Skyrunning vikend Stara planina 5-7.10.

Outdoor vikend na Staroj planini / Dojkinci

05-07.10.2018.

Skajraning asocijacija Srbije u saradnji sa organizacijom FEA ( https://www.feasee.org/ ) organizuje aktivan eko vikend na Staroj planini u selu Dojkinci. Najbogatiji program do sad i što je najbitnije za svakog po nešto. Porodice, trkače, klince, ljubitelje prirode. Cilj je jedan, podići nivo svesti kod ljudi da moramo čuvati prirodu i zaštićena područja. Mi smo svi korisnici tih predela i uživamo u raznim aktivnostima cele godine.

Smeštaj je u obnovljenom domu u selu Dojkinci, uslovi su sjajni. Nova kuhinja, nove sobe, tuševi, centralno grejanje – https://www.topirot.com/plandomdojkinci a u tom periodu će planina promeniti sve boje. Tik uz dom je i reka.

 

Plan i program

Petak 05.oktobar

 • Dolazak u večernjim časovima, od BG ima 340km do Dojkinaca (Niš – Pirot) a sad se ide dosta brže pošto je veći deo auto puta urađen. Bilo bi dobro da svi stignu do 22:30 u dom.

Subota 06.oktobar

 • 8h doručak
 • 9 – 10h predavanje, Vladimir Savić ( http://coachsavic.com/ ). Puno je molbi stiglo na našu adresu da ponovo održimo neka predavanja za nove skyrunnere. Vladimir će bukvalno biti tu za sva bitna pitanja i savete. Od ishrane, pripreme, treninga do oporavka. Vrlo detaljno i opširno, naravno i nakon predavanja je tu sa nama ceo vikend.
 • 10:15 – 16:30h imate tri opcije. Hiking tura do najzaštićenijih delova Stare, brža i sporija grupa sa klincima. LSD trčanje
 • 16:30 – 17:30h pauza za ručak i slobodno vreme
 • 17:45h slack line za klince i odrasle – sport klub „Tribe“ https://tribe.rs/ & prezentacija freeclimbinga-a za klince
 • 19:15 – 20:15h Aleksandar Panić, najbolji poznavalac Stare planine, prirodnjak (eko sistem Stare i njen značaj). Vrlo zanimljivo i korisno predavanje za sve učesnike!
 • 20:30 h orjentiring trka sa čeonim lampama i mapom – „potraga za blagom“ za klince, deljenje po grupama.
 • 21:30 h slobodno vreme, večera, druženje u domu ili napolju uz vatru

Nedelja 07.oktobar

 • 7h trening snage i istezanja
 • 7:45 doručak
 • 08:30 za spremnu grupu, tura kroz kanjon Vladikine ploče i obilazak čuvene pećine. Ko se odluči za ovu turu mora poneti neopransko odelo. Ovaj deo Stare je netaknut, sa neverovatnim prirodnim odlikama, raznolikost biljnog i životinjskog sveta a posebna atrakcija je prirodno izvajana figura Vladike u pećini. Za trkače je izvodljiv trening do Koprena i čuvenog prirodnog fenomena – krške uvale “Ponor” a ostatak grupe sa klincima ide u obilazak pećine u Rsovcima, igranje sa kozicama, sklapanje košnica, podizanje kampa, sportsko pecanje u Visočici.
 • 15h ručak
 • 16h pakovanje, polazak iz doma, usput obilazimo atraktivan kanjon “Rosomački lonci” i skrivenu pećinu sa potokom “Jevrejin”.

Smeštaj – https://www.topirot.com/plandomdojkinci

Cena paketa za vikend je 3.600 dinara. U tu cenu je uključeno 2 noćenja, predavanja i prezentacije, ture, boravišna taksa i prevoz na relaciji BG – Dojkinci. Limit za prevoz (mini bus) je 20 osoba. Ko se odluči za svoj prevoz ili ne uleti u mini bus na vreme, cena je 1.600 dinara i sami snosite troškove puta.

Deca od 3 do 12 godina imaju popust od 30% na cenu smeštaja a mlađa od 3 godine ne plaćaju ništa. Hranu nosite sa sobom, kuhinja je komplet opremljena i svima dostupna. U selu postoji prodavnica ali oskudno opremljena, imate domet svih mreža.

Prijave će se vršiti isključivo preko našeg emaila: skyrunning.serbia@gmail.com  u naslov maila stavite naziv “Stara planina”. Sve dalje instrukcije i uslove dobijate putem maila. Rok za prijavu je do 25.9. Maximum prijava je 40 osoba. Kad se popune mesta, imate i opciju šatora oko doma.

Less cloud more sky! Vidimo se na Staroj!

Vaš Skyrunning Serbia tim.