Lužnički megdan 2017. – Sky Ultra
15. jul 2017.

Vreme je da predstavimo novu lokaciju za nebesko trčanje u Srbiji. Treća trka sezone zakazana za 15.jul 2017. U pitanju je jedna distanca od 65km sa 3.250m uspona, formata „Sky Ultra“ u dve kategorije.

Prva, individualna, nosi bodovanje za Ligu i UTMB poene (uskoro dobijamo potvrdu i broj bodova). Druga, timska (štafetna) gde će prva deonica biti duža i „pitkija“ za trčanje a druga malo kraća ali sa tehničkim deonicama. Timska trka se ne boduje za Ligu i ne nosi UTMB bodove ali će se zvanično pored prva tri najbrža tima u muškoj i ženskoj kategoriji nagraditi i pobednički miks tim (muško-ženski). Ova trka je namenjena za one koji vole timski duh, kraće distance i nove predele uz sjajno druženje koje ide uz skajraning.

O lokaciji

Lužnička kotlina i okolne planine (opština Babušnica) su pravi dragulj kad je u pitanju aktivnost u prirodi. Potpuno netaknutno i zaboravljeno mesto, jako siromašno i zanemareno. Odlika ovog kraja je neverovatan miks prirodnog bogatstva, od kanjona, jama, pećina, reka, sastava stena, zelenih kupastih vrhova Rodopa pa do krečnjačkih Karpatsko-Balkanskih planina. Stara konzervirana sela, sjajni granični putevi, vidikovci, mnoštvo izvora na velikim nadmorskim visinama i vrlo gostoljubivi ljudi.

Sama Babušnica je u kotlini, varošica bez velikog smeštajnog kapaciteta. Golemi Stol dominira sa svojim impozantnim vrhom, dok je Ruj najviši vrh te regije i nalazi se na samoj granici sa Bugarskom. Zvonačka banja je još jedan biser ove opštine, sa termalnim izvorima, klisurama, gde je nekad išao voz „Ćira“ i krečnjačkim vrhovima na sve strane.

Učesnički autobus i smeštaj

Prvih 40 učesnika koji plate kotizaciju, ostvaruju pravo na učesnički autobus i to potvrdjuju doplatom od 1.200 dinara. Mail sa instrukcijama se dobija naknadno. Autobus kreće u petak 14.jula u 16h sa parkinga kod Kombank Arene. Isti se vraća u nedelju 16.jula u Beograd, polazak je zakazan u 14h ispred kupališnog kompleksa „Babušnica“. Za smeštaj kontaktirate TO Babušnicu na mail tobabusnica@gmail.com i napominjemo da su jako oskudni kapaciteti. Na kupališnom kompleksu imate opciju šator i salu, plus tuševe. Imamo čuvara u sklopu tog kompleksa ali svakako preporučujemo da vaše vredne stvari držite u kolima ili da nam ih date na čuvanje. Salu i tuševe mogu koristiti samo učesnici trke.Drop bag-ovi ultraše čekaju u selu Preseka na 37,5 km trke gde se nalazi treća kontrolna tačka sa okrepom (KT3, mesto gde je i izmena štafeta za timove). Za štafetu ne postoji opcija drop bag-ova, vaša izmena vam može poneti neophodne stvari do Preseke. Svi koji pređu finiš liniju su u Babušnici, nadomak svog smeštaja.

Trka

Baza trke i lokacija kampa & hale je na kupališnom kompleksu nedaleko od centra Babušnice. Tamo ćete preuzeti startne pakete, postaviti šatore ili vreće u sali i imate tuševe na raspolaganju. Baza trke i „race office“ startuje sa radom u petak od 18h i zatvara se u 23h.

Start trke je u Zvonačkoj banji u kanjonu Cedilka, zakazan je za subotu u 7:30. Polazak je u 6 ujutru ispred opštine Babušnica. Tim autobusima idu svi koji trče ultru i prvi u štafeti. Druga štafeta kreće busevima u 8:15 sa platoa ispred zgrade opštine i ide do sela Preseka gde se radi izmena.

Cela staza će biti pokrivena trakicama i planinarskim markacijama. Posebno napominjemo, da ćemo specijalno za ovu trku koristiti crveno-žute markacije. Razlog je taj, da bi se razlikovale od postojećih planinarskih u toj regiji jer ćemo se prepletati na nekoliko lokacija.

Sky Ultra – 65 km 3.250 D+ 2.200D-

Odmah na startu prolazite tunel i krećete uzbrdo ka Asenovom kale-u i dalje ka graničnoj stazi u regionu karaule Sip. Idete 7/8km dok ne dođete do graničnog makadamskog puta i odatle skrećete desno i lagano se penjete ka vrhu Vetren i ka Ruju. Prva kontrolna tačka i okrepa se nalazi na 14-om km trke (KT1 Vuči del) nepuna 2km od najvišeg vrha regije (Ruj 1.706mnv). Solidna distanca od starta do prve okrepe tako da vodite računa i budite polu-autonomni kao što se to i očekuje na ultra distancama širom sveta. Ponesite dovoljno vode i energetskih gelova. Nakon prve kontrole izlazite na vrh Ruja gde nas čeka naš kontrolor (obavezna dodatna kontrola, bez evidencije na vrhu ide diskvalifikacija), vraćate se istom stazom na KT1 i odatle nastavljate graničnim putem ka karauli Vuči del i Biljinim barama. Malo pre Biljinih bara se odvajate sa granične staze. Na Biljinim barama je KT2, okrepa i 29km trke. U pitanju je velika makadamska raskrsnica između četiri sela (Crvena jabuka, Preseka, Rakita i Vuči del). Imate 15km između prve i druge okrepe/kontrole ali je put blago valovit ili nizbrdo tako da ćete brzo preći tu distancu za razliku od dela „start – KT1“. Sa KT2 idete uzbrdo ka obroncima Crnog vrha (zaobilazite sam vrh sa desne strane) i spuštate se ka selu Preseka gde je KT3, okrepa, drop bags i 37,5km trke. Na KT3 ide provera obavezne opreme.

Od KT3 (Preseka) idete uzbrdo na greben Stolske planine i prilazite „sa leđa“ selu Kijevac i Golemom Stolu (moćni vrh Lužnice). Na ulazu u selo Kijevac je KT4 i okrepa, na 49km trke. Odatle penjete krševiti vrh Golemog Stola grebenom i vraćate se istom stazom na isti punkt (obavezna dodatna evidencija na vrhu od strane naših kontrolora , bez nje ide diskvalifikacija). Taj deo je baš tehnički i vodite računa.

Nakon silaska istom stazom overavate opet KT4 i to sad kao KT5 (52km trke) uz proveru evidencije na vrhu. Odatle makadamskim putem idete ka selu Stol gde se u centru nalazi KT6 i okrepa (57km trke). Odatle miksom asfalta i makadama imate cca 8km do cilja u centru Babušnice preko sela Vava i Kaluđerevo.

Trka ima ukupno 3km asfalta i to tek od Stola (57og km trke). Vremenski limit na cilju je 14h (subota 21:30h). Pored tog limita, biće još dve vremenske kapije na KT 3 (16h) i KT4 (18:30h).

Sky Ultra – štafeta 37,5/27,5km

Prva štafeta, start sa ultrašima, iste kontrole, okrepe i izmena na KT3 Preseka. Tu je 37,5km sa 1.850m uspona & 1.140m spusta i kraj (izmena). Ide preuzimanje evidencionog kartona i startnog broja, provera obavezne opreme prvoj i drugoj štafeti na samoj primopredaji. Prva štafeta ne mora imati čeonu lampu! Odatle mi prebacujemo prvu štafetu vozilima u Babušnicu na cilj. Preporučujemo timovima, da svojoj drugoj izmeni delegiraju stvari (drop bag) ukoliko ima potrebe.

Druga štafeta pred sobom ima 27,5km i 1.400m uspona & 1.100m spusta, kraća i tehnički teža deonica. Ista ruta, isti zadatci, iste okrepe i kontrole kao kod ultraša. Dakle, za drugu štafetu prva KT i okrepa je KT4 Kijevac na 11,5km od Preseke, druga na istom mestu KT5 (drugi dolazak) po silasku sa Golemog Stola na 14,5km, pa treća na KT6 Stol (19,5km tj 5km od prethodne) i cilj u Babušnici na 27,5km.

Sve u svemu, očekuju vas fantastični vidici, zaboravljeni putevi, konzervirana sela, pitka izvorska voda i prava avantura daleko, daleko od civilizacije! Nemojte se zbuniti ako vam put preseče srna, vepar, lisica, vuk ili poskok. Oni su na ovoj teritoriji većina.

Ps. Isti limiti važe i za štafetu! Od cilja u centru Babušnice do race office-a (hale/kampa) imate 7-10 minuta laganog hoda.

Obavezna oprema:

  • Pištaljka
  • Astro folija
  • Mobilni telefon
  • Čeona lampa (ova stavka samo ne važi za prvu štafetu, ultraši i druga štafeta – obavezno).

Za svaku stvar, koja nedostaje ide penal od 30 minuta. Ukoliko nedostaju dve stvari – diskvalifikacija. Ukoliko izgubite evidencioni karton ili startni broj, ide automatska diskvalifikacija. S obzirom da je sredina jula u pitanju, nosite dosta vode sa sobom!

Kotizacije i prijave:

Kao i uvek prijave idu preko portala trka.rs i otvaramo ih za Lužnički megdan 06.aprila (četvrtak) a zatvaramo 26.juna (ponedeljak) u 16h. Naknadne uplate ne prihvatamo, niti vraćamo. Takođe, bitno, ne postoji opcija prebacivanja kotizacija na drugu trku u okviru Lige.

Sky Ultra 65km – 3.200 dinara, u startni paket ide aktivna majica.

Sky Ultra Štafeta 37,5km/27,5km – 4.000 din, napomena, aktivne majice za obe štafete i dodatni troškovi logistike i prevoza prve štafete do starta.

Učesnički ručak:

Svaki učesnik dobija vaučer u startnom paketu i može ga iskoristiti nakon trke u restoranu „Dva Slavuja“ Saše Ivkovića 60, Babušnica.

Dodela nagrada:

U 20h kod ciljne kapije u centru Babušnice, za prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji (ultra). Za prva tri tima u muškoj i ženskoj kategoriji štafete (tima) plus za najbolji miks tim (muško-žensko).

Profile, karte, gps zapise i lokaciju race office-a možete naći ovde

Prva štafeta gpx

Druga štafeta gpx

Ultra gpx

Prva štafeta gpx
Druga štafeta gpx
Ultra gpx
GE Babušnica prikaz bitnih lokacija