Goč – 7. septembar 2019., Kraljevo
Sky Race & Sky Ultra (30 km i 67 km)

Menjamo datum, da bismo izbegli sneg i uveli ozbiljnu ultru.

Sky Race (Gočki vukovi) kreće u 8 ujutru iz tvrđave Maglič. Biće to zajednički start sa ultrašima kao i prošle godine. Očekuje vas 2.000 m uspona i 1.500 m spusta na ovoj stazi. U startu vas čeka ozbiljan uspon, što možete videti i po profilu trke, pri čemu je u prvom kilometru staza sa tehničkim delom. Grebenom idete kroz lavirint stena gde ćete raditi u 4×4 opciji. Kao pravi Sky Race (tipa Tromso).

Penjete se direkt na najviši vrh Stolova – Usovicu (1.375 m.n.v.) sa kojeg se pruža fantastičan pogled na Čemerno, Prokletije, Rtanj, Midžor, Rudnik, Kablar. Nemojte se plašiti divljih konja, ima ih puno na tom potezu i može im se prilaziti. Slobodno ponesite koju kocku šećera, biće to poseban doživljaj, pitajte kolege koji su trčali u martu 2018. Odatle (9. km trke) idete nizbrdo i na 13. km vas čeka prva kontrola i okrepa (KT1 Orlovac) na 1.000 m.n.v. Tu je voda + slatkiši. Nema dopune vodom. Nakon toga nastavljate spust gde vas u selu Brezna u planinarskom domu Gvozdac čeka druga kontrola i okrepa (KT2 Dom Brezna) na 19. km od starta. Tu su voda, čaj, voće, slatkiši, grickalice, koka-kola. Imate dopunu vode.

Nakon toga se penjete kroz selo i preko prevoja prelazite asfalt (to je jedini deo gde imate 4 m asfalta na trci). Lepa široka šumska staza vas vodi direkt do odmarališta Goč na Dobrim vodama gde je cilj trke, kao i učesnički ručak, drop-begovi i dodela nagrada. Limit je do 14:30 č. – 6 sati i 30 minuta od starta.

Obavezna oprema – pištaljka, astro folija. Vetar ume da bude izuzetno jak na Stolovima, no pratićemo prognozu kad dođe vreme. Provera obavezne opreme je na KT2 – penali od 30 minuta ukoliko nije potpuna. U startni paket ide pamučna majica. Na trci morate biti poluautonomni – obavezno voda i okrepa u rancu.

GPX, karta i profil su na dnu stranice.

Limit je 199 trkača!

Sky Ultra (Željinske ale) kreće u isto vreme kad i Sky Race, ali je sad „nadograđen“ i to kako! Trčite od tvrđave do tvrđave, nebeski glasnik! Maglič – Koznik! Pred vama je 67 km sa 4.250 m uspona i 3.750 m spusta. Ozbiljna ultra, pokret sa 300 m.n.v. a idete i do 1.800 m.n.v. Staza je ista do KT2

Dom Brezna (pročitajte opis Sky Race-a). Nakon okrepe u domu, idete istom stazom cca. 2 km kao i kolege sa 30 km i onda vam se put odvaja na desno kod jedne kuće u selu. Dug uspon na vrh Kavgalija po bespuću Studene planine, prelepi predeli ali i puno penjanja. Od KT2 imate 11 km do KT3 Zli čukar (30. km trke) gde vas čekaju voda i slatkiši. Nastavljate grebenom po makadamskim putevima ka KT 4 Velika livada na 36. km trke. Dakle samo nakon 6 km nova okrepa i kontrola, ali dosta jača. Tu će biti provera obavezne opreme – penali od 30 minuta ukoliko nije potpuna. Takođe, tu će biti prva vremenska kapija, limit je do 16 č. i strogo će se poštovati.

Od Velike livade idete jakim makadamskim putem ka Željinu, najvišem vrhu cele regije. Na 48. km trke nailazite na raskrsnicu odakle srednji put vuče direkt na 1.785 m.n.v. odakle je pogled još veličanstveniji nego na Stolovima! Na tom mestu je KT5 Željin (na 12. km od KT4) odakle kreće uspon na istoimeni vrh. Voda i slatkiši. Nakon izlaska na vrh, idete ka jugu i Aleksandrovačkoj strani. Prečkate Željin! Na spustu nailazite na stari kameni dom gde će biti KT 6 Šumska kuća na 53. km trke (5 km od KT5). Tu vas čekaju voda i voće, i dalje nastavljate ka prevoju i KT7 Karaula (dopuna vode i hrana) gde nailazite na asfalt (4 m) na 58. km. Tu će biti limit do 20 č. (12 sati od starta) i onda idete do kraja ka tvrđavi Koznik. Limit na cilju je do 22 časa tj. 14 sati od starta trke.

Na cilju vas volonteri upućuju kuda dalje, gde su drop-begovi, hrana i prevoz ka Goču (cca. 45 minuta vožnje) gde će biti dodela nagrada. Obavezna oprema – pištaljka, astro folija, mobilni, rukavice, kapa ili buff, šuškavac.

U startni paket ide aktivna majica.

Trka nosi 3 ITRA boda i mountain 8. Najduži uspon u cugu ima 1.230 m. To vam govori da je ovo vrlo ozbiljna ultra!

Profil, karta i ostali detalji su na sledećem linku: https://tracedetrail.fr/fr/trace/trace/72554

GPX je na dnu stranice.

Limit je 99 trkača.

Prijave

Otvaramo 10. januara 2019. a zatvaramo 13. avgusta u 17 č. na portalu trka.rs

Kotizacija za Sky Race je 1.800 dinara a za Sky Ultra 3.000 dinara.

Autobus i race office

Minibus iz Beograda kreće 6. septembra u petak u 17 časova sa parkinga Kombank arene. Čeka vas oko 3 sata vožnje do Goča. Vraća se u nedelju po podne (naknadni info kad tačno). Prvih 20 koji uplate kotizaciju imaju pravo na mesto u učesničkom autobusu uz doplatu od 1.000 dinara. U

Odmaralištu na Dobrim vodama je race office, podizanje startnih paketa je od 17 do 23 č. i to od sad u novom delu (preko puta starog, zgrada je završena). Novi race office ima Wi-Fi, kafe i 180 novih ležaja sa odličnim grejanjem.

Svi moraju lično doći i preuzeti startni paket, i potpisati izjavu odgovornosti. Za učesnike na ultri obavezan je sportski lekarski pregled, ne stariji od 6 meseci. Mlađi od 18 godina mogu učestvovati samo na kraćoj trci i to uz overenu saglasnost OBA roditelja. Drop-begove ostavljate u race office-u u Odmaralištu gde vas čekaju (za ultru će biti kod tvrđave Koznik). Tu će biti cilj kraće trke i dodela za obe distance. Ukoliko vaši prijatelji otkažu dolazak i delegiraju vas za preuzimanje njihovog startnog paketa, moraju nam to najaviti najkasnije do 1. septembra na naš mejl. Finišerske medalje dobijate na cilju.

Dolazak na start

Biće organizovani autobusi koji kreću u 6 ujutru sa parkinga Odmarališta Goč na Dobrim vodama. Svi koji planiraju da idu našim autobusima, moraju to potvrditi na naš mejl skyrunning.serbia@gmail.com najkasnije do 2.septembra. Oko 80 minuta će im trebati da dođu ispod tvrđave na Ibarskoj magistali. Odatle se penjete do same tvrđave i ulazite u nju. Most je u fazi sanacije tako da ne brinemo više.

Svi koji neće noćiti na Goču gde će biti baza trke, dodela startnih paketa i nagrada itd., moraju biti u tvrđavi najkasnije do 7:50.

U slučaju lošeg vremena, trka se odlaže za nedelju 8. septembar. U slučaju ozbiljnih nepogoda, zadržavamo pravo izmene određenih delova staza.

Bonove za ručak dobijate na cilju uz finišersku medalju.

Smeštaj – za razliku od prošle godine, sad je ceo kompleks izdvojen samo za učesnike. Sa novim delom imamo još 180 ležaja tako da sve ukupno sa starim odmaralištem imamo blizu 290 kreveta.

Puno je igrališta i animatora tako da možete povesti i porodicu samo je bitno da se na vreme prijavite.

Moguće je spavanje i u balon-hali, ali preporučujemo ozbiljne vreće i podloške. Slabiji je domet VIP mreže, ostale funkcionišu i pristupni put je vrlo dobar. Ima dosta mesta i za šatore.

Nagradni fond objavljujemo u toku leta. Finalne instrukcije i detalje dobijate par dana pred trku, kao i uvek.

Trku organizujemo u saradnji sa Kraljevom i gradskom upravom.

Epska trka (ili Sokolov put 2) kako neko reče. Spremite se za jednu od najlepših trka Srbije! Go for it!

Skyrace Goc gpx

Ultra Goc 2019 68km gpx

Skyrace Goc gpx
Ultra Goc 2019 68km gpx