Prokletije SkyRace

15.8.2020. Gusinje

Dobro došli na najlepšu, najatraktivniju i najtežu trku Lige od nastanka. Nijedna planina Balkana se ne može porediti sa lepotom i izazovom Prokletija. U ovu manifestaciju ćemo ulagati puno, kao u Staru planinu. Ovo će biti kruna svih trka.

Na području bivše Jugoslavije samo Julijski Alpi mogu pružiti tu lepotu i izazov.

Dugo se čekalo na ovu realizaciju. Realizacija će biti ozbiljna i zahtevna, prokletijski masiv je poslednji neistraženi deo Evrope. Potpuno divlji predeli i vrlo nepristupačni. Iz svih navedenih razloga, trka će biti veliki izazov, kako za trkače tako i za logistiku.

Dve distance, bodovanje za UTMB i nacionalnu ligu sa 50% više bodova u 2020. godini. Gusinje, 15. avgust, Sky Race 30 km 2.150 m uspona i Sky Ultra 50 km 4.400 m uspona.

Prokletije SkyRace

Pravi skajrejs koji zahteva fokus 100%. Tehničke deonice, dugi alpski usponi i silasci. Prelazak preko surovog krečnjaka Karanfila, prolaz najlepših vidikovaca ka Popadiji i Talijanki, dve najlepše udoline Crne Gore na dlanu (Ropojana i Grbaja).

Dužina i visinska razlika:

Ukupno po ITRA obradi 30 km sa 2.150 m uspona i spusta. Da biste znali o kakvoj se trci radi i da ne postoji slična konfiguracija trke u okruženju, dovoljno je da znate da se svih 2.150 m uspona nalazi u 15 km staze!! Dobro proučite profil staze, ovo je svetski kalup. Dva ITRA boda i mountain ocena 9.

Start trke:

Start je planiran za 15. avgust (subota) 2020. godine iz centra Gusinja u 7 č. ujutru, zajedno sa Sky Ultra-om.

Opis staze:

Start je kod opštine Gusinje gde se odmah skreće ka Vusanju i Ali-Pašinim izvorima. Do samih izvora imate cca. 2,5 km i tu se ulazi u koziju stazu na kojoj vas odmah čeka jak uspon. U šumi vas čeka izvor na samoj ruti. To neće biti jedino mesto sa izvorom. Nadomak katuna vas čeka još jedan izvor i sjajan pogled na okolinu. Na sedlu na Vezirovoj bradi vas čeka KT1 (Vezirova brada) na 6. km staze. Okrepa i nastavljate na vrh Podgoje (2.021 mnv) sa kog se pruža veličanstven pogled na Ropojanu, Trojan, Albaniju, Plav… Odatle kreće pravi teren, grebenom. Fokus mora biti na maksimumu, idete na vrh Malog Karanfila (2.119 mnv, najviša tačka skajrejsa) kroz carstvo krečnjaka i trebaće vam ruke na ovoj deonici. Spuštate se okomito ispod Ljuljaševića i Očnjaka direkt u Grbaju na KT2 (Katun Maja Karanfil) na 12. km staze. Jaka okrepa i dopuna vode u katunu, put vas vodi pored planinarskog doma Branko Kotlajić gde skrećete u šumu na najpoznatiju stazu Nacionalnog parka Prokletije ka vrhovima Volušnice, Talijanke i Popadije. Tu vas čekaju najlepši pogledi, jak uspon, granična staza sa Albanijom i opet izlaz na preko 2.000 mnv. Na vrhu Popadije je

KT3 (samo kontrola) na 17. km.

Sa vrha Popadije se spuštate na katun Popadije ispod vrha Karaula (tu su i ostatci stare karaule u udolini) gde vas čekaju okrepa (18. km staze) i dopuna vode. Tu je i račvanje staza, odatle se ultraši odvajaju ka Trojanu, a vi nastavljate nizbrdo ka Gusinju.

Od KT3 i okrepe nema više teških delova, uglavnom su to širi makadamski putevi koji idu nadole ka Dolji. Deo pred Gusinjem je interesentan i vodiće vas kroz gustu borovu šumu zvanu „Šume Rahine”. Tu će biti KT4 na 26. km (samo kontrola). Cilj je kod opštine Gusinje, gde je i start.

Vremenski limiti:

  • KT-1 – Vezirova brada, 6. km trke, 8:45 (1 sat i 45 min. od starta)
  • KT-2 – Katun Maja Karanfil, Grbaja, 12. km trke, 11:00 (4 sata od starta)
  • KT-3 – Popadija, 17. km trke, 13:30 (6 sati i 30 minuta od starta)
  • KT-4 – Šume Rahine, 26. km trke, 15:30 (8 sati i 30 minuta od starta)
  • Finiš – centar Gusinja, 16:15 (9 sati i 15 minuta od starta)

Prokletije SkyUltra

Brutalna ultra koja je na granici formata SkyExtreme. Tehničke deonice, dugi alpski usponi i silasci. Ulaz u Albaniju, prelaz vrhova preko 2.200 mnv sa puno uspona. Staza može dobiti sertifikat „Lord of the rings” pošto se prolazi kroz kamene prerasti, stogodišnje borove, oštre grebene. Ko voli trke tipa TOR, UTMB, Skyrunning World Series, eto prave staze.

Pre nego li uđete u carstvo surovog krečnjaka Karanfila, najlepših vidikovaca ka Popadiji i Talijanki, dve najlepše udoline Crne Gore na dlanu (Ropojana i Grbaja), čeka vas Bor! Pa taman kad se kolege na skajrejsu odvajaju, vas čeka najviši vrh – Trojan 2.200 mnv.

Još jedno interesantno poređenje, Stara na 99 km ima 4.000 m uspona, ovde sve to imate u 51 km i više!

Dužina i visinska razlika:

Ukupno 50,6 km sa 4.400 m uspona i spusta. Da li treba dodati nešto kad uporedite dužinu i uspon? Za nijansu lakša od Šarplaninskog SkyExtreme-a, ali sigurno lepša staza! Dobro proučite profil staze, ovo je trka sezone. Naravno nosi najtežu ocenu od strane ITRA na Balkanu kao i Šara (mountain 12, ITRA 3 boda i 340).

Start trke:

Start je planiran za 15. avgust (subota) 2020. godine iz centra Gusinja u 7 č. ujutru, zajedno sa Sky Race-om.

Opis staze:

Start je kod opštine Gusinje gde se odmah skreće ka Vusanju i Ali-Pašinim izvorima, ali za razliku od kraće staze, vi se odvajate pre Ali-Pašinih izvora nalevo. Na samoj raskrsnici na asfaltu stajaće volonteri sa putokazima kako ne bi produžili na 30 km.

Krećete put Bora na vrh Ćemena 2.036 mnv. Tu vas čeka i KT1 Ćemena na 7. km trke. Kontrola i voda. Spust ka centru Gornjeg Vusanja i vijugavim, alternativnim putevima kroz selo dolazite do baze trke i Eko Katuna Rosi. Tu je KT2 (Rosi), kontrola i okrepa na 13. km trke. Dalje nastavljate uskim stazama uz stene i penjalište ka Ali-Pašinim izvorima.

Ukrštate se na stazu skajrejsa, i kao kolege na kraćoj distance, u šumi vas čeka izvor na samoj ruti. To neće biti jedino mesto sa izvorom. Nadomak katuna vas čeka još jedan izvor i sjajan pogled na okolinu. Na sedlu na Vezirovoj bradi čeka vas KT3 (Vezirova brada) na 21. km staze. Okrepa i nastavljate na vrh Podgoje (2.021 mnv) sa kog se pruža veličanstven pogled na Ropojanu, Trojan, Albaniju, Plav… Odatle kreće pravi teren, grebenom. Fokus mora biti na maksimumu, idete na vrh Malog Karanfila (2.119 mnv) kroz carstvo krečnjaka i trebaće vam ruke na ovoj deonici. Spuštate se okomito ispod Ljuljaševića i Očnjaka direkt u Grbaju na KT4 (Katun Maja Karanfil) na 27. km staze. Jaka okrepa i dopuna vode u katunu, drop-beg i ručak. Nemojte zaboraviti da odatle morate imati čeonu lampu, spremite i tople stvari. Put vas vodi pored planinarskog doma Branko Kotlajić gde skrećete u šumu na najpoznatiju stazu Nacionalnog parka Prokletije ka vrhovima Volušnice, Talijanke i Popadije. Tu vas čekaju najlepši pogledi, jak uspon, granična staza sa Albanijom i opet izlaz na preko 2.000 mnv. Na vrhu Popadije je KT5 (samo kontrola) na 33km.

Sa vrha Popadije se spuštate na katun Popadije ispod vrha Karaula (tu su i ostatci stare karaule u udolini) gde vas čeka okrepa (34. km staze) i dopuna vode. Tu je i račvanje staza, odatle se odvajate ka Trojanu ka Albaniji. Na ovoj okrepi se morate dobro napuniti i okrepiti, duži period neće biti vode i okrepe zbog nepristupačnog terena.

Vraćate se na graničnu stazu pa na Trojanski prevoj, odakle dolaze turisti iz Lepuše. Ta deonica je vanserijska, okomiti vrhovi su oko vas kao i borovi. Nakon prolaska prvog vrha u sklopu grebena Trojana (koji je i najlepši) izlazite na sedlo pa na „nož” do samog vrha. Pogledi su fantastični, sam vrh je 2.200 mnv i tu će biti KT6 Trojan na 40. km trke (samo kontrola). Odatle se spuštate grebenom i odsecima ka Trojanskom prolazu (kamena prerast, bajka!). Na toj deonici striktno pratite zastavice, sa vaše leve strane će biti ambis. Fokus mora biti maksimalan. Nakon prerasti idete kroz sipar i fantastičnu padinu punu stoletnih borova ka staroj karauli gde su samo ostatci temelja, i ka Katunu Balića. Tu je 42. km trke i biće obeležen izvor. Odatle se polako spuštate ka katunu Kodri Bajrovića gde je KT7 Kodra Bajrovića na 44. km trke. Čeka vas okrepa i kontrola. Odatle je sve lakše, nizbrdo makadamskim putem, kao i kolege na skajrejsu. Deonica pred Gusinjem je vrlo interesentna, i vodiće vas kroz gustu borovu šumu zvanu „Šume Rahine”. Tu će biti KT8 na 48. km (samo kontrola). Cilj je kod opštine Gusinje, gde je i start. Treba napomenuti da je ovaj deo od Katuna Balića do Gusinja pun medveda i ko se plaši neka ide u grupi ili nosi zvonce. Na potezu od Trojana do Gusinja biće raspoređen deo organizacije i GSS-a. Posebnu pažnju ćemo obratiti na taj deo staze.

Vremenski limiti:

  • KT-4 – Katun Maja Karanfil, Grbaja, 27. km trke, 15:00 (8 sati od starta)
  • KT-5 – Popadija, 33. km trke, 17:30 (10 sati i 30 minuta od starta)
  • KT-6 – Trojan, 40. km trke, 20:00 (13 sati od starta) * strogo će se poštovati
  • Finiš – centar Gusinja, 23:00 (16 sati od starta)

Profil i karta trke:

ITRA link, ocena staze, karta, gpx zapis i bodovanje.

Kraća – https://tracedetrail.fr/en/trace/trace/104636

Duža staza – https://tracedetrail.fr/en/trace/trace/104635

Kao što vidite, staze su ozbiljne. Obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom.

Obavezna oprema:

Astro-folija, jakna za kišu/vetar, mobilni, čaša i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Trkači na 51 km moraju imati i čeonu lampu, koja će im biti u drop-begu u Grbaji. Pored čeone, za ultraše je i GPS-uređaj obavezan!

Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Na delu od Podgoje ka Karanfilima preporučujemo da ih spakujete. Tu vam trebaju slobodne ruke. Posebno za Sky Race preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd.). Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl i vodič trke (Prokletije Race Guide 2020.) i na tehničkom sastanku 14. avgusta 2020. u petak u 21:00 č. u Eko Katunu Rosi u Vusanju.

Podizanje startnih paketa:

Rejs-ofis (baza trke) je u Vusanju u Eko Katunu Rosi EKO KATUN ROSI – OLD TOWER HOTEL GUSINJE u petak od 17 do 23 č.

Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko za obe distance, ne starije od godinu dana. Prijave se otvaraju u januaru, a zatvaraju u ponedeljak 13.7.2020. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate).

U učesničkom paketu za Sky Race trkač dobija unikatnu finišersku medalju i custom buff, ako plati kotizaciju do 15.5.2020. Nakon tog datuma, umesto bafa, dobija se učesnička majica (pamuk). Kotizacija je 2.000 dinara (17 evra). Nakon 15.6.2020. kotizacija je 3.000 dinara (25 evra).

U učesničkom paketu za Sky Ultra trkač dobija finišersku medalju i Compressport majicu, ako plati kotizaciju do 15.5.2020. Nakon tog datuma, umesto CS majice, dobija se aktivna majica (domaći brend). Kotizacija je 3.500 dinara (30 evra). Nakon 15.6.2020. kotizacija je 4.600 dinara (39 evra).

Prijave su, kao i uvek, na portalu www.trka.rs.

Učesnički minibus (20 mesta) ide kao i na ranijim trkama. Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 2.000 dinara. Dakle, isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće u petak 14. avgusta u 8 č. ujutru sa parkinga Kombank arene. Vraća se u nedelju, pokret u 12:30 ispred Eko Katuna Rosi i zaustavlja se u Gusinju. Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za minibus.

Pravila:

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija.

Jedino mesto za odustajanje gde možemo obezbediti prevoz na cilj jeste KT u Grbaji. Za ultraše će biti izvodljivo i u katunu Popadije.

Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Limit: 299 trkača za SkyRace, 99 trkača za SkyUltra!

Trka će nositi bodovanje u okviru Skyrunning Lige Srbije za 2020. u formatu Sky Classic. Svaka trka na Prokletijama nosi 50% više bodova u sezoni 2020. Obe trke imaju i alternativnu stazu (opciju B) u slučaju lošeg vremena. Moguće je i prebacivanje trke na nedelju, ako organizator proceni da je bezbednije.

Smeštaj:

Preporuka za smeštaj za sve trkače je da što pre bukiraju hotele, vikendice i eko-katune. Za početak možete se obratiti lokalnoj TO Gusinje turizam@opstinagusinje.me

Više informacija od marta u vodiču trke.

Korisne informacije:

Link za praćenje prognoze

Dodela nagrada:

Ispred opštine Gusinje u subotu 15. avgusta 2020. u 21 č. kod startne/ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena, održaće se u kafeu preko puta opštine. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

Spremite se za najlepšu i najizazovniju trku Balkana od osnivanja Lige!

Vidimo se na Prokletijama!

Prijave:

trka.rs