Dragi nebeski trkači,
Ulazimo u devetu sezonu i vreme je za nov ranking sistem. Za razliku od prethodnih godina, sad imamo tri serije, vraćamo VK zbog Evropskog prvenstva: Sky Classic (Sky Race & Sky Snow), Vertical KM i Sky Extra (Ultra). Nećemo imati finalnu (elitnu) trku – Sky Master. Na raspolaganju vam je 5 trka / lokacija.
Bodovanje je isto kao i ranije svaka trka nosi sledeći iznos počev od prvog mesta: 100-80- 70-60- 54- 48-42-36-30-26-22-18-16-14-12-10-8-6-4 zaključno sa 20. pozicijom kod muškaraca i kod žena. Stara planina i Prokletije će kao odabrane trke u sezoni 2023. nositi 50% više bodova za svaku poziciju. Samo SkyTrail na Staroj se ne boduje.
Za finalnu rang listu uslov je da imate četiri trke iz kalendara i jedna mora biti ultra. Sinjavinu ćemo staviti pod Sky Ultra kako bi vam olakšali. Pored Stare 64km i Prokletija 50km, imate još jedan “joker” u Mojkovcu. Dakle, računa vam se četiri najbolja rezultata po ovom principu (3 trke u mixu Sky Classica/VK + 1 Ultra). Naravno možete uraditi svih 5 trka, kalkulacije su vaše. Računa vam se 4 najbolja rezultata ali je Ultra obavezna i “poslednji voz” za taj format vam je Sinjavina.

Kalendar za 2023.

  • Jahorina SkySnow // 15km 1.150D+- // 11. mart
  • Ultra trail Stara planina // 5, 13, 34 & 64km // June 10 (VK, Sky & Ultra. Sky Trail is not scored)
  • Prokletije VK, SkyRace & SkyUltra // 4, 30 & 50km // 14 – 16. jul (open race & European Champs, za nacionalnu ligu boduje se svaka trka bilo da ste na trci otvorenog tipa ili član reprezentacije)
  • Sinjavina SkyRace // 34km 2.100D+- // 19. avgust 
  • Lužnički SkyRace // 25km 1.600D+- // 7. oktobar

Nakon svake trke, u roku od 7 dana izbacujemo ažuriranu rang listu. Lista se pravi od Stare planine.
Ispod imate “ranking” liste za sve sezone. Sem 2020. i 2021. gde je to bilo nemoguće zbog Covid situacije (malog broja trka).

 

RANKING 2023 RANKING 2022 RANKING 2019 RANKING 2018 RANKING 2017 RANKING 2016 RANKING 2015

 

Ispred vas je kalendar izbornih trka za Evropsko prvenstvo u skajraningu za 2023. godinu. S obzirom na to da smo dobili „zeleno svetlo“ za učešće nacija koje nemaju zvanične skyrunning asocijacije, napravljen je model i sistem kvalifikacija.

SLO/CRO/BIH

Da biste uopšte ušli u proceduru, morate popuniti ovaj upitnik „Upitnik SLO/CRO/BIH.docx“ i poslati na mejl: skyrunning.serbia@gmail.com najkasnije do 01.12.2022.

VK format, na raspolaganju imate TRI trke u kalendaru koje će se gledati. Morate realizovati DVE da biste ostavarili plasman. Pobednik/pobednica, pa će se gledati dalje pozicije do 10% vremena u plusu u odnosu na prvog/prvu. Primer, ako prvi na Biokovu ide 50 minuta, gledaće se rezultati do 55 minuta. Daljeg bodovanja nema. U slučaju da samo drugoplasirani ima vreme u tim okvirima, to je to (dobija 80 bodova i daljeg bodovanja nema). Ukoliko je 10 osoba u tom rasponu, gleda se do šestog mesta. Po propozicijama ISF-a maksimalno učešće je 6 osoba po formatu po naciji, ako uđu u taj raspon 50-55 minuta, nema širenja liste ispod šestog mesta.

Bodovanje ide: 100-80-70-60-54-48.

Sabiraju se bodovi sa dve trke.

Naravno, možete uraditi i sve tri trke, ali ćemo mi gledati dva najbolja rezultata.

SKY RACE format, sve je isto kao i za VK. S tim što na raspolaganju imate PET trka.

SKY ULTRA format, ovde je računica ista, samo što je uslov jedna trka (naravno, opet možete uraditi dve i mi gledamo najbolji rezultat). Na raspolaganju imate TRI trke.

*Možete juriti učešće na VK i SKY, dakle to je jedina opcija gde možete ući na Evropsko na dva starta. Ne postoji opcija VK i ULTRA ili SKY i ULTRA. To onda podrazumeva učešće na dva VK i dva SKY formata po navedenom kvalifikacionom kalendaru. Imajte u vidu da je to mnogo teži put.

**Gleda se uvek vreme pobednika/pobednice overall, ne najbolje vreme po naciji

Wild card po nacijama. Ukoliko neka od država nije izborila mesto u overall rankingu i bodovanju, jedno muško i žensko po naciji dobija start na Evropskom (u svom formatu, za koji je stigla prijava), ako ispuni dva pravila (B norma):

  1. Imaju broj navedenih trka (2 od 3 VK, 2 od 5 SKY ili 1 od 3 ULTRA)
  2. Budu u top 10 overall na te dve trke i najbolji iz svoje zemlje

Prva pozicija za svoju zemlju ispod 6-og mesta, primenjuje se za obe trke (VK & SKY) ili jednu (ULTRA).

Na taj način daje se prostor zemljama da izbore mesto, ali ipak postoji nivo kvaliteta.

SRB/MNE

Isti je princip, samo se moraju uraditi Jahorina i Stara planina obavezno (na Staroj se samo SkyTrail ne boduje). Prvi korak da biste uopšte ušli u proceduru, morate popuniti ovaj upitnik „Upitnik SRB/MNE“ i poslati na mejl: skyrunning.serbia@gmail.com najkasnije do 01.12.2022.

Širi tim reprezentacije se već zna, poslaće se upitnik direktno sportistima, a ko ima ambicije da izbori status u reprezentaciji, javlja se po navedenoj proceduri. Nakon toga dobijate još detaljnija uputstva za izborni tim i rad. Od sad zvanični selektorski tim sprovodi stručni monitoring i plan svakog člana. Nakon popunjavanja upitnika slede testovi opterećenja sa spirometrijom i dostavljanje plana treninga za 2023.

Ukoliko imate svog trenera, radi se u dogovoru i skladu sa selektorskim timom. Pogotovo odabir trka. Ko nema trenera, stručni tim mu je na raspolaganju da spremi struktuirani plan.

Selektorski tim: Ivan Tovilović i Miloš Milisavljević.