Šarplanina Sky Extreme 11. avgust 2018. Kosmet
Sky Race & Extreme (34km i 57km)

Prva napomena, obe trke nose 50% više bodova za rang listu Lige u 2018. Duža distanca će nositi UTMB bodove. Sve staze se nalaze sa kosmetske strane (deo ide po granici sa Makedonijom).

Sky Race kreće u 7 ujutru iz Štrpca. U pitanju su 34 km sa 3.000 m uspona i 2.100 m spusta. Prva kontrola je na 9. km kod Repetitora u ski centru na Brezovici. Druga kontrola je na 14. km kod Livadičkog jezera, taj deo puta je fantastičan sa uskim stazama i neverovatnim pogledom. Nakon toga ide mini vertikal ka grebenu odakle nastavljate levo ka Ljubotenu. Sledeća kontrola je na sedlu podno Ljubotena na 19. km. Dodatna kontrola je na vrhu. Nakon toga idete grebenom ka Piribregu gde je četvrta kontrola i najviša tačka trke 2.525 mnv, to je 24. km. Odatle se spuštate na Berevačke rupe gde je okrepa i trčite ka hotelu Molika u ski centru Brezovica gde vam je cilj na 34. km na 1.700 mnv.

Limit je do 16h, dakle 9 sati od starta. Gde god da odustanete, morate peške ka ski centru Brezovica.

Obavezna oprema: pištaljka, astrofolija, mobilni, čaša i šuškavac. Preporučujemo štapove i zvonce zbog medveda. Provera obavezne opreme je na KT1, nema penala, već ide automatska diskvalifikacija za nemanje bilo koje stvari od navedenih. U startni paket ide pamučna majica. Na trci morate biti poluautonomni – obavezno voda i okrepa u rancu. Šara je surova planina, u avgustu ume sneg da pada.

Sky Extreme kreće u isto vreme kad i Sky Race, pred vama je oko 57 km sa 5.200 m uspona i 4.100 m spusta. Staza dobrim delom ide isto kao i Sky Race, a posle nastavlja ka Crnom kamenu, Blateštičkom cirku i Jezerskoj čuki (to su još viši i suroviji predeli od Piribrega i Ljubotena). Sa vrlo nezgodnim terenom, tehničkim deonicama, odsecima, ozbiljnim siparom i delovima bez jasne staze kao što je to često na Sky Extreme formatima. Cilj će biti isto kod hotela Molika u ski centru. Još jedna bitna stavka, najteži deo staze kreće u drugom delu trke i limiti će biti oštri. Snimljeno je 80% staze i biće još dorada, pa iz tog razloga nećemo ići u detalje do juna. Ono što treba da znate do tad, prijave neće biti otvorene regularno.

Procedura je takva da ćete na naš mail (skyrunning.serbia@gmail.com) staviti naslov “Šara Extreme” i onda vam šaljemo upitnik koji popunjavate. Ono što će sigurno biti pod obavezno, morate početkom jula proći najteži deo staze sa nama. To će vam biti obavezan test, samo oni koji prođu kako treba i sa dobrim vremenom, mogu startovati.

Ovaj format se buduje kao Ultra! Limit je 14 sati od starta – do 21h. Naknadno određujemo i limite na kontrolnim tačkama. Gde god da odustanete, morate peške ka ski centru Brezovica.

Obavezna oprema: pištaljka, astrofolija, mobilni, čaša, litar vode, čeona lampa, GPS uređaj sa rezervnim baterijama i šuškavac. Preporučujemo štapove i zvonce zbog medveda. Provera obavezne opreme je na KT1, nema penala, već ide automatska diskvalifikacija za nemanje bilo koje stvari od navedenih. U startni paket ide aktivna majica. Na trci morate biti poluautonomni – obavezno voda i okrepa u rancu. Šara je surova planina, u avgustu ume sneg da pada.

Tehnički sastanak za obe trke je u petak u 20h u piceriji Tina u ski centru.

Prijave

Otvaramo 5. marta od 12h i zatvaramo 10. jula u 17h (na portalu trka.rs će biti otvorene samo za Sky Race). Od istog datuma nam šaljete i upit za Extreme stazu.
Kotizacija za Sky Race je 1.800 dinara a za Sky Extreme 3.000 dinara

Autobus i race office

Autobus iz Beograda kreće 10. avgusta u petak u 8 ujutru sa parkinga Kombank arene. Čeka vas oko 9 sati vožnje do Štrpca. Posle vozi i do ski centra Brezovice, i u subotu ujutru u 6:20 spušta ekipu na start. Vraća se u nedelju uveče u Bg (naknadni info kad tačno). Prvih 50 koji uplate kotizaciju imaju pravo na mesto u učesničkom autobusu uz doplatu od 1.200 dinara. Poziciju race offica dobijate u finalnim instrukcijama u julu, verovatno će biti na Brezovici (ski centar). Svi moraju lično doći i preuzeti startni paket, potpisati izjavu odgovornosti. Za učesnike na Extreme stazi je obavezan sportski lekarski pregled, ne stariji od 6 meseci. Mlađi od 18 godina mogu učestvovati samo na kraćoj trci i to uz overenu saglasnost roditelja. Drop bagove ostavljate u race officu, a čekaju vas na cilju kod hotela Molika. Tu će biti i dodela za obe distance, učesnički ručak za sve učesnike na cilju. Finišerske medalje dobijate u race officu. Biće organizovan i gratis autobus iz Skoplja za naše kolege trkače iz Makedonije (Skoplje – Štrpce – Brezovica –Skoplje) petak – nedelja.

U slučaju lošeg vremena, trka se odlaže za nedelju 12. avgust. U slučaju loših vremenskih prilika gledajući ceo vikend, zadržavamo pravo izmene staza.

Smeštaj – moguće je spavanje u školskoj hali gratis, u Štrpcu. Tu ima i dosta etno-smeštaja, ali svima preporučujemo ski centar Brezovicu gde će biti cilj i dokle će vas svakako učesnički bus odvesti u petak i spustiti u subotu ujutru na start. Više informacija o smeštaju naknadno. Jedino naša MTS mreža radi.

Nagradni fond objavljujemo najkasnije do 15. juna.

Svaki takmičar mora nositi startni broj jasno istaknut napred pred svaku kontrolu, ukoliko nije tako ide diskvalifikacija. Gubitak startnog broja je takođe diskvalifikacija.

Link za praćenje prognoze

*Postoji mogućnost 10-15% izmena pomenutih staza, ukoliko prokrčimo deo staze ka Ljubotenu, vrlo moguće da će od Štrpca ići preko Demir kapije i Čopura direkt na sedlo a ne preko Repetitora. Znaćemo u junu, no neće mnogo uticati na kilometražu i uspon. Sve će biti manje više u pomenutim granicama.

Trku organizujemo u saradnji sa Kraljevom i gradskom upravom. Više informacija uskoro.

Vreme je da otvorimo četvrtu skajraning sezonu! Staze su epske, pogotovo duža. Ista je distanca kao na Staroj ali ima više uspona i čestih promena. Shvatite ovu trku ozbiljno. Go for it!

Prvo izdanje trke (video)
Foto galerija 2015
Foto galerija 2016

Ovde možete pogledati profile i karte staza. Dobrodošli na treće izdanje Šar-planine i najvišu trku Srbije!