Sinjavina Sky Race

10.8.2019. Mojkovac

Spremite se za najraznovrsniju trku Skyrunning lige od nastanka. Pravi Sky Race sa UTMB bodovima. Na ovoj stazi imate delove Sokola, Šare, Prokletija, Stare a dosta često podseća i lomi noge kao Orjen ili sever Rtnja. Mojkovački deo planine ostavlja moćan utisak.

Staza, krajolik, tako se menja da ne znate gde ste. Pored toga prelazite 2.200 m.n.v. preko najvišeg vrha Sinjavine (stari naziv planine, sad se često koristi Sinjajevina). U 33 km imate 2.000 m uspona i dosta tehničkih deonica. Dve okrepe i kontrole na 10. i 21. km, kao i međukontrolu na Jablanovom vrhu – 2.206 m.n.v. Prosečna nadmorska visina staze je 1.650 m.

Start kreće u 8 ujutru, iz sela G. Štitarica (kraj asfalta). U prvih 600 m se zauzima pozicija pre naglog skretanja u levo u koziju stazu. I tu ulazite odmah u carstvo vertikala. Ozbiljan uspon podno vrha Gusar, oko 700 m uspona u 3-4 km kad izlazite na gornji plato Sinjavine koji je pun vrtača. Mesec, neverovatni predeli.

Makadamskim putem (koji daje potpuno drugačiji osećaj, ne može se porediti sa našim makadamskim putevima) vijugate kroz carstvo krečnjaka do Savinog jezera podno Jablanovog vrha gde je KT1 na 10. km. Tu imate okrepu, dopunu vode koliko vam treba i proveru obavezne opreme. Kreće drugi uspon, malo slabiji od prvog. Kad izađete na glavni greben, zastanite na kratko. Pogled puca od Durmitora, Moračkih planina, Komova, Prokletija, Bjelasice, jedna od moćnijih panorama Balkana.

Na vrhu je dodatna kontrola i dalje nastavljate kroz tehnički teren, grebenom, kroz vrtače po nedođiji Sinjavine. Nakon par km izlazite konačno na katune i makadamski put koji vas vodi do sedla i KT2 na 21. km (Poljane). Tu vas čeka okrepa i opet dopuna vode koliko vam treba. Smenjuju se krajolici, vidikovci, stoletni borovi, krš, uske stazice, i sve je lakše za kretanje. Uživaćete ukoliko ste se pametno sačuvali na glavnom grebenu i usponima. Staza je vanserijska, jedna od najlepših!

Cilj je u etno-kompleksu Rakočević, hotel Gacka, gde će biti i baza trke / race office.

Vremenski limiti:

  • KT1 Savino jezero 10. km – 10:45 (2 sata i 45 minuta od starta)
  • KT2 Poljane 21. km – 13:15 (5 sati i 15 minuta od starta)
  • Finiš – hotel Gacka 16:00 (8 sati od starta)

ITRA ocena staze (2 boda, mountain 7), profil, karta, detalji – https://tracedetrail.fr/fr/trace/trace/70148

Obavezna oprema: astro folija, jakna za kišu/vetar, mobilni, čaša i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Posebno preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd..).

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Podizanje startnih paketa, race office hotel Gacka http://www.imanjerakocevic.me/me/naslovna/ 9. avgust u petak od 15 do 22 č. Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko, ne starije od godinu dana. –GPS zapis staze možete preuzeti ovde–

Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl i na tehničkom sastanku 9. avgusta u petak u hotelu Gacka (konferencijska sala). Ceo kompleks je vrhunski, u prelepom ambijentu, sa dometom i wi-fi mrežom. Poseduje spa, wellness, terene, kamp opciju, restoran, i ocenjen je sa 4+.

Prijave se otvaraju u ponedeljak 10.12.2018. u 8 č. pre podne, a zatvaraju u petak 12.7.2019. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i majicu trke. Kotizacija je 1.800 dinara (15 eura). Prijave su kao i uvek na portalu trka.rs.

Limit: 199 trkača!

Trka će nositi bodovanje u okviru Skyrunning Lige Srbije za 2019. u formatu sky classic i to sa 50% više bodova u sezoni zajedno sa Starom planinom.

Prevoz na start trke u G. Štitaricu je organizovan iz race office-a u subotu ujutru u 7 č. Očekuje vas nekih 30-40 minuta vožnje do starta.

Učesnički bus (45 mesta). Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 1.500 dinara. Dakle isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće 9. avgusta u 8 č. sa parkinga Kombank arene. Vraća se u nedelju, pokret u 12:30 ispred hotela Gacka.

Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za autobus.

U slučaju loše prognoze, trka se pomera za nedelju 11.8.2019.

Preporuka za smeštaj za sve trkače je naravno hotel Gacka, posebni paketi će uskoro biti objavljeni i molim vas da što pre bukirate smeštaj pošto je isti već popunjen do juna 2019. Naravno, biće opcija kampa koji je gratis i odmah pored hotela a sve ostale povoljnije smeštaje u okolini možete bukirati preko TO Mojkovac na tomojkovac@t-com.me ( http://mojkovac.travel/cg/node/1 )

Dodela nagrada: hotel Gacka subota 10. avgust u 16:30 kod ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena održaće se u restoranu hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

SMEŠTAJ

Ozbiljna planina, ozbiljan sky race, nova lokacija! Vidimo se u Mojkovcu.