Sportski pregled Vita maxima i skajraneri

U sklopu godišnjih nagrada za nebeske trkače Nevena Rajković i Dušan Bazić su u svojim paketima dobili vaučere Vita Maxime (ordinacija sportske medicine). Jako vredan i koristan poklon od naših prijatelja doktorke Anđelković i doktora Dikića. Kompletan sportski pregled je vrlo bitan za svakog sportistu a pogotovo za naše trkače koji se izlažu extremnim naporima.

Nevena i Dušan su kao istaknuti planinski trkači u 2016. godini u okviru Skajraning lige Srbije već u startu bili zanimljivi za doktore u Vita Maximi, tako da su nas svi sa entuzijazmom i posebnom pažnjom prihvatili 19.decembra od 13h. Odlučili smo da svi zajedno, napravimo detaljniju priču o važnosti ovih pregleda.

Ordinacija sportske medicine Vita Maxima postoji već 12 godina i prva je tog tipa u Srbiji. Nastala je u saradnji sa Udruženjem za medicinu sporta Srbije i u pomenutom periodu je urađeno više desetina hiljada pregleda sportista i rekreativaca.

U ordinaciji su pregledani i testirani najbolji sportisti Srbije, timovi i reprezentacije. Doktori ove ordinacije su pregledali sve članove fudbalske i košarkaške reprezentacije Srbije, većinu domaćih fudbalera uključujući naravno Partizan i Crvenu Zvezdu, vaterpoliste ali i individualce kao što su teniserka Jelena Janković, Novak Đoković, kajakaš Marko Tomićević, Olivera i Nikolina Moldovan, triatlonac Ognjen Stojanović. Dakle, stručnost i ozbiljno iskustvo što se i videlo u svakom aspektu naše saradnje.

Doktori su odlučili da prvo Dušan krene sa testom, verovatno da Nevena isprati sve procedure kako bi se opuštenije spremila za test. Zanimljivo je da oboje, nijednom nisu radili detaljan sportski pregled i da oboje nisu došli odmorni. Nevena je prethodni dan radila dužinu a Dušan se celu noć budio, pod pritiskom da ne zakasni na prevoz (krenuo je sa Kopaonika u 4 ujutru taj dan).

Pored standardnih provera stiska šake, fleksibilnosti, procenta masti, EKG-a, dolazi na red najbitniji deo. Test opterećenja, koji direktno meri aerobnu sposobnost. Nekoliko nas iz asocijacije je bilo tu, pa i Duško Momić sticajem okolnosti. Svi smo se okupili oko Bazića dok su ga „lepili“, kačili na kablove i spremali masku. Nevena je stalno dobacivala kako nikad nije trčala na traci a Miloš je jedini imao pristup svim delovima prostorije kako bi uhvatio prave trenutke fotoaparatom. Već u startu su mu podesili ozbiljan nagib, znali su da je to podloga skajranera i progresivno su mu podizali nagib na svakih 60 sekundi. Kako je rastao nagib na traci, tako je rasla i tišina u ordinaciji. Uhvatili smo krajičkom oka kako Miloš vizuelno komunicira sa doktorkom, jasno je da nije očekivala baš ovakav rezultat. To potvrđuje njena izjava nepun minut kasnije dok Dušan još uvek trči uz ozbiljan nagib „Bravo, sjajno Dušane“! Rezultat je stvarno fantastičan – 76,9 ml/kg/min VO2 max. VO2max ili maksimalna potrošnja kiseonika je mera aerobne sposobnosti tj. količina kiseonika koja se utroši za stvaranje energije pri maksimalnom radu. VO2max je pokazatelj funkcionalne sposobnosti svih sistema koji učestvuju u prenosu kiseonika od njegovog preuzimanja iz spoljašnjeg vazduha, prenosa iz pluća u krvotok, prenos putem krvi do mišića, preuzimanje i korišćenje kiseonika u mišićima.

Nije da nismo očekivali dobar rezultat, najviše iz razloga što svi znamo na kojoj nadmorskoj visini Dušan živi (Kopaonik, 1.700mnv). Najbitnija stvar, pritisak je u redu, nema patoloških promena, potpuno je zdrav i sposoban da gura dalje. Napravićemo malu paralelu, npr vrhunski, profesionalni fudbaleri imaju kapacitet oko 55-60 ml/kg/min a naš najbolji triatlonac Ognjen Stojanović ima vrednost 72 ml/kg/min. Zašto navodimo Ognjena, baš zato što je skoro napravio sjajnu analizu ovog testa merenja maksimalne potrošnje kiseonika i toplo vam preporučujemo da pročitate isti na sledećem linku:
Pročitajte Ognjenovu analizu

Kao što je i sam napisao, ovaj parametar ne mora biti od krucajalnog značaja jer je ekonomičnost još značajnija u sportovima izdržljivosti ali svakako da nije zanemarljivo. Nakon dobijenog rezultata doktorka Anđelković nam je rekla da je Dušanov test verovatno u top 5 kod njih u bazi (10.000 + sportista).

Nakon presvlačenja, pitamo Dušana kako je, kaže malo umorno zbog nespavanja, mogao je još jedan minut ali je odlučio da posluša telo. Dobra odluka u svakom slučaju a na scenu stupa Nevena.

Jako zanimljiv rezultat, Neveni nisu mogli da odrade test do otkaza. Pored subjektivnog osećaja umora zbog jakog treninga dan pred test, Nevena ima problem sa disanjem. Tako da je ovaj test jasno pokazao da se mora pozabaviti detaljnim ORL pregledom. Nos je hronično zapušen cele godine i jaka alergija na polen daju na znanje da se mora pozabaviti tim problemom. Inače, VO2 max je izmeren i naravno da je vrlo visok 61,3 ml/kg/min. I kao što su doktori Vita Maxime napisali u izveštaju – aerobna sposobnost daleko iznad prosečnih kao i kod Dušana.

Nakon testova smo svi zajedno sedeli sa doktorima i pričali o rezultatima, savetima, primerima, preporukama. Retko gde nailazite na takav tretman i profesionalnost. Ovakvi razgovori i testovi pomažu puno, daju smernice za dalji rad i ukazuju na eventualne probleme ako ih imate. Svakako da sve to utiče da planski dižete sve svoje performanse i gurate dalje. Međutim, najbitnije od svega je da vam kažu da ste zdravi i sposobni za bavljenje sportom. Mislite o sebi, imate samo jedno telo. Makar jednom godišnje uradite pregled a bolje preporuke od Vita Maxime vam ne možemo dati.

photo by Miloš Milenković