Dragi trkači,

Ispred vas je kalendar izbornih trka i uslova za svetska prvenstva za 2024. godinu. Napravljeni su model i sistem kvalifikacija, kao i bodovanje za nacionalnu ligu.

Nacionalna liga i sistem za 2024:

Ulazimo u desetu sezonu i vreme je za nov sistem rangiranja. Imamo tri formata, VK zbog Svetskog (seniorskog i juniorskog): Sky Classic (Sky Race), Vertical KM (Rumija) i Sky Extra (Ultra + Durmitor). Na raspolaganju vam je 6 trka/lokacija.

Bodovanje je isto kao i ranije – svaka trka nosi sledeći iznos počev od prvog mesta: 100-80-70-60-54-48-42-36-30-26-22-18-16-14-12-10-8-6-4 zaključno sa 20. pozicijom i kod muškaraca i kod žena. Stara planina (SkyRace i Ultra Kopren), Prokletije i Durmitor će, kao odabrane trke u sezoni 2024, nositi 50% više bodova za svaku poziciju. Ultra Midžor na Staroj nema 50% više bodova.

Za finalnu rang listu uslov je da imate 3 trke iz kalendara. Nema uslova za formate, ali ko ima 4 trke i ta će se računati. Možete imati i sve trke, ali računaju vam se četiri najbolja rezultata, a znate koje trke nose 50% više bodova. Dakle, 3 je minimum za finalnu rang listu, 4 maksimum.

Kalendar za 2024:

  • Kolašin SkySnow // računa se kao SKY format i biće izborna trka za seniore za tu disciplinu za Svetsko u Španiji (septembar), i za starije juniore U23 za juniorski SkyRace (Rumija svetsko juniorsko, kraj juna) i za masterse u Portugaliji (april). Dok će pobednici u obe konkurencije (posebno SRB, posebno MNE) automatski ići na Svetsko SkySnow prvenstvo u Italiju 7. marta.
  • Lužnički SkyRace // format Sky Classic, boduje se za Ligu i Juniorsko (sve formate).
  • Ultra Trail Stara planina // (Ultra Midžor ne nosi 50%) svi formati su izborni za Svetsko seniorsko u Španiji.
  • Rumija Skyrunning, Svetsko juniorsko prvenstvo // VK i SkyRace izborne za Svetsko seniorsko, SkyTrail nije i ne nosi bodove za Ligu.
  • Durmitor SkyRace // izborna trka za svetsko seniorsko za Ultru, nosi 50% više bodova za Ligu.
  • Prokletije SkyRace & SkyUltra // nosi 50% više bodova za Ligu.

Nakon svake trke, u roku od 7 dana izbacujemo ažuriranu rang listu. Lista se pravi od Lužnice (obećavamo). Pobednici Lige (u obe konkurencije) dobijaju startni broj i avio kartu za SkyMaster u 2024. (20.novembar / Marato dels Dementes, Valensija, Španija 42km 3.800D+), kao i unikatnu majicu.

Ispod imate “ranking” liste za sve sezone. Sem 2020. i 2021. gde je to bilo nemoguće zbog Covid situacije (malog broja trka).

RANKING 2023 RANKING 2022 RANKING 2019 RANKING 2018 RANKING 2017 RANKING 2016 RANKING 2015

 

Uslovi za nacionalne timove SRB & MNE:

Da biste uopšte ušli u proceduru za Svetska prvenstva u 2024. godini, morate popuniti ovaj upitnik

i poslati ga na mejl: skyrunning.serbia@gmail.com najkasnije do 15.12.2023.

VK format, na raspolaganju imate JEDNU trku u kalendaru za Svetsko seniorsko koje će se gledati. Bar-Rumija (Vrsuta VK). I kontrolni test na Rtnju (sever) TBA. Seniori moraju realizovati OBA uslova da bi ujurili normu. Za juniore samo Rtanj, s tim da ovde juniori mogu juriti i uslov za SkyTrail za Bar Svetsko (Youth A & B).

SKY RACE formati, seniori imaju na raspolaganju Kolašin SkySnow, SkyRace Dupljak i SkyRace Rumija. Seniori moraju uraditi dve trke. Juniori koji jure ovaj format imaju Kolašin (dakle samo U23 kategorija) ili Lužnicu – uslov je jedna.

SKY ULTRA format, seniori imaju na raspolaganju obe Ultre na Staroj, kao i Durmitor SkyRace. Dovoljno je da urade jednu – ako ne ispune uslov na Staroj imaju popravni na Durmitoru.

 

* Više o sistemu i dodatnim detaljima krajem godine, nakon vaših zvaničnih prijava.