Bobija SkyTrail & Ultra SkyMarathon
29.april 2016. Ljubovija (25 i 56km)

 

”Trešnjica refresh”
SkyTrail i Ultra SkyMarathon Tornička Bobija održaće se 29. aprila (neradni dan, Veliki petak, uoči Vaskrsa) u najživopisnijim predelima opštine Ljubovija i planine Bobije. Svi koji su učestvovali 2015. znaju šta ih čeka, a ostali će se tek upoznati sa jednom od najleših trka Skyrunning lige. Mnogi će reći da je kanjon Trešnjice bio surov u septembru, ali ne brinite, u aprilu vas očekuje potpuno osveženje i novo ruho bisera Zapadne Srbije.

Za takmičare su pripremljenja dva formata trke, SkyTrail – dužine 25km sa 1.580 uspona i 600m spusta i Ultra SkyMarathon dužine 56km sa 3.000 m uspona i 2.000m spusta. Start trka zakazan je za 8 časova iz centra Ljubovije kod kružnog toka, ispred zgrade opštine Ljubovija. Prvih 3 km staze vodi kroz sam grad asfatom i kasnije nastavlja obroncima Bobije sa pogledom na Drinu uz smenjivanje pašnjaka, voćnjaka, četinarskih šuma sa sjajnim makadamskim stazama za trčanje.

Prvi Kontrolni punkt KT1 „Vidikovac Nemić“ nalazi se na 8. km gde vas čeka voda i čekiranje evidencionih kartona namenjen svim trkačima na dužoj i kraćoj stazi. Drugi Kontrolni punkt KT2 “Četinarsko Raskršće” nalazi se na 18. km sa okrepom, vodom, hranom i overom evidencionih kartona za obe distance a odatle put na levo (sever, Prisedo) vodi trkače na 25km a na desno (jug, pogled na omegu Drine) na 56km.

Takmičare na 25km očekuje 100m asfalta na 20km i onda jak uspon u prva 2/3km, koji je strm kao ozbiljan Vertical. To je najkraća i najatraktivnija staza koja vodi na sam vrh Torničke Bobije. Cilj je kod Šumske kuće gde vas čeka ručak i vaše stvari (drop bags).

Trkači sa duže distance nakon KT2 “Četinarsko Raskršće” skreću desno ka vidikovcu i posle 3km vide mesto sa koga se pruža najbolji pogled na „omegu“ Drine, nakon čega idu oko Boškovca u zaseok Zabrđe gde se spuštaju 5/6km (obratiti pažnju na izvore) u najlepši kanjon ove regije, kanjon Trešnjice. Staza kojom prolazite kroz kanjon poznata je i kao „đačka staza“ koju su đaci iz okolnih sela svakodnevno koristili za odlazak u školu. Prava kozija staza i jak uspon, u tom delu se spuštate na 300mnv gde će vas za razliku od prošle godine čekati jak huk reke Tribuće.

Specijalni rezervat prirode „Kanjon Trešnjice“ poznat je po strmim odsecima, netaknutom prirodom, ukrštenjem sa rekom i kanjonom Tribuće, kao i lokalitet sa beloglavim supovima, čistača prirode (pazite da im ne postanete plen, trenutno je Boškovac dom 24 para ovi gospodara visine). Iskoristite priliku u Zabrđu da se dopunite vodom, jer vas čeka jak uspon na izlazu iz kanjona ka sledećoj Kontrolnoj tački KT3 „Đački punkt“ koji je na 33km (dakle razmak između KT2 i 3 je 15km) kod škole u selu Gornje Košlje. Tu vas čeka okrepa, slatkiši, hrana, voće, voda i overa evidencionih kartona. Odatle je jasan i velik makadamski put ka sledećoj tački, koji je posle jednim delom asfaltiran. KT4 “Šumska kuća” čeka vas na 41. km, voda i overa evidencionih kartona. Vaš put se ne završava na ovom punktu, već nastavljate dalje preko Rudnika nadole i pravite krug oko Bobije do KT5 „Prisedo“ na 51. km, gde vas čeka okrepa i overa kartona. Na toj deonici ćete imati 1,5km asfalta. Kao i takmičare sa kraće staze i vas očekuje jak vertikalni uspon na Torničku Bobiju i nakon toga dolazak na cilj kod Šumske kuće. To će vam biti drugi put da dolazite do Šumske kuće ali sad sa leđa a nemate ni metar ponovljene staze.

Limit za takmičare na SkyTrailu je 5 sati i 30 minuta (13:30 do cilja). Svi trkači nakon tog vremena nemaju plasman. Limit na Ultri je KT3 6 sati 45 minuta (14:45), KT4 8s ati 20 minuta (16:20) a na KT5 10 sati (18h).
Sve takmičare očekuje ručak dobrodošlice na cilju, sjajan pogled na Medvednik i odmor. Stvari koje ste ostavili na prijavi, čekaće vas kod Šumske kuće.
Nakon trke organizovan je prevoz autobusom do Ljubovije, koji će vas čekati na 200m od Šumske kuće. Kako budete pristizali na cilj tako ćete se grupisati i za prevoz autobusom. Molimo vas za malo strpljenja do sledećeg polaska autobusa, opustite se u prirodi nakon trke i uživajte. Prevoz autobusom mogu koristiti samo učesnici trke.

Prijava i preuzimanje učesničkih paketa održaće se kao i 2015. u prostorijama srednje škole “Vuk Karadzić” u Ljuboviji, od 18 do 22h u četvrtak 28.aprila. Autobus kreće sa parkinga BG Arene u 17h u četrvtak. Kretanje iz Ljubovije u subotu u 10h ujutru za Beograd. Prvih 50 prijava sa uplaćenom kotizacijom – mesto u autobusu. Kamp prostor se nalazi ispred škole, a obezbedjena je i sala za spavanje u školi (ponesite svoju opremu). Adresa škole: Drinska bb. Ljubovija raspolaže malim brojem smeštajnih kapaciteta, te vam savetujemo kamp i salu za spavanje. Kontakt osobe za smeštaj u Ljuboviji i okolini je Turistička organizacija Ljubovija – office.tolj@gmail.com i office@tolj.rs
Kotizacija za SkyTrail će iznositi 1.400 din a za Ultra SkyMarathon 2.600 dinara. Sve prijave kao i do sad idu sa portal trka.rs
Karte, profili, gpx, GE prikaz starta, kampa i race offica su vam u produžetku ovog texta. Prijave otvaramo početkom februara a zatvaramo 10.aprila.
Najbolji rezultat na 25 km u 2015. u muškoj kategoriji 02:03, u ženskoj 03:10. Najbolji rezultat na 56 km u muškoj kategoriji 05:55, u ženskoj 07:47.

Pogledajte kako je bilo na Bobija SkyTrail & Ultra SkyMarathon 2015

TB SkyTrail gpx

TB Ultra Trail gpx

TB SkyTrail gpx

TB Ultra Trail gpx