Sokolov put SkyRace
09.septembar 2017.

Četvrto izdanje već dobro poznate trke širom Balkana, Sokolov put, zakazano je za 9. septembar. Prvi sky race u Srbiji, realno najatraktivniji greben i trka u svetu nebeskog trčanja u našoj zemlji. Dobro poznata staza na Suvoj planini, od Niške Banje do njenog najvišeg vrha, Trema (1810mnv), od ove godine doživljava promenu tako da trkači idu do planinarskog doma Studenac na Bojaninim vodama. To će biti glavna trka koja nosi bodove za Ligu kao Sky Classic format sa 20% većim bodovanjem od Kopaonika. biće dugačka 30 km uz 2270 m uspona i 1.660m spusta. Pored nje ćemo organizovati i kraću trku, koja se ne boduje za Ligu ali predstavlja pravi ugođaj za ljude koji žele da uživaju ili tek ulaze u svet skyrunninga. Ta staza će imati 15km sa 1.100m uspona i 500m spusta. Start i cilj su isti kao za dužu trku (Niška banja – Bojanine vode), s tim što posle Mosora trkači idu na dole a ne ka Sokolovom kamenu.

U slučaju lošeg vremena, trka se odlaže za dan kasnije (nedelja 10. septembar).

Prijave se otvaraju u ponedeljak 10.jula, a zatvaraju u petak u 16h 18. avgusta na portalu: trka.rs. Nakon ovog datuma, nema naknadnih prijava zato obezbedite vaš startni broj na vreme. Kotizacija za učešće na trci od 30km iznosi 2.000 din ili 17 e za strane trkače. Startni paket obuhvata: učešće na trci, promotivnu majicu, okrepu na stazi, prevoz nakon završetka trke, ručak nakon trke kao i finišersku medalju. Kotizacija za učešće na trci od 15 km iznosi 1.200 din ili 10 e za strane trkače. Startni paket obuhvata: učešće na trci, okrepu na stazi, prevoz nakon završetka trke, ručak nakon trke kao i finišersku medalju.

Prvih 50 koji uplate kotizaciju moći će da obezbede sebi mesto u učesničkom autobusu uz doplatu od 1.200din na relaciji BG-Niška Banja-BG. Nakon čekiranja prvih 50, učesnici će dobiti info o doplati. Učesnički autobus kreće 8. septembra, u petak u 17h, sa parking Kombank Arene u BG-u, dok je povratak iz Niške Banje planiran za nedelju, 10. septembar u 19h.

Najbolje takmičare očekuju vredne novčane i robne nagrade. Proglašenje pobednika i dodela nagrada biće organizovana u Niškoj Banji istog dana, 09. septembra u 18 časova.

Za sve koje žele da upotpune svoj boravak u Nišu, dobiće u ponudi i nekoliko avanturističkih izleta za nedelju, 10. septembar. Abzajl niz Mosor, kajak turu Nišavom (dvosedi), više informacija na upit.

Opis staza i program trke

Sokolov put od 30km vas vodi iz centra Niške Banje (280mnv) preko Koritnika, Crnog kamena, Mosora, Sokolovog kamena, Trema (1.810mnv) do Bojaninih voda (860mnv). Jedna od najatraktivnijih ruta u našoj zemlji, definitivno sa najjačim usponom, sjajnim vidikovcima duž grebena Suve.

Profil, gps zapis i kartu staze možete naći na kraju ovog texta. Staza će biti markirana klasičnim planinarskim markacijama i trakicama, dok će svaki punkt imati oznaku sa kilometražom i nazivom KT. Prvih 12km staza je makadamska (mix zemlje i kamena) sa mogućnošću da će biti i blata na nekim delovima. Od 12km do 19km je kozija stazica puna kamenja (krečnjački teren), tu nema blata. Vrlo teška za trčanje, budite pazljivi! Posebno atraktivna i tehnički zahtevnija na Mosoru (spuštanje), gde se može osetiti pravi duh skyrunninga. Od 19km do Trema je isto uska kozija stazica, ali mnogo bolja za trčanje, ne očekujte blato. Sa Trema (to će sad biti kontrolna tačka) se vraćate istim putem do Devojačkog groba gde vas čeka okrepa i spust ka Bojaninim vodama. Prva dva km na dole su tehnički zahtevna, strma kozija staza sa bočnim nagibom i treba voditi računa. Od 28 do 30km je širok makadamski put. Ova staza celom dužinom nema ni 1m asfalta! Limit za ovu trku je 8h tj do 16h.

Sokolov put od 15km ima istu satnicu/lokaciju starta i deonicu do Repetirora (kontrola podno Mosora) a odatle trkači idu uskim makadamskim putem na dole, posle 1,5km put naglo skreće na desno i blago uzbrdo, odatle imate još 1,3km do cilja a od toga je poslednjih 300m asfalt. Trkači na 15km dolaze iz suprotnog pravca za razliku od takmičara na 30km. Na ovoj stazi će biti dve kontrole i okrepe (Rautovo i Rajac) a limit je 5h tj do 13h.

Start trke je 9. septembra u 8 časova kod fontane u centru Niške Banje kao i svake godine. Postoji jedna kategorija prijava – trkači a dve distance. Na Bojaninim vodama će vas čekati “drop bag”-ovi sa rezervnim stvarima i prevoz do Niške Banje, tj. početne tačke. Na Bojaninim vodama javljate se organizatorima radi dobijanja vaučera za prevoz i ručak koji će vas čekati u/ispred doma. Poslednji prevoz sa Bojaninih voda kreće u 16:30 časova, nakon tog vremena celokupna organizacija i logistika se povlači u Nišku Banju sa GSS-om. Limiti će se striktno poštovati kao i svake godine.

Kako bi vaša trka bila validna, potrebno je da na trci imate jasno istaknut startni broj i uvek sa sobom evidencioni karton koji će vam kontrolori čekirati na kontrolnim tačkama. Ukoliko imate čekirane sve KT, završili ste trku. Pored kontrolnih tačaka, na stazi su postavljane i osvežavajuće stanice, sa vodom, voćem, slatkišima, hranom itd.

Kontrolne i osvežavajuće tačke na stazi Sokolov put 30km:

KT 1 – Rautovo – 6 km. Kontrola + H2O (nema nošenja vode)

KT 2 – Rajac – 9 km. Kontrola + H2O. Refresh point (voće, hrana..) moguće je doliti vodu u lične bidone ili mehure

KT3 – Repetitor – 13 km. Kontrola + H2O moguće je doliti vodu u lične bidone ili mehure

KT4 – Sokolov kamen – 17 km. Samo čekirate karton

H2O point – Devojački grob – 19km (nema nošenja vode)

KT5 – Trem – 22 km (samo kontrola)

H2O point – Devojački grob – 26km (nema nošenja vode)

FINIŠ – Bojanine vode planinarski dom Studenac (30km)

Kontrolne i osvežavajuće tačke na stazi Sokolov put 15km:

KT 1 – Rautovo – 6 km. Kontrola + H2O (nema nošenja vode)

KT 2 – Rajac – 9 km. Kontrola + H2O. Refresh point (voće, hrana..) moguće je doliti vodu u lične bidone ili mehure

FINIŠ – Bojanine vode planinarski dom Studenac (15km)

Obavezna oprema koju morate imati na stazi: astro folija i pištaljka. Nije potreban lekarski pregled. Nema ostavljanja ličnih stvari na punktovima! GSS ide poslednji i “čisti” stazu.

Registracija i sastanak pred trku – Niška Banja 08. septembar od 18 do 23h

Registracija takmičara, preuzimanje startnih paketa i sastanak učesnika i organizatora održaće se dan pred trku, 08.septembra u periodu od 18 do 23h. Prilikom registracije, takmičar mora lično prisustvovati, potpisati izjavu odgovornosti, preuzeti startni paket. Molimo vas da pripremite 200 din ili 2 e kao depozit za vaš startni broj koji nam nakon trke vraćate, mi vama novac ili ga možete zadržati. Ukoliko su vas vaši prijatelji koji su morali da otkažu učešće zamolili da im pokupite startne pakete, molimo vas da to uradite u periodu predvidjenom za registraciju. Nakon toga se paketi ne mogu preuzeti. Svi mladji od 18 godina moraju imati potpisanu saglasnost roditelja, overenu u sudu. Naknadno objavljujemo lokaciju race office-a.

Prilikom registracije dobijate kesu sa ispisanim vašim startnim brojem za odlaganje rezervnih stvari koje će vas čekati nakon cilja na Bojaninim vodama. Možete nam doneti i vaše drop begove, rančiće sa jasno ispisanim brojem na njima. U sklopu startnog paketa dobijate gratis prevoz od Bojaninih voda do Niške Banje kao i ručak nakon trke. Postojaće i vegeterijanska opcija. Vaučere za ove usluge dobijate nakon trke na Bojaninim vodama ukoliko budete imali startni broj na sebi. Takođe na B.vodama dobijate i finišerske medalje ukoliko vam je karton komplet overen i limit nije probijen. Nagradni fond objavljujemo do 01.09.2017.

Sve što morate obaviti pred trku od formalnosti ili pitati, uradite to do 5.septembra.

Smeštaj u Niškoj Banji i okolini

Niška Banja raspolaže raznovrsnim smeštajnim kapacitetima, od manjih hotela, apartmana do jako pristupačnog privatnog smeštaja. Na raspolaganju vam je sportska hala u kojoj se može spavati, ponesite vreću i podlošku. Ispred sportske sale nalazi se veliki parking prostor gde možete parkirati vaša vozila. Kamp prostor kod Školske česme koji je bio organizovan proteklih godina ove godine će nažalost biti bez obezbedjenja, tako da ko odluči da bude smešten u kampu, sam odgovara za svoje stvari. Zato preporučujemo salu jer je u pitanju septembar i noći mogu biti hladnije. Pride tu su vam i tuš kabine, wc…

Više informacija o smeštaju potražite na sledećem linku ili kontaktirajte http://www.visitnis.com/ Na sajtu Turističke organizacije možete se detaljnije informisati o Nišu i njegovoj okolini, prirodnim i kulturnim atrakcijama i sebi upotpuniti vikend boravak. Pored veoma atraktivne Suve planine, posetite Jelašničku ili Sićevačku klisuru, kao i neke od jedinstvenih kulturnih spomenika Ćele Kulu i novootvoreni arheološki lokalitet, Medijanu.

Video 2014.

Video 2015.

Video 2016.

Facebook stranica Sokolov Put

Finalne i detaljnije informacije o programu trke dobićete i neposredno pred trku, do tada uživajte u treninzima. Vidimo se na Suvoj planini, gde ćemo zatvoriti Skyrunning sezonu za 2017. godinu.

Trka se i ove godine organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Niša i Opštinom Niška Banja.

Vidimo se Sokolovi!

Sokolov Put 15km gpx

Sokolov Put 30km gpx

Sokolov Put 15km gpx
Sokolov Put 30km gpx