Goč 31.mart 2018. Kraljevo
Sky Race & Sky Ultra (30km i 57km)

 

Sky Race kreće u 8 ujutru iz tvrđave Maglič, biće to zajednički start sa ultrašima. Očekuje vas 2.000m uspona i 1.500m spusta na ovoj stazi. U startu vas čeka ozbiljan uspon što možete videti i po profilu trke, dok je u prvom km staza sa tehničkim delom. Grebenom idete kroz lavirint stena gde ćete raditi u 4×4 opciji. Kao pravi Sky Race (tipa Tromso).

Penjete se direkt na najviši vrh Stolova – Usovicu (1.375mnv) sa kojeg se pruža fantastičan pogled na Čemerno, Prokletije, Rtanj, Midžor, Rudnik, Kablar. Nemojte se plašiti divljih konja, ima ih puno na tom potezu i može im se prilaziti. Slobodno ponesite koju kocku šećera, biće to poseban doživljaj. Odatle (9km trke) idete nizbrdo i na 13km vas čeka prva kontrola i okrepa (KT1 Orlovac) na 1.000mnv. Tu je voda + slatkiši. Nema dopune vodom. Nakon toga nastavljate spust gde vas u selu Brezna u planinarskom domu Gvozdac čeka druga kontrola i okrepa (KT2 dom Brezna) na 19km od starta. Tu je voda, čaj, voće, slatkiši, grickalice, koka kola. Imate dopunu vode.

Nakon toga se penjete kroz selo i preko prevoja prelazite asfalt (to je jedini deo gde imate 4m asfalta na trci). Lepa široka šumska staza vas vodi direkt do odmarališta Goč na Dobrim vodama gde je cilj trke, učesnički ručak, drop bags i dodela nagrada. Limit je do 14:30h, 6h 30 minuta od starta.

Obavezna oprema je pištaljka, astro folija. Toplo preporučujemo rukavice, kape, šuškavce. Pojedinim delovima staze moguć sneg a vetar ume da bude izuzetno jak na Stolovima. Provera obavezne opreme je na KT2, penali od 30 minuta. U startni paket ide pamučna majica. Na trci morate biti polu-autonomni, obavezno voda i okrepa u rancu. Krajem marta na 300mnv gde je start može biti letnje vreme a na vrhovima iznad 1.300mnv zima u pravom smislu te reči!

Sky Ultra kreće u isto vreme kad i Sky Race, pred vama je 57km sa 3.750m uspona i 4.100m spusta. Staza je ista do KT2 Dom Brezna (pročitajte opis Sky Race-a). Nakon okrepe u domu, idete istom stazom cca 2km kao i kolege sa 30km i onda vam se put odvaja na desno kod jedne kuće u selu. Dug uspon na vrh Kavgalija po bespuću Studene planine, prelepi predeli ali i puno penjanja. Od KT2 imate 11km do KT3 Zli čukar (30km trke) gde vas čeka voda i slatkiši. Nastavljate grebenom pa makadamskim putevima ka KT 4 Velika livada na 36-om km trke. Dakle samo nakon 6km nova okrepa i kontrola ali dosta jača. Supa, čajevi, voda, hrana, slatkiši. Tu će biti provera obavezne opreme, penali od 30 minuta ukoliko nije potpuna. Takođe, tu će biti prva vremenska kapija, limit je do 17h i strogo će se poštovati.

Od Velike livade idete jakim makadamskim putem ka Željinu, najvišem vrhu cele regije. Na 48km trke nailazite na raskrsnicu odakle srednji put vuče direkt na 1.785mnv odakle je pogled još veličanstveniji nego na Stolovima! Na tom mestu je KT 5 Željin (na 12km od KT4) odakle kreće uspon na istoimeni vrh. Voda i slatkiši. Nakon izlaska na vrh, idete ka jugu i Aleksandrovačkoj strani. Prečkate Željin! Na spustu nailazite na stari kameni dom gde će biti KT 6 Šumska kuća na 53km trke (5km od KT5). Tu vas čeka voda i voće i 4km spusta do cilja u ataru sela Ploče na 57km. Limit je do 21 čas tj 13 sati od starta trke.

Čeka vas obrok, drop bagovi i prevoz do race office (cca sat vožnje) gde će biti dodela nagrada (Odmaralište Goč). Obavezna oprema je pištaljka, astro folija, mobilni, rukavice, kapa ili buff, šuškavac. Sigurno vas od Kavgalije očekuju snežne deonice a vetar ume da bude izuzetno jak na grebenu. Toplo preporučujemo i kamašne.

U startni paket ide aktivna majica. Na trci morate biti polu-autonomni, obavezno voda i okrepa u rancu. Krajem marta na 300mnv gde je start može biti letnje vreme a na vrhovima iznad 1.700mnv će sigurno biti snega i zimoće!

Ova trka, nema mm asfalta! Limit je 99 trkača.

Prijave

Otvaramo 27.12. od 20h i zatvaramo 15.marta u 17h na portalu trka.rs
Kotizacija za Sky Race je 1.600 dinara a za Sky Ultra 2.800 dinara

Autobus i race office

Autobus iz Beograda kreće 30.marta u petak u 17 časova sa parkinga Kombank arene. Čeka vas oko 3h vožnje do Goča. Vraća se u nedelju po podne (naknadni info kad tačno). Prvih 50 koji uplate kotizaciju imaju pravo na mesto u učesničkom autobusu uz doplatu od 1.000 dinara. U Odmaralištu na Dobrim vodama je race office i podizanje startnih paketa od 17 do 23h. Svi moraju lično doći i preuzeti startni paket, potpisati izjavu odgovornosti. Za učesnike na Ultri obavezan sportski lekarski pregled, ne stariji od 6 meseci. Spremite depozit od 200 dinara ili 2 eura za startne brojeve kao i uvek. Mlađi od 18 godina mogu učestvovati samo na kraćoj trci i to uz overenu saglasnost roditelja. Drop bagove ostavljate u race officu u Odmaralištu gde vas čekaju. Tu će biti cilj kraće trke i dodela za obe distance. Ukoliko vaši prijatelji otkažu dolazak i delegiraju vas za preuzimanje njihovog startnog paketa, moraju nam to najaviti najkasnije do 25.marta na naš mail. Finišerske medalje dobijate u race officu.

Dolazak na start

Biće organizovani autobusi koji kreću u 6 ujutru sa parkinga Odmarališta Goč na Dobrim vodama. Svi koji planiraju da idu našim autobusima, moraju potvrditi na naš mail skyrunning.serbia@gmail.com najkasnije do 25.marta. Oko 80 minuta će im trebati da dođu ispod tvrđave na Ibarskoj magistali. Odatle se penjete do same tvrđave i ulazite u nju.

Svi koji neće noćiti na Goču gde će biti baza trke, dodela startnih paketa i nagrada itd..Morate biti u tvrđavi najkasnije do 7:50.

U slučaju lošeg vremena, trka se odlaže za nedelju 1.april. U slučaju jakih zimskih uslova, zadržavamo pravo izmene određenih delova staza.

Smeštaj – te informacije dajemo uskoro. Najkasnije ažuriramo ovaj deo do 20. januara. Bez brige ima dovoljno smeštajnog kapaciteta na Goču, različitog nivoa. Moguće je spavanje i u balon hali ali preporučujemo zimske vreće i podloške. Slabiji je domet VIP mreže, ostale funkcionišu i pristupni put je vrlo dobar. Race office ima wi fi.

Nagradni fond objavljujemo najkasnije do 15. februara. Finalne instrukcije i detalje dobijate par dana pred trku, kao i uvek.

Trku organizujemo u saradnji sa Kraljevom i gradskom upravom. Više informacija uskoro.

Vreme je da otvorimo četvrtu skajraning sezonu! Staze su epske, pogotovo duža. Ista je distanca kao na Staroj ali ima više uspona i čestih promena. Shvatite ovu trku ozbiljno. Go for it!

SkyRace gpx

Ultra Goč gpx

SkyRace gpx
Ultra Goč gpx