Rtanj Sky Race 07.07.2018.

 

Treća nebeska trka u sezoni 2018. a po drugi put na Rtnju od nastanka nacionalne Lige. Umesto Vertical formata je sad Sky Race! Start trke biće u hotelu Ramonda ( otvora se u junu) u selu Rtanj. Zakazano vreme je 7:30 da bi se krenulo pre ozbiljnih vrućina, start je zajedno sa timskim trkačima koji predaju štafetu svojim pilotima na vrhu (http://4elements.rs/trka/ Šiljak). Trkači mogu trčati I za neki od 4 elements timova, samo na Šiljku, kad predaju štafetu, nastavljaju dalje (biće posebna evidencija). Dužina staze Sky Race-a je 27km (gpx) sa 2.250m uspona i isto toliko spusta.

Rtanj je po mnogo čemu posebna planina, u sklopu Karpatskog masiva. Nestvarna piramida Istočne Srbije, između Sokobanjske i Crnorečke kotline izaziva veliko poštovanje. Čim ugledate obrise Rtnja, puls vam se ubrza. Nikog ne ostavlja ravnodušnim. Nijedan vrh u Srbiji ne ostavlja takav utisak kao moćni Šiljak (1.565mnv) sa ostatcima kamene kapele. Kad ste gore, imate pravi užitak, pogled dominira celim krajem. Borski Sto, Beljanica, Lazarev kanjon, Stara planina, Suva planina, Ozren, Tupižnica. Sve je tu pred vama. Poznata po čaju, vanzemaljcima, raznim teorijama dok je u svetu planinarskih sportova pravo blago. Odlični prilazni putevi, blizina banje, jezera i velika visinska razlika.

Vremenski limit za finiširanje je 7 sati od starta (14:30). Gde god da odustanete, jedina je opcija pešačenje (sem teških povreda, tu GSS preuzima stvar). Prijave se otvaraju u četvrtak 08. februara i traju do 07.juna (četvrtak) do 16h. U startni paket ide pamučna majica. Kotizacija je 1.500 dinara, (naravno) prijave su na linku trka.rs

Na stazi su tri kontrole, jedna se ponavlja pošto prečkate planinu. Prva je na vrhu Šiljak (7km trke), druga Stari rudnik, sa severne strane nadomak asfalta (13km trke). Onda opet ide Šiljak ali sad na 20km trke kao treća kontrola. Na drugoj kontroli je i okrepa. Hrana, slatkiši, voda, sokovi. Tu se možete dopuniti sa vodom. Obavezna oprema: astro folija, mobilni telefon, pištaljka i 1,5 lit vode sa sobom. To su obavezne stvari, kao i da startni broj MORA biti na vidljivom mestu (grudi, prednja strana šorca). U slučaju da se ovo pravilo ne ispoštuje dodaje se 60 minuta. Gubitak startnog broja ili evidencionog kartona je automatska diskvalifikacija. Provera opreme će se vršiti na KT2. Preporučujemo štapove!

Opis staze:

Od starta do KT1 Šiljak, staza kreće od hotela kroz selo i vrlo brzo vas čeka naglo skretanje desno uzbrdo, uskom stazom. Vremenom ulazite u krečnjak i niže rastinje pa izbijate na južnu čistu stranu Rtnja. Pred kraj ulazite u čuvene serpentine. Do prve kotrole vas čeka 7km i 1.000m uspona.

Od Šiljka krećete grebenom, koji idu u pravcu zapada gde je tehnički deo staze. Spuštate se do sedla odakle ulazite u usku stazu severne ekspozicije. Vrlo strma, pažljivo. Do KT2 Stari rudnik je nešto više od 6km I 1.250m spusta, gledajući Šiljak. Tu je i najniža tačka trke. Na KT2 okrepa, dopuna vode, provera opreme. Krećete nazad severom do Šiljka, sada KT3 i naravno 1.250m uspona u cca 6km. Istom stazom kuda ste se i spustili. Tu će već biti ozbiljna vrućina, vodite računa da ste poneli minimum 1,5 lit vode a da ste se pre toga dobro okrepili. Kad izađete po drugi put na vrh Rtnja, istom stazom idete ka hotelu. Na stazi nigde ne postoji izvor!

Trka se boduje u formatu Sky Classic za Ligu 2018.

Po dolasku na cilj (hotel i race office), očekuje vas ručak. Dodela nagrada je u hotelu u 15 časova (prva tri mesta u obe konkurencije).

Za Rtanj Sky Race neće biti organizovanog prevoza (autobus). Pošto je centralno pozicioniran na karti Srbije i lako dostupan svima.

Podizanje startnih paketa:

Race office, hotel „Ramonda“ u selu Rtanj, 06. jula u periodu od 16 do 22h. Prilikom registracije svako od učesnika dobija paket i u obavezi je da potpiše izjavu odgovornosti za učešće na trci. Sva maloletna lica moraju imati potpisanu saglasnost oba roditelja overenu u sudu. Tokom registacije možete ostaviti vaše stvari u vrećama koje će vas čekati na cilju nakon trke.

Svi učesnici treba da budu na startu najkasnije u 7:10.

Smeštaj:

U maju mesecu dobijamo specijalne pakete od hotela Ramonda, kad se objekat završi i “podigne” sajt. Na 8km od starta trke – http://www.balasevicrtanj.com/

Info za smeštaj u Sokobanji (45 minuta kolima od hotela Ramonda – http://www.sokobanja.com/

Video sa prvog izdanja trke – https://vimeo.com/124134057

Foto album sa Rtanj Verticala – https://www.facebook.com/pg/skyrunningserbia/photos/?tab=album&album_id=372866992914218