Kalendar 2017

Dragi naši nebeski trkači,

Ulazimo u treću sezonu, pred nama su novi izazovi ali i nova pravila svetske asocijacije. Posle detaljne provere i konsultacija sa ISF-om izlažemo vam nov sistem bodovanja za Srbiju i kalendar za sledeću godinu.

Dobro pogledajte nove formate i jasne opise – http://www.skyrunnerworldseries.com/rules/

To su serije Sky Classic, Sky Ultra i Sky Extreme.

Naravno, svaka nacionalna Liga se prilagođava svetskoj koliko može i ima pravo na odstupanja i prepakivanja u zadatim granicama i uslovima. Prvo što vidimo, nema više Vertikala. Ne utiče na godišnji plasman, odvojen je od ISF-a i ide u nekom drugom pravcu. Rečeno nam je da možemo i dalje gurati taj format ako želimo ali smo za 2017. odlučili da bude bez vertikalnog kilometra.

Sky Classic serija je “progutala” formate Sky Trail, Sky Race i SkyMarathon tako da je cilj samo jedan, trka mora imati manje od 50km i minimum 2.000m uspona. Prvi mora završiti trku za 5 sati. Plus-minus 5 % kako statut i krovna asocijacija kaže i eto, Kopaonik se provukao.

No, to znači da se najkraća distanca na Staroj nije provukla, pa neće imati bodovanje za ligu. Soko naravno ispunjava sve uslove, za najviše ocene.

Za Sky Ultru je bitno da imamo više od 50km i preko 3.000m uspona. Jednostavno, preformulisan naziv Ultra Sky Maratona i ništa više.

Dok su sad za Sky Extreme postavljeni stvarno veliki uslovi i to kakvi! Trka mora imati minimum 4.000m uspona, prvi mora završiti trku između 6 i 10 sati, plus teren mora imati ozbiljnu tehničku težinu. To u prevodu znači: napravite 4.000m uspona u pedesetak km po uzoru na Kimu ili Glen Coe u Škotskoj. E pa takva trka iziskuje ozbiljnu logistiku na vrlo nepristupačnim terenima tako da nam ne preostaje ništa drugo sem da sačekamo 2018. jer svako ozbiljan se neće zaletati olako. Ispuniti ove uslove a da trka ima kvalitet i besprekornu bezbednost nije naivno. Tako da u narednoj godini ipak nećemo raditi taj format dok se ne steknu svi neophodni uslovi za maksimalno bezbednu i kvalitetnu organizaciju. Cilj nam nije da se samo desi taj format, već da trka stvarno zaslužuje naziv Extreme u pravom smislu (i organizacije i težine).

Rezime:

Imate dve trke pod Sky Classic-om, Kopaonik Sky Trail i Sokolov put Sky Race. Imate dve Sky Ultre, Staru planinu (birate 57 ili 108 km) i Lužnički megdan. Za Lužnicu, boduje se samo individualni rezultat, ne štafetni. Sokolov put nosi najveći broj bodova kao i u prvoj sezoni ( 20% više od ostalih).

Uslov za bodovanje su dva formata koji pripadaju Sky Classic seriji (Sky Trail, Sky Race) i jedan format koji pripada Sky Ultra seriji (u našem slučaju samo Sky Ultra jer neće biti Sky Extreme-a). Ali obavezno je da imate po jednu trku iz obe serije da bi ostvarili generalni plasman. Na taj način bi generalni plasman imali i oni sa dve i oni sa tri trke.

Da bi vam bilo još lakše, evo svih dobitnih kombinacija za godišnju rang listu:

– Kop, Stara (57 ili 108km) i Soko

– Kop, Lužnica i Soko

– Kop i Stara (57 ili 108km)

– Kop i Lužnica

– Stara (57 ili 108km) i Soko

– Lužnica i Soko

Naravno, svi koji jurišaju na tron treba da jure tri trke po ovom sistemu.

Sve informacije vezano za Kopaonikhttp://www.skyrunning- serbia.com/kalendar2017/kopaonikskytrail2017.html

Sve informacije vezano za Staru planinuhttp://ultrakleka.com/

Informacije za Lužnički megdan stižu uskoro. Treba napomenuti da će staza imati oko 70km i preko 3.000m uspona. Nema kraće distance ali pored individualne prijave koja će se računati za godišnje bodovanje, trkači se mogu opredeliti i za štafetnu (timsku). To je još jedan vid formata ISF-a koji sad po prvi put primenjujemo. Dakle, dva trkača će podeliti Ultru. Ova lokacija će vam osvežiti nebesko-trkačku zajednicu, to je reon na kom se do skoro realizovala jedina zimska avanturistička trka na turno skijama ( https://vimeo.com/77509388 ).

Lužnički kraj i Derekul su pravo blago naše zemlje, mesto gde se Karpatsko-Balkanske planine susreću sa Rodopskim.

Šarenolikost i netaknutost  kroz spoj oblih gromadnih padina Ruja, krečnjački šiljci Greben i Vlaške planine kao i Golemog Stola čine da ovaj kraj izgleda neviđeno! Bukvalno! Start je planiran u kanjonu Cedilke a više informacija imate uskoro na našem sajtu ( Kalendar 2017 ). Babušnica je spremna da dočeka skyrunnere.

Sokolov put, tu se sve zna a biće i nekih novosti.

Pored gore pomenutih trka, skyrunning kamp opet realizujemo na Vlasini, sad u period od 5. do 12.avgusta. Sky Stairs u Zubinom Potoku će biti 1.jula uz bogat avanturistički program u nedelju. Ova trka se ne boduje za Ligu.

Šarplanina i Prokletije, te manifestacije će po uzoru na legendarnu skyrunning trku KIMA TROFEO biti svake druge godine. Spremite se, winter is coming 🙂