Kalendar 2018 i sistem bodovanja

Dragi naši nebeski trkači,
Ulazimo u četvrtu sezonu, novi izazovi, (opet) nova pravila svetske asocijacije, što je i normalno jer ovaj sport raste poprilično i sami trkači traže izmene, usklađivanje, atraktivnost. Posle detaljne provere i analize ISF pravila, kalendara, izlažemo vam nov sistem bodovanja za Srbiju i kalendar za sledeću godinu.
Dobro pogledajte novosti i jasne opise za 2018. i 2019. – iancorless.org & skyrunnerworldseries.com
Sad imamo dve serije Sky Classic, Sky Extra (Extreme i Ultra spojene), dok nam se približava i elitna – Sky Master, koja treba da bude kruna sezone, za najbolje u okviru Lige na vanserijskoj lokaciji. Nešto poput Kone u Ironman triatlonu.
Naravno, svaka nacionalna Liga se prilagođava svetskoj koliko može i ima pravo na odstupanja i prepakivanja shodno svojim uslovima. Od ove godine imamo:
Sky Classic format / ova serija je kao što znamo “progutala” formate Sky Trail, Sky Race i SkyMarathon. Trka mora imati minimum 22km.
Sky Extra format / ova serija kombinuje Ultre i Extreme. Kao i za Classic znate o čemu se radi i ukoliko želite da osvežite znanje evo linka.
Sky Master – finalna elitna trka za kraj sezone koja će biti u Sky Classic rangu. Na ovoj trci će se naći top 10 u obe konkurencije + 10 wild card stranih takmičara.

Preliminarni kalendar za 2018.
• 31.mart, Goč (Kraljevo) Sky race i Sky Ultra (dve distance, kao Bobija nekad)
• 1-3. jun – Ultra trail Stara planina Sky race i Sky Ultra (tri distance http://ultrakleka.com/ ) ova trka nosi 50% više bodova u 2018.
• Jul, Rtanj – Sky race (30km 2.200D+) prečkanje
• Avgust, Šarplanina, Sky Race (34km 3.000 D+ i Sky Extreme 57km i 5.400 D+) ova trka nosi 50% više bodova u 2018.
• Septembar, Prokletije Sky Master (22km 3.000D+)
Kopaonik i Soko prave pauzu u 2018. Kopaonik najviše zbog bezobrazluka Nacionalnog parka koji je počeo da naplaćuje ulaz svima. Pored toga što su unakazili centar i dozvoljavaju da se grade hoteli i restorani u prvoj zoni zaštite našli su za shodno da nam prodaju vazduh koji su sami zagadili. Da ne pričamo o seči četinara. Jednostavno – ne želimo da budemo u ataru takvog domaćina. Pratićemo situaciju za 2019.
Sokolov put je na neki volšeban način održan u 2017. i to se ne može ponoviti u 2018. Lokalna samouprava se povlači i svakako ne shvata ozbiljno neke stvari tako da ćemo videti dal će se nešto promeniti do 2019-te. Nema adekvatne podrške a mi ne želimo da “srozamo” kvalitet ovakve trke tako da nam predstoje ozbiljni i dugi pregovori.
Zato se ove godine vraća moćni Rtanj, još moćnija Šara i car svih planina Balkana – Prokletije! Dok nam se planine Kraljeva otvaraju po prvi put, biće to vrlo atraktivna trka sa startom u tvrđavi Maglič preko strmih Stolova ka Goču.
Prvi Sky Extreme u jugoistočnoj Evropi (Šara) i elitni Sky Race na Prokletijama.
Idemo redom:
Goč – 31. mart 2018. Isti format i sistem kao Bobija. Jedna kraća trka između 20 i 30 km koja spada pod SkyRace tj SkyClassic. I jedna ultra od cca 50km – Sky Extra. Start od srednjovekovnog utvrđenja Maglič do Goča, vrlo teške i atraktivne staze, sama lokacija grada Kraljeva je fantastična. Već duže vreme smo u pregovorima i imamo ozbiljnu podršku. Obećavamo vam epsko otvaranje sezone, snežne deonice i divlje konje. Najniža tačka trke (start) 270mnv, najviša 1.785mnv – vrh Željin.
Ultra trail Stara planina 1-3.jun 2018. Tu nema puno priče, sve znate. Ova trka nosi 50% više bodova od ostalih. Prijave su odavno otvorene, po svemu posebna ultra kleka – http://ultrakleka.com/
Druga polovina jula i povratak Rtnja, Sky Race tj Sky Classic (30km 2.200D+) start i cilj su sa južne strane u selu Rtanj. Planina se prečka, jug – vrh Šiljak – sever i nazad istim putem. Čuveno prečkanje ove planine bukvalno “izuva” iz peta a u to ćete se i sami uveriti. Ne treba puno predstavljati ovu planinu!
U prvoj polovini avgusta spremite se za prvi Sky Extreme Balkana, Šarplanina. Trka će biti u potpunosti sa Kosmetske strane, baza će biti ski centar Brezovica. Dve distance, za Sky Classic i Sky Extra bodovanje. Kraća staza će imati oko 34km i 3.000 D+, duža oko 57km i 5.400D+. Start obe trke kreće iz Štrpca, preko Ljubotena, Livadičkog jezera, Piribrega gde kod hotela Molike završavaju svi takmičari na Sky Race-u. Odatle produžava ekipa koja ide na Sky Extreme preko Durlov potoka, Bele Rojne, Crnog kamena, Jezerske čuke i nazad na hotel Moliku. Ta deonica je tehnička sa puno ozbiljnih uspona i za ovu trku se ne mogu svi prijaviti. Postojaće poseban sistem prijava koji će zahtevati i proveru (obavezan test u planini, određeni uslovi itd), broj učesnika na ovoj trci će biti limitiran. Dovoljno govori to, da u tih 57 km imate uspona skoro pa koliko i na 108 km Stare planine. Više detalja o svemu početkom 2018. I ova trka će nositi 50% više bodova (oba formata).
Trka svih trka biće održana na Prokletijama u rangu Sky Race-a a kao Sky Master, sredinom septembra. Na najsurovijem i najlepšem planinskom vencu Balkana, oko 22km sa 3.000D+ tehničkog terena na kojoj će moći da se takmiče samo prvih 10 u muškoj i ženskoj kategoriji ( dakle 20 trkača). Ta rang lista se pravi zaključno sa Šarplaninom a prvi presek bodovanja pravimo nakon Stare planine. Preko toga, biće wild card opcija za 10 stranih trkača i to je maksimum. U slučaju odustajanja iz nekog razloga, moguća je zamena ispod crte (11. 12. trkač / trkačica..)

Rezime:
Imate pet trka pod Sky Classic-om, Goč Sky Race, Babin zub Sky Trail, Rtanj Sky Race, Šarplaninski Sky Race i Prokletije Sky Race. Imate tri pod formatom Sky Extra, Goč Sky Ultra, Ultra trail Stara planina (birate 57 ili 108 km) i Šarplaninski Sky Extreme. Svaka trka nosi sledeći iznos bodova počev od prvog mesta: 100-88- 78-72- 68- 66 i po 2 boda manje za svaku narednu poziciju u plasmanu zaključno sa 30. pozicijom kod muškaraca i sa 15. pozicijom kod žena. Svi formati sa Stare i Šare nose 50% više bodova.
Uslov za bodovanje su tri formata koji pripadaju Sky Classic seriji (Goč, Stara, Rtanj, Šara i Prokletije) i jedan format koji pripada Sky Extra seriji (Goč, Stara ili Šara). Naravno, možete imati i više ali se računaju najbolji plasmani. Presek se pravi od Stare a startna lista za Prokletije nakon Šarplanine.
Da bi vam bilo još lakše, evo svih dobitnih kombinacija za godišnju rang listu 2018:
– Goč Sky Race, Stara Sky Trail, Rtanj Sky Race i Šarplaninski Sky Extreme
– Goč Sky Race, Stara Ultra Trail (57 ili 108km), Rtanj Sky Race i Šarplaninski Race
– Goč Sky Ultra, Stara Sky Trail, Rtanj Sky Race i Šarplaninski Sky Race
Naravno, Prokletije se računaju samo onima koji do Šare uđu u top 10 i na toj trci se odlučuje pobednik Lige.
Pored gore pomenutih trka, skyrunning kamp će biti na Šarplanini krajem jula, početkom avgusta. Više informacija kod nas na sajtu u januaru. Less cloud more sky!