podgoje (2.021 m n.v.) sa kog se pruža veličanstven pogled na Ropojanu, Trojan, Albaniju, Plav… Odatle kreće pravi teren, grebenom. Fokus mora biti na maksimumu, idete na vrh Malog Karanfila (2.119 m n.v.) kroz carstvo krečnjaka i trebaće vam ruke na ovoj deonici. Spuštate se okomito ispod Ljuljaševića i Očnjaka direkt u Grbaju na KT4 (Katun Maja Karanfil) na 27. km staze. Jaka okrepa i dopuna vode u katunu, drop-beg i ručak. Nemojte zaboraviti da odatle morate imati čeonu lampu, spremite i tople stvari. Put vas vodi pored planinarskog doma Branko Kotlajić gde skrećete u šumu na najpoznatiju stazu Nacionalnog parka Prokletije ka vrhovima Volušnice, Talijanke i Popadije. Tu vas čekaju najlepši pogledi, jak uspon, granična staza sa Albanijom i opet izlaz na preko 2.000 m n.v. Na vrhu Popadije je KT5 (samo kontrola) na 33. km.

Sa vrha Popadije se spuštate na katun Popadije ispod vrha Karaula (tu su i ostaci stare karaule u udolini) gde vas čeka okrepa (34. km staze) i dopuna vode. Tu je i račvanje staza, odatle se odvajate ka Trojanu ka Albaniji. Na ovoj okrepi se morate dobro napuniti i okrepiti, duži period neće biti vode i okrepe zbog nepristupačnog terena.

Vraćate se na graničnu stazu pa na Trojanski prevoj, odakle dolaze turisti iz Lepuše. Ta deonica je vanserijska, okomiti vrhovi su oko vas kao i borovi. Nakon prolaska prvog vrha u sklopu grebena Trojana (koji je i najlepši) izlazite na sedlo pa na „nož” do samog vrha. Pogledi su fantastični, sam vrh je 2.200 m n.v. i tu će biti KT6 Trojan na 40. km trke (samo kontrola). Odatle se spuštate grebenom i odsecima ka Trojanskom prolazu (kamena prerast, bajka!). Na toj deonici striktno pratite zastavice, sa vaše leve strane će biti ambis. Fokus mora biti maksimalan. Nakon prerasti idete kroz sipar i fantastičnu padinu punu stoletnih borova ka staroj karauli gde su samo ostaci temelja, i ka Katunu Balića. Tu je 42. km trke i biće obeležen izvor. Odatle se polako spuštate ka katunu Kodri Bajrovića gde je KT7 Kodra Bajrovića na 44. km trke. Čeka vas okrepa i kontrola. Odatle je sve lakše, nizbrdo makadamskim putem, kao i kolege na skajrejsu. Deonica pred Gusinjem je vrlo interesentna, i vodiće vas kroz gustu borovu šumu zvanu „Šume Rahine”. Tu će biti KT8 na 48. km (samo kontrola). Cilj je kod opštine Gusinje, gde je i start. Treba napomenuti da je ovaj deo od Katuna Balića do Gusinja pun medveda i ko se plaši neka ide u grupi ili nosi zvonce. Na potezu od Trojana do Gusinja biće raspoređen deo organizacije i GSS-a. Posebnu pažnju ćemo obratiti na taj deo staze.

Vremenski limiti:

  • KT-4 – Katun Maja Karanfil, Grbaja, 27. km trke, 15:00 (8 sati od starta)
  • KT-5 – Popadija, 33. km trke, 17:30 (10 sati  i 30 min. od starta)
  • KT-6 – Trojan, 40. km trke, 20:00 (13 sati od starta) * strogo će se poštovati
  • Finiš – centar Gusinja, 23:00 (16 sati od starta)

Profil, GPX i karta trke:

Prokletije 30km SkyRace

Prokletije 50km SkyUltra

Kao što vidite, staze su ozbiljne. Obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom.

Obavezna oprema:

Astro-folija, jakna za kišu/vetar, mobilni, čaša i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Trkači na 51 km moraju imati i čeonu lampu, koja će im biti u drop-begu u Grebaji. Pored čeone, za ultraše je i GPS-uređaj obavezan!

Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Na delu od Podgoje ka Karanfilima preporučujemo da ih spakujete. Tu vam trebaju slobodne ruke. Posebno za skajrejs preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd.). Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl i vodič trke (Prokletije Race Guide 2022.) i na tehničkom sastanku 12. avgusta 2022. u petak u 21:00 č.

Podizanje startnih paketa:

Rejs-ofis (baza trke) je u Gusinju (naknadno objavljujemo tačnu lokaciju) u petak od 17 do 23 č.

Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko za obe distance, ne starije od godinu dana. Prijave se otvaraju u januaru, a zatvaraju 11.7.2022. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate).

U učesničkom paketu za Sky Race trkač dobija unikatnu finišersku medalju i pamučnu majicu, kotizacija je 3.000 dinara (25 evra).

U učesničkom paketu za Sky Ultra trkač dobija finišersku medalju i HG majicu, ako plati kotizaciju do 15.4.2022. Nakon tog datuma, umesto HG majice, dobija se aktivna majica domaće proizvodnje. Kotizacija je 4.700 dinara (40 evra).

Prijave – https://trka.rs/event/273/

Učesnički minibus (20 mesta) ide kao i na ranijim trkama. Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 3.000 dinara. Dakle, isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće u petak 12. avgusta u 8 č. ujutru sa parkinga Kombank arene. Vraća se u nedelju, pokret u 12:30 ispred Eko Katuna Rosi i zaustavlja se u Gusinju. Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za minibus.

Pravila:

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija.

Jedino mesto za odustajanje gde možemo obezbediti prevoz na cilj jeste KT u Grebaji. Za ultraše će biti izvodljivo i u katunu Popadije.

Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Svaka trka na Prokletijama nosi 50% više bodova u sezoni 2022. Obe trke imaju i alternativnu stazu (opciju B) u slučaju lošeg vremena. Moguće je i prebacivanje trke na nedelju, ako organizator proceni da je bezbednije.

Smeštaj:

Preporuka za smeštaj za sve trkače je da što pre bukiraju hotele, vikendice i eko-katune. Za početak možete se obratiti lokalnoj TO Gusinje turizam@opstinagusinje.me

Korisne informacije:

Dodela nagrada:

Ispred opštine Gusinje u subotu 13. avgusta 2022. u 21 č. kod startne/ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena, održaće se u kafeu preko puta opštine. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

 

Spremite se za najlepšu i najizazovniju trku Balkana!

Vidimo se na Prokletijama!