Sinjavina Sky Race 12.9.2020. Mojkovac

Nastavljamo sa sjajnom Sinjom, upoznali ste je u 2019. a mi unosimo jedan nov detalj. Lepa vest od strane ITRA, trka je dobila jaču mountain ocenu (sa 7 na 8) iz razloga što smo ubacili Savine grede iznad jezera. Naravno ostaju dva boda za UTMB trku.

Moćni greben kao nov tehnički detalj na stazi ne treba podceniti.

Da ne opisujemo u detalj stazu, sad ste je naučili a i video sa prvog izdanja dovoljno govori – Pogledajte video sa prvog izdanja

Jablanov vrh 2.206 mnv vas čeka, kao najvisočiji vrh Sinjavine (stari naziv planine, sad se često koristi Sinjajevina). U 32km imate 2.000m uspona, dve okrepe i kontrole na 10 i 21km, kao i medju-kontrolu na Jablanovom vrhu. Prosečna nadmorska visina staze je 1.650m.

Start kreće u 8 ujutru, iz sela G.Štitarica (kraj asfalta, kao i prošle godine). U prvih 600m se zauzima pozicija pre naglog skretanja u levo u koziju stazu i tu ulazite odmah u carstvo vertikala. Ozbiljan uspon podno vrha Gusar, oko 700m uspona u 3/4km kad izlazite na gornji plato Sinjavine koji je pun vrtača.

Makadamskim putem (koji daje potpuno drugačiji osećaj, ne može se porediti sa našim makadamskim putevima) vijugate kroz carstvo krečnjaka do Savinog jezera podno Jablanovoh vrha gde je KT1 na 10km. Tu imate okrepu, dopunu vode koliko vam treba i proveru obavezne opreme. Tu je sad nov deo, idete na levo direkt na Savine grede a ne uz jezero. Kad izađete na glavni greben, zastanite na kratko. Pogled puca od Durmitora, Moračkih planina, Komova, Prokletija, Bjelasice, jedna od moćnijih panorama Balkana. Dok same „grede” daju posebnu perspektivu na dolinu Lipova.

Na Jablanu je dodatna kontrola i dalje nastavljate kroz tehnički teren, grebenom, kroz vrtače po nedođiji Sinjavine. Nakon par km izlazite konačno na katune i makadamski put koji vas vodi do sedla i KT2 na 21km (Poljane). Tu vas čeka okrepa i opet dopuna vode koliko vam treba. Smenjuju se krajolici, vidikovci, stoletni borovi, krš, uske stazice i sve je lakše za kretanje. Uživaćete ukoliko ste se pametno sačuvali na glavnom grebenu i usponima. Staza je vanserijska, jedna od najlepših!

Cilj je u etno kompleksu Rakočević, hotel Gacka, gde će biti i baza trke / race office.

Vremenski limiti:
• KT1 Savino jezero 10km – 10:45 (2 sata 45 minuta od starta)
• KT2 Poljane 21km – 13:15 (5 sati 15 minuta od starta)
• Finiš – hotel Gacka 16:00 (8 sati od starta)

ITRA ocena staze (2 boda, mountain 8), profil, karta, gpx zapis, detalji – https://tracedetrail.fr/en/trace/trace/104700

Obavezna oprema: astro folija, jakna za kišu/vetar, mobilni, čaša i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Posebno preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd..).

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Podizanje startnih paketa, race office hotel Gacka Hotel & Resort Gacka 11. septembra u petak od 16 do 22 č. Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko, ne starije od godinu dana.

Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl i na tehničkom sastanku u petak u hotelu Gacka ( konferencijskih sala na kraju imanja). Ceo kompleks ima domet i wi fi mrežu. Poseduje spa, wellness, terene, kamp opciju, restoran, ocenjen je sa 4+ zvezdice.

Prijave se otvaraju u januaru, a zatvaraju u utorak 18.avgusta 2020. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i aktivnu majicu trke (novina, bolji startni paket). Kotizacija je 1.800 dinara (15 eura). Prijave su kao i uvek na portalu www.trka.rs.

Dižemo limit na 299 trkača! Napomena, prošle godine su prijave zatvorene dva meseca pre roka.

Trka će nositi bodovanje u okviru Skyrunning Lige Srbije za 2020. u formatu sky classic.

Prevoz na start trke u G.Štitaricu je organizovan iz race office-a u subotu ujutru u 7č. Očekuje vas nekih 30/40 minuta vožnje do starta.

Učesnički bus (45 mesta). Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 2.000 dinara. Dakle isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće 11. septembra u 8 č. sa parkinga Kombank arene. Vraća se u nedelju, pokret u 11:30 kod mosta na reci Tari u Mojkovcu.

Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za autobus.

U slučaju loše prognoze, trka se pomera za nedelju 13.septembar 2020.

Preporuka za smeštaj je TO Mojkovac i molimo vas da što pre bukirate smeštaj pošto je prve godine bilo sve puno. Naravno, biće opcija kampa koji je gratis i odmah pored hotela kao i prve godine. TO Mojkovac na tomojkovac@t-com.me ( http://mojkovac.travel/cg/node/1 )

Dodela nagrada: hotel Gacka subota 11. septembar u 16:30 kod ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena održaće se u restoranu hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

Svima nam se dopala Sinjajevina, sad nas neće dočekati 30+ stepeni, potpuno drugačiji ambijent i uslovi.

Vidimo se u Mojkovcu.

Prijave:
trka.rs